2 Mayıs 2010 Pazar

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 41

























Kuzey İrlandalı kaleci Pat Jennings, Dünya Kupası kariyerindeki son maçında çıktığında yıl 1986'ydı ve kendisi 41 yaşındaydı. 119. milli maçında, grup karşılaşmasında Brezilya'ya karşı mücadele veren Kuzey İrlanda milli takımının kalesini koruyan Jennings, böylece kupa tarihinin en yaşlı kalecisi olarak tarihe geçti. Maçı Careca'nın 2 ve Jasimar'ın golü ile 3-0 kazanan Brezilya grup lideri olarak yoluna devam etti. Kuzey İrlanda ise 1 puanla turnuva defterini kapattı.

Jennings futbola 1962 yılında, Watford'da başladı. Watford o sıralarda 3. ligde mücadele ediyordu. 2 yıl sonra Tottenham onu satın aldı ve Jennings tam 13 yıl Spurs forması giydi. 1977'de onu Kuzey Londra derbisinin diğer tarafı, ezeli rakip Arsenal transfer etti. Gunners 32 yaşındaki kaleci için 40.000 pound ödemişti Tottenham'a. 8 yılda bu kulübün formasını giydi. Her 2 kulüp taraftarlarınca okadar sevildi ki 1985 mayısındaki jübile maçında 2 kulüp karşı karşıya geldiler. Arsenal'de onun görevini devralan Bob Wilson, Jennings için "o futbol dünyasına girene kadar, ayağını bu kadar iyi kullanan bir kaleciye hiç rastlamamıştım, bu yüzden Jennings futbolda, kalecinin oyuna dahiliyeti ile ilgili yeni bir çığır açmıştır" şeklinde görüş bildirmiştir. Futbolu bıraktıktan 1 yıl sonra, Dünya Kupası kadrosuna giren, form tutmak içni Tottenham rezerv takımıyla çalışan Jennings adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Kuzey İrlanda oyuncuları kupa tarihinin yaş istatistiklerinde özel bir yere sahiptir. Zira forvet Norman Whiteside da 1982 DünyaKupası'nda, 17 yaşında iken forma giyerek, kupa tarihinde sahaya çıkmış en genç oyuncu unvanını kazanmıştır. Aşağıda kupa tarihinin en yaşlı kalecileri var. İkinci sütunda yaşları yıl ve gün cinsinden üçüncü sütunda da oynadıkları maçtaki rakip yer alıyor.

3 yorum:

Dchetin dedi ki...

Tablodaki Dino Zoff satırında yanlışlık var.

outlaw dedi ki...

evet, dino zoff 42'de degil, 82'de son kez dünya kupasinda forma giymisti. 42'yse dogum yili, yani o yilda dünya kupasinda oynamis olsa en genc oyuncu rekorunu elinde tutuyor olacakti - ki ikinci dünya savasi nedeniyle dünya kupasi düzenlenememisti...

serkankaraman dedi ki...

Norman Whiteside bir forvet oyuncusuydu. Bir hata olmuş sanırım