1 Mayıs 2010 Cumartesi

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 42



















Ronaldo Luis Nazário de Lima'nın Brezilya formasıyla, 2002 Dünya Kupası'nda Belçika'ya attığı gol, onun milli takım formasıyla toplamda attığı 42. goldü. Kırmızı Şeytanlar durum 0-0'ken Marc Wilmots'un kafa golüyle öne geçmiş ama Jamaikalı hakem Peter Prendergast, çok yanlış bir kararla Wilmots'un topa yükselirken rakibine faul yaptığı gerekçesiyle golü iptal etmiştir. Öyle ki kendisi bile devre arasında bu kararın hatalı olduğunu itiraf etmiştir. Belçika bu poizsyondan sonra da Brezilya kalesinde oldukça tehlikeli pozisyonlar yakalamış ama 67'de Rivaldo'nun müthiş hareketleri sonucu ceza sahası dışından attığı şutla Kanaryalar 1-0 öne geçmiştir. 87'de rakip defansı az adamla yakalayan Ronaldo turnuvadaki 5., Brezilya kariyerindeki 42. golün altına imzasını koymuştur. Ronaldo'nun bu turnuvaya gelmesi bile şüpheliydi aslında. Zira oyuncu 2 yıl boyunca sakatlıklarla boğuşmuş ve ancak 4 Nisan 2002'de Inter formasına dönerek UEFA Kupası çeyrek finalinde boy göstermiştir. Ronaldo Belçika maçının ardından Türkiye'ye 1, finalde de Almanya'ya 2 gol atarak 8 golle gol krallığını kazanmıştır. Böylece 1970'de 10 golle zirveye çıkan Gerd Müller'den sonraki kupalarda en fazla gole ulaşan oyuncu olmuştur. Aynı zamanda kendisi bir Dünya Kupası'nda, 7 maçta da galip gelen takımın bir parçası olan ilk oyuncudur. Kupa ardından, Dünya Kupası kariyerinde 12 gole ulaşmıştır. Böylece tüm zamanların en golcü Dünya Kupası oyuncusu Gerd Müller'le arasındaki farkı 2'ye indirmiştir.

4 yıl sonra Ronaldo ve Müller, bir kere daha istatistiklere konu oldular. Ronaldo grup maçlarında Japonya'yı 4-1 mağlup ettikleri maçta 2 gol atarak durumu eşitledi. Selecão'nun gol makinesi 2. turda Gana karşısında daha 5. dakikada Kaka'nın pasını gole çevirerek Müller'in rekorunu tarihe gömdü ve 15 gole ulaştı. Aşağıda Dünya Kupası tarihinin en golcü oyuncularının listesi var. Kariyerine hala devam eden tek isim, Alman Miroslav Klose.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Tamam, belki kadroda olmayacak ama Ronaldo'yu niye emekli ettiniz onu anlamadım.

Flying Dutchman dedi ki...

Dünya Kupası kariyeri demek istedim orada :)

Adsız dedi ki...

abi yazı güzel ama bir yerde "Belçika bu poizsyondan sonra da Belçika kalesinde oldukça tehlikeli pozisyonlar yakalamış " diye geçiyor brezilya olacak sanırım orası.
saygılar..

anezka dedi ki...

"Böylece 1970'de 10 golle zirveye çıkan Gerd Müller'den sonraki kupalarda en fazla gole ulaşan oyuncu olmuştur. "

burda ufak bir hata olmuş sanırım.aşağıdaki tabloda da var.fontain 13 golle en fazla gole ulaşan futbolcu.

Flying Dutchman dedi ki...

fontaine 1958'de aldı o krallığı, 1970 sonrası değil