28 Mayıs 2010 Cuma

EURO 2016 FRANSA'DA


















Aday olduğumuz bir başka turnuvayı daha düzenleme hakkını elde edemeden kapattık bu süreci. Türkiye'nin şu günden itibaren, kendi evinde A milli takımlar düzeyinde bir futbol turnuvası düzenleme imkanı en erken 10 yıl sonra, 2020 Avrupa Şampiyonası'nda. Bu hüsranın ardından, ülkede stadyumların gelişimi, projeler ve işleyişleri ne olacak tabii o merak konusu. Verilen onca,yerleşim, konaklama, ulaşım, tesisler sözleri yerine getirilecek mi mesela? Bunları takip etmek lazım.

Hem projesi, hem stadyumları hem de sunumu birbirinden döküntü olan İtalya'nın süreç dışında kaldığı belliydi. Fransa ve Türkiye arasında geçti mücadele. 13 üyeden oluşan İcra Komitesi'nde İsrail, Kıbrıs ve Ukrayna oylarını alacağı daha aday olduğunda belli olan Fransa zaten 3-0'la girdi karar odasına. Platini'nin 4 üyeyi bağlaması gerekiyordu sadece. O da o kadarını bağlayabildi. 7-6'lık sonuca insan üzülüyor tabii. Büyük ihtimal 2020'ye de aday olacağız. Büyük ihtimalle de 2018 ve 2022 Dünya Kupası düzenleme hakkına aday olan İngiltere ve Portekiz/İspanya ortaklığından kaybeden oraya aday olacak (belki ikisi de kaybedecek) ve biz bu sefer onlardan birisine kaybedeceğiz. Bize yine bilet satın alma siteleri, bize yine uçak bileti siteleri kaldı..Başka bahara...

Not: Fransa'nın sunumundaki "Sezercik: Euro 2016'm benim" havası ve daha 6 ay önce Dünya Kupası vizesini elle attığı bir golle kazanmış bir ülkenin bir başka büyük organizasyona ev sahipliği yapması da ayrıca tepkili olduğum bir konu. 7-6'ya bakarak rahatlıkla söyleyebiliriz ki, komitede Kıbrıs veya İsrail yerine olacak bir İrlandalı üye bugün bize sevinç çığlıkları attırabilirdi.

18 yorum:

Erdem Karakuş dedi ki...

Şenes Erzik TRT röpörtajında bütün meselenin siyasi olduğunu alenen söyledi. Ülkelerin konumunu değiştirsen belki de sonuç 10-3 veya 11-2 bizim lehimize olacaktı. İnsanı futboldan da Avrupa'dan da soğutuyorlar. Hep aynı sebeplerden ucu ucuna kaybediyoruz, bu kadar da kolay olmamalı. Yazık diyorum sadece yazık.

TA dedi ki...

kazanan bence bugün değil son 3 ülke kaldığında belli olmuştur.7-6 lık skor bence oyunun cilası.göstermelik bir skor.2 kez avrupa şampiyonası yapmış 98 de dünya kupasını almış fransanın bu maçı kazanması imkansızdı.sonuçta lobisi olan kazandı.

TA dedi ki...

2010 un g.afrikada olması yerinde.(ilk kez afrikaya gidiyor.espirisi bu.)
2012 ukrayna-polonya almasıda yerinde.(ilk kez düzenliyorlar)
2014 dünya kupası brezilyada.buda mantıklı.uzun yıllar sonra g.amerikada yapılacak.
2016 fransa. daha 98 de dünya kupası yapılmış.2 kezde avrupa şampiyonasını almış.fransanın alması süpriz oldu açıkcası.

Spooky dedi ki...

6 stadı nasıl yapacağını anlattığın kısımda sadece seyrantepe'nin kaba inşaatını gösterirsen... biz hazırız vallahi bak, verin bize, biz hiç yapmadık, hayal değil filan deyince lobiye karşı durulmuyor.

Erdem Karakuş dedi ki...

Bu arada yeri gelmişken de söyleyeyim, mesele stadyum ve altyapı meselesi değil. Eğer öyle olsa İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Hollanda gibi ülkeler her aday olduğunda kazanırlar. Onlardan ala altyapısı ve stadları olan ülke var mı? 53 üyesi olan UEFA 5 ülkeye dönüşümlü olarak mı verecek bu organizasyonu?

Olay tamamen siyasi ağırlık meselesi. Adam yazmış işte 3-0 mağlup giriyorsun kafadan. Senin stadın da olsa, altyapın da olsa işleyecek üye sayısı belki 5, belki 6. 6 tane oy aldık işte açıklaması bu.

Manuel Calavera dedi ki...

Kufur etmek serbest mi ? Agiz dolusu sovesim var su UEFA'ya Platini'ye hele de Senes Erzik'i dinledikten sonra #&@#$!

thezehir dedi ki...

federasyon baskaninin yerinde olsam daha da basvurmam.2 sene kala daha stadlarini tamamlayamayan(bazilarina temel atilmis sadece) ukrayna dan eksigi nedir turkiye nin aciklasin michel bey.
futbolcularda da biraz gurur varsa playoff filan ugrasmadan direkt katilir sampiyona ya,en az yari final oynamadan da donmezler turkiye ye.(Ofkeli Mod on)
aslinda bosu bosuna tartisiyoruz.expo da italyanlar kuvvetliydi milano aldi,2010 dunya basketbol sampiyonasinda bizim lobi kuvvetliydi biz aldik(fransaya karsi yine bir oy farkla),burda da onlar.anlayin artik stadlar,ulasim,guvenlik falan ne kadar onemli.(Realist Mod on)

Emrah dedi ki...

Olay tamamen siyasi fakat o lobiyi kırabilmek adına daha hazırlıklı olmalıyız. Bana göre de yaptığımız temel yanlış da burada. Olimpiyatlara aday oluruz sadece bir olimpiyat stadı gösteririz, Euro 2016'ya aday oluruz sadece Seyrantepe'nin kaba inşaatını gösteririz. E hani ulaşım, hani konaklama, hani diğer stadlar, antreman sahaları ve tesisler. Daha İstanbul Ankara arası hızlı tren hattını bitirememişsin sen. E hadi yakınlıktan ötürü Kayseri Ankara arasını falan otobüs ile gittin, Antalya ve İzmiri nasıl yapacaksın. Kayseriye, Konyaya fazladan 300 bin kişi geldi diyelim nerede yatıracaksın.

Tüm bunlar 6 senede olmayacak şeyler değil, buna katılıyorum fakat sen adaylık sunumunda çözdüğümüz problemler bunlar, daha da bunları yapacaz diyemiyorsan ve çözmüş olduğun problemler gerçekten işin önemli bir kısmını oluşturmuyorsa, o lobiye rağmen kazanma şansın hiç kalmıyor.

Ve evet bu zihniyette devam ettiğimiz sürece 2020 adaylığındaki şansımız da bugünkünden fazla olmayacaktır.

Dung Beetle dedi ki...

onu bunu bilmiyorum ama,

kimse bana Turkiyenin belki polonya degil ama ukrayna gib koca koyden daha az hazirlikli oldugunu, guvenemedigini soylemesin.
Insallah 2012 kepazelikle gecer, rezil olurlar.
-biz de koyde mahsur kaliriz, amin, amin-

Yunanistan bile bir sene evveline kadar problemlerini cozememis te olsa gitti koskoca olimpiyatin altindan kalkti. hem de 2004 yilinda.

Su middle east kontenjanindan bize Dunya kupasini vermezler mi?

CaRtMaNtR dedi ki...

Gazetelerde Platini'nin söylediği bir sonraki UEFA Başkanı Türk olursa size turnuvaya ev sahipliği yapabilirsiniz söylemi doğru ise bundan sonra futbol, dostluk, kardeşlik hede hödö diye anlatmasın kimse. Ülkenin evsahipliğini alıp almamasından ziyade demokratik olduğunu iddia edip bu kadar oylama zeminini grileştirmek hoş olmuyor.

emireri dedi ki...

en doğru ifadeyle 2016 bizi teğet geçti!!!!!

ramazan günü kayseri'de veya konya'da ingiltere-rusya maçı oynansa maçlara ayık kafayla girmeyen ingilizler ile iki damla votka için can veren ruslara oradaki halk ne tepki verirdi? ki benzer tepkiyi bende verirdim belki.

neyse bu nazik dönemde bize bu turnuva bu kentlerle verilseydi çok sorun yaşardık, bir dahaki sefere deyip sineye çekmekten başka çare yok. bekleyip bir sonrakine daha güçlü bir şekilde hazırlanmalıyız, ayrıca olmipiyat başvurusu düşünenler varsa önce bunun sonuçlarını iyice değerlendirmeliler, sorunlarımız bir değil bin. daha geçen yaz istanbul gibi dünya metropolünde kaç kişiyi selden kaybettik??

çok eksiğimiz var, özellikle şehirleşme anlamında çok sorunluyuz bunları çözmeden ve doğru illeri seçip, ülkenin her tarafına bu heyecanı yaymadan bu işi başaramayız.

emireri dedi ki...

şunu da eklemek istiyorum, 28 yaşındayım ve futbolla ilgilenmeye başladğım ilk yıllarda federasyon başkanı olan ve sonrasında yaklaşık 20 senedir uefanın her kademesinde görev yapmış şenes erziğin platini kadar ağırlığı yoksa o koltukta oturupta platiniye sallamayacak arkadaş.. kıbrısın israilin delegesinin orada olmasını bir şekilde engelleyecek, herkese objektif olmadıklarını, olamayacaklarını daha oylamadan önce gerekirse ülke ülke dolaşıp gösterecek..

Spooky dedi ki...

@dung beetle.
2018 ve 2022 ye aday olmadık kaçtı o iki tren en erken 2026 var.

bu dosyada söz verilen yatırımlar yapılırsa zaten alırız. kontenjana gerek kalmaz :)

raul #7 dedi ki...

içimizdeki irlandalılardan mı :P

mre dedi ki...

Bir önceki turnuvanın polonya-ukrayna'ya gitmesi, 2016'nın avrupa'nın doğusuna gitmesini zorlaştırdı. tabi bir de ukrayna'nın hala bitmeyen statları var ki, gözlerini korkuttu kuvvetle muhtemel. tabi yukarıda yazıldığı gibi bunlar temel sebep değil ama yan öğeler diye düşünüyorum.

Hemşo dedi ki...

ya o değil de, G.Kıbrıs ve İsrail'in ve hatta Ukrayna'nın o 13
üyenin arasında ne işi var?
Avrupa futboluna G.Kıbrıs ve İsrail mi yön veriyor yani?

Yanlış anlaşılmasın, futbol açısından yaklaşıyorum konuya.

Feridun Bitir dedi ki...

niye tüm delegeler degilde sadece 13 üye oy veriyor anlamiyorum?

Spooky dedi ki...

@Feridun Bitir

Bence de bütün ülke federasyonlarının birer oyu olmalı. Gerçi o zaman da işimiz daha zor olabilir de neyse :)