19 Mayıs 2010 Çarşamba

PENAROL ŞAMPİYON

















Geçtiğimiz hafta sonu son bulan Arjantin 2009-10 Clausura sezonundan sonra Uruguay'da da sezon dün akşam sonuçlandı ve Penarol 7 yıl sonra ilk kez şampiyonluğa ulaştı. Final serisinde ezeli rakibi, Montevideo derbisindeki hasımları Nacional'i mağlup ederek. İlginç bir lig sistemi var Uruguay'ın. Arjantin'deki gibi Apertura ve Clausura liglerinden ayrı ayrı şampiyon çıkarmıyor. Yine bu 2 lig oynanıyor. Ardından 2 sezonun verileri birleştiriliyor. Eğer hem Apertura hem de Clausura'yı aynı takım kazanmışsa, toplamda da tepede olacağından lig şampiyonu o oluyor. Eğer bu 2 ligi farklı takımlar kazanmışsa ve bunlardan birisi aynı zamanda toplamda da zirvedeyse diğer takımla bir maç oynanıyor. Bu maçtan eğer genel toplamda lider olan takım galip çıkarsa lig şampiyonu oluyor. Eğer diğer takım yani Apertura ve Clausura'dan birini kazanmış ama toplamda zirveye çıkamamış takım galip gelirse bu sefer 2 ayaklı bir maç oynanıyor aynı takımlar arasında ve şampiyon belli oluyor. Üçüncü yol ise şu: Eğer Apertura ve Clausura'yı farklı takımlar kazanmış ama bunlardan başka bir takım genel toplamda zirvedeyse, ilk önce Apertura ve Clausura galibi aralarıdna bir play-off oynuyor, ardından da genel toplamda zirvede olan takımla çift maçlı bir final serisi oynuyorlar.

Dün akşam oynanan maç bu 3 yoldan ikincisinin izlendiği bir sezonun finaliydi. Apertura Ligi'ni Nacional, Clausura Ligi'ni ise Penarol kazandı. Genel toplamda da Penarol liderdi ve onu Nacional takip ediyordu. Böylece 2 takım 12 Mayısta Montevideo'da Estadio Centenario'da karşı karşıya geldi. Penarol'a şampiyonluk içni galibiyet yetiyordu. Nacional ise galip gelip, 2 maçlık final serisine taşıma istiyordu işi. Başardılar ve 2-0 kazandılar. Böylece 15 ve 18 mayısta oynanacak 2 maç tertip edildi. İlkini Penarol kazandı 1-0 ve avantaj elde etti.Dün akşam oynanan son maçta da rakipleri ile 1-1 berabere kalıp 2003 yılından beri ilk, toplamda 41. şampiyonluklarını ilan ettiler. Bu 3 maça toplam 125.000 kişi geldi ve Uruguay halkı 6 günde 3 derbi görmüş oldu.

Aşağıda Penarol taraftarlarının kupa töreni sırasındaki kutlamalarını ve stadyumun diğer yarısındaki Nacional tarafındaki boşluğu görüyorsunuz.

Hiç yorum yok: