19 Mayıs 2010 Çarşamba

ŞAMPİYONLUK ÇEŞNİSİ
















The Guardian'ın Knowledge bölümü ele almış bugün konuyu. Bursaspor'un şampiyonluğu ülkedeki en büyük şampiyonluk kartellerinden birisini bitirdi ve şampiyon takım sayısını 5'e çıkardı. Şampiyonluk profilleri buna benzeyen Avrupa'daki 6 ülkeyi sıralamışlar. Not düşelim, bağımsızlıklarını yeni kazanan ve henüz köklü bir geçmişi olmayan Ukrayna, Belarus, Moldova, Sırbistan, Karadağ ve benzeri ülkeler değerlendirme kapsamına alınmamış. Örneğin Ukrayna ve Letonya'da 20 yıldan az olan lig tarihinde sadece 3 farklı takım şampiyon olmuş durumda. Bunlar bir kenara bırakıldığında, en az şampiyon çeşnisinin bulunduğu ülkeler şunlar.

Turkiye 5
(Galatasaray, Besiktas, Fenerbahce, Trabzonspor, Bursaspor)

Portekiz 5 (Porto, Benfica, Sporting, Belenenses, Boavista)

Yunanistan 6 (Olympiakos, Panathinaikos, AEK Athens, Aris Salonika, PAOK Salonika, Larissa)

İzlanda 9 (KR, Valur, IA, Fram, Vikingur, FH, Keflavik, IBV, KA) in 98 years

Malta 10 (Sliema Wanderers, Floriana, Valletta, Hibernians, Hamrun Spartans, Birkirkara, Rabat Ajax, King's Own Malta Regiment, Marsaxlokk, St George's)

İskoçya 11 (Celtic, Hearts, Rangers, Hibs, Third Lanark, Motherwell, Aberdeen, Kilmarnock, Dundee United, Dundee, Dumbarton)

8 yorum:

Ortega dedi ki...

İskoçya Lig'inden bu kadar çok şampiyon takım çıktığını ilk duyduğumda çok şaşırmıştım doğrusu.

turhanatakan dedi ki...

aslında pek çok ligde şampiyon sayısı fazla görünse de bu şampiyonların bir kısmı artık ya alt liglerde ya da şubeyi kapatıp giden kulüpler. belki rekabetten bahsederken 10 yıllık dönemlerde kaç ayrı şampiyon çıktığına bakmakta da fayda var. liglerin başından beri bu inceleme yapılabilir ama ben belli başlı ligleri kıyaslamak adına 2000-2010 arası dönemde hangi ligden kaç ayrı takım şampiyon çıkmış belirteyim dedim (zaman zaman başıma geldiği üzere karakter sınırlamasına düşmemek için bir sonraki yoruma yazıyorum).

turhanatakan dedi ki...

yazmışken tüm avrupa liglerini yazalım madem. atladığımız varsa affola. işte, son 10 yılda avrupada hangi ülkeden kaç ayrı şampiyon çıkmış:

almanya 5
andorra 4
arnavutluk 4
avusturya 5
azerbaycan 5
belarus 6
belçika 4
bosna hersek 6
bulgaristan 4
çek cumhuriyeti 4
danimarka 3
ermenistan 1
estonya 3
faroe 5
finlandiya 5
fransa 4
g. kıbrıs 4
galler 5
gürcistan 5
hırvatistan 3
hollanda 4
ingiltere 3
irlanda 4
iskoçya 2
ispanya 3
israil 4
isveç 8
isviçre 3
italya 4
izlanda 4
k. irlanda 3
kazakistan 4
letonya 3
litvanya 2
lüksemburg 3
macaristan 4
makedonya 6
malta 5
moldova 1
norveç 4
polonya 4
portekiz 4
romanya 5
rusya 5
san marino 6
slovakya 5
slovenya 4
türkiye 4
ukrayna 2
yunanistan 2

Adsız dedi ki...

bir de Kapitalizmin futbola tamamen egemen olduğu son 20 yılda en az şampiyon çıkmış ligleri incelemkte fayda var.Bence belirttiğiniz kategori yanıltıcı da olabilir.

fatihk dedi ki...

modern zamanlara bakılırsa tüm büyük liglerin de şampiyon takım sayısı babında beşten öteye gidemediği ortaya çıkıyor olmalı..İspanya'da Real,Barca,Valencia,Deportivo, İngiltere'de ManU,Arsenal,Chelsea ve B.Rovers dışında şampiyon yok..İtalya'da 5, Almanya'da da 5'ten fazla değil diye biliyorum bu rakam.

Adsız dedi ki...

burda liglerin profesyonellik öncesi şampiyonlarıda sayıldıysa Türkiye'de de daha fazla şampiyon çıkmıştır.

turhanatakan dedi ki...

aslında benim de ne zamandır düşündüğüm ve vakit bulsam ayrıntılı araştırmak istediğim bir konu bu. rekabet kelime anlamı olarak kısa vadede sonucu göstermez, yani rekabetin çok olduğu ligde de yine en güçlü takım bu rekabete karşılık verip şampiyonluk yaşayabilir. o yüzden uzun vadeye bakmakta fayda var. ya da şampiyonluğun ne kadar kolay kazanıldığına. son iki sezondur la ligadan dem vuruluyor ama benim yıllardır dikkatimi premier league çekiyor rekabetsizlikte. 4 büyüklerin çok güçlü olmasıyla açıklamak olası bu durumu ama kaç sezondur premier league'in ortasına gelmeden 2-3 takım dışında şampiyonluğu zorlayacak takım kalmıyordu. la ligada 2 sezondur özellikle barcelona ve real işi abarttı. italyada son 5 senedir inter şampiyonken 4'ünde roma 2. oldu. öte yandan hollandada son 2 sezon (bu blogda sıkça dile getirildi ayrıntıları) ve almanyada geçen seneki wolfsburg şampiyonluğu da var. bizde de 3 sezondur acaba dedirten şey gerçekleşti ve bursaspor şampiyon oldu. portekizde yanlış hatırlamıyorsam -teyit etmek lazım- 28 yıldır sadece 2 kez ilk 2 dışında kalan porto'nun olduğu ligde bu sezon braga şampiyonlar ligi biletini aldı. hatta küçüklüğümden beri büyük sempati duyduğum portoyu fazla yanlarına yaklaştırmadan.

bizde 3 büyüklerin hemen her sezon ilk üçü parsellediği düzene gelince 80 sonrasını incelemekte fayda var. futbolun insanları uyutma misyonunda hemen herkesin tuttuğu bu takımların şehir kültürünün fazla gelişmediği bir ülkede önüne gelen yeteneğe saldıran yapılarını gördü yaşı 35'in altında olanlar. ama 70lerde ciddi şekilde 3 büyüklerin birinin orta sıra civarlarında gezindiği sezonlar var. bizim 14, beşiktaşın 17 sene şampiyon olamadığı dönemler var. aslında bursaspor şampiyonluğunun neden daha önce gelmediğini neden 5. şampiyonun bizim nesile ve bizden sonrakilere inanılmaz geldiğini sorgularken 80 öncesi ve sonrasındaki 3 büyüklerin saha dışı kuvvetini de araştırmak gerekebilir.

bu arada bir balıkesirli olarak ortaokuldan beri galatasarayın ardından ligde başarılı olmasını en çok istediğim -bazılarının tabiriyle 2. takım denebilir- bursaporun şampiyonluğunun mutluluğunu ağız tadıyla yaşatmayan gündemler de yukarda bahsettiğim şeylerin acı bir özeti aslında.

emireri dedi ki...

premier league'in 18 yıllık geçmişinde 4 tane şamipiyon takım çıkmış, kaldı ki blackburun'ün şampiyonluğu üzerinden 15 yıl geçmiş. 3 defa arsenal, 3 defa chelsea, 1 blackburn kalanı manchester.. asıl sorun ingilterede gibi.. bizde en azından akıllı yatırımla zincirin kırılabileceği aşikar, çok para harcamadan da derece elde edebiliyorsunuz ama adada böyle mi? abramovicin, ferguson'ın takımını geçmek kolay mı? petrol zengini araplar şampiyonlar ligine bile gidemedi!