3 Mayıs 2010 Pazartesi

TURA ÇIKANLAR 2009-10 part: II

















Twente'nin şampiyonluğunu ayrıca inceleyeceğiz, bunun için vakit lazım ama biz hafta sonunda şampiyonluğunu ilan eden takımlarla başlayalım. Bayern Munich'in pratikte geçerli olan ama teoride halen tehlikede olan şampiyonluğunu gelecek haftaya bırakalım. Bu hafta ara sıra hatırlatırız ama resmiyet gelecek pazarki yazıda ancak yer alır. Biz Hırvatistan'la başlayalım. Hafta sonunun ilk ilanlarından biri onlarındı. Cuma akşamı, lider Dinamo Zagreb, kendi evinde ezeli rakibi Hajduk Split'le 1-1 berabere kaldı ve üstüste 5. toplamda 12. şampiyonluğuna ulaştı. Şampiyonluğun ezeli rakiple oynanan maçtan sonra gelmesi de apayrı bir moral oldu tabii. Robert Kovac, Tomislav Butina, Dario Simic, Igor Biscan gibi oyuncuların Avrupa maceralarından sonra ülkelerine dönmesiyle Hırvatistan'daki hegemonyasını devam ettiren Dinamo, ezeli rakip Hajduk Split'e büyük bir üstünlük sağlamış durumda. Split bu sezonu üçüncü sırada tamamlayabildi. Ligin bitimine daha 2 hafta var ve eski dost, NK Zagreb forması giyen Davor Vugrinec 17 golle krallık tahtında zirvede oturuyor. 35 yaşındaki oyuncu kariyerini hoş bir ödülle kapatacak. 1992'den itibaren oynanan Prva HNL'de Dinamo'nun 12 şampiyonluğunun yanında Hajduk'un 6, NK Zagreb'in de 1 şampiyonluğu var.

Bulgaristan'da ise bir rüya gerçekleşti. Litex Lovech ligin bitimine 2 hafta kala deplasmanda Lokomotiv Plovdiv'i 3-0 mağlup etti ve takipçisi CSKA Sofya ile puan farkını 7'de tutup, 11 yıl aradan sonra, tarihinin üçüncü şampiyonluğuna ulaştı. 2000 yılından beri Bulgaristan'da şampiyonluğu Sofya dışına çıkarabilen tek takım, hafta sonu mağlup ettikleri ve şu an kümede kalma mücadelesi veren Plovdiv takımıydı. 5 Brezilyalı'nın top koşturduğu Litex , 50.00 nüfuslu Lovech kentinin takımı.

Arnavutluk'ta Dinamo Tiran, 1 yıllık aradan sonra tekrar şampiyonluğa ulaştı. 26 şampiyonlukla bu alanda lider olan SK Tiran'ı takip eden başkent derbisinin diğer tarafı 17 şampiyonluğa sahip. Takipçileri Besa Kavaje ile puan farkını 8'de sabit tutarak mutlu sona ulaştılar.

Kıbrıs'ta da lig bitti ve şampiyon Maciej Zurawski'nin de top koşturduğu AC Omonia oldu (girişteki resim). Kıbrıs'ta 14 takımlı ligde, 26 maç sonunda ilk 4 takım, birbirleriyle deplasmanlı oynayacakları bir play-off'a giriyorlar (normal sezonda aldıkları puanları taşıyarak). Normal sezonu Anorthosis'in önünde 4 puan farkla lider kapayan Omonia play-off'ta farkı daha da açtı ve 7 puana çıkararak şampiyonluğunu ilan etti. Onlar da bir derbi sonucunda elde ettiler şampiyonluğu. Kıbrıs'ın en azılı derbilerinden birinde, Nicosia (Lefkoşa) derbisinde deplasmanda APOEL'i 2-1 mağlup ederek mutlu sona ulaştılar. Bu onların 2003'ten beri elde ettikleri ilk şampiyonluk.













Malta'ya değinelim. Orada da 10 takımlı ligde, 18 maç sonunda ilk 6 takım normal sezon puanları yarıya bölünerek bir şampiyonluk play-off'una giriyorlar. Birkirkara normal sezonu, lider Valletta'nın 1 puan gerisinde bitirmişti ama son düzlükte gaza basarak öne geçtiler ve bitime 1 maç kala puan farkını 4'e çıkarıp tarihlerindeki üçüncü şampiyonluğa ulaştılar. 1950 kuruluş tarihli kulübün ilk şampiyonluğu 1999-2000 sezonunda gelmişti. 22 yaşındaki Hollandalı Sylvano Comvalius 14 gole takımının en golcü ismi oldu.

Kısa kısa değinirsek Makedonya'da FK Renova tarihinin ilk şampiyonluğunu elde ederken, Moldova'da, FC Sheriff Tiraspol üstüste 10. kez zirveyi gördü. Kuzey İrlanda'da Linfield 1 senelik aradan sonra 49. kez mutlu sona ulaştı.

5 yorum:

McDennis dedi ki...

ha bu arada Link te
http://magusaglasgow.blogspot.com

McDennis dedi ki...

Dün gece annem ile babam güneyde bir dans şölenine giderken beni telefonla aradılar ve konvoyun içinde kaldıklarını söylediler. Omonia ile bir yazı yazmıştım, orada düşüncelerimiz daha da açık.. Çok sevindim, umarım CL'de gruplara kalırlar..

Adsız dedi ki...

omonia solcuların APOEL de sağcıların takımı.İyi oldu omonia'nın şampiyonluğu.

ahmet serdar dedi ki...

bir şeyi anlamadım. yorumcu arkadaşlar da rum kesimi'nden mi?
ve dahası, kıbrıs rum kesimi demek gerekmez miydi?
hollanda'da olmak bunları unutmayı mı gerektiriyor?

Flying Dutchman dedi ki...

Kıbrıs Rum Kesimi diye bir ülke olmamasından olabilir...

Son cümle fena popülist olmuş onu da söyleyeyim.