9 Haziran 2010 Çarşamba

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 2






















Fransa 1998 Dünya Kupası'nı kazanırken yediği 2 golle bu alanda bir rekora imza attı. Horozlar, grup maçlarında Danimarka'dan, yarı finalde de Hırvatistan'dan yedikleri 1'er gol dışında (her 2 maçı da 2-1 kazandılar) kalelerini kapattılar ve böylece Fabien Barthez, her maç öncesi Laurent Blanc'ın kelini öpmesinin de hakkını vermiş oldu.

8 yıl sonra İtalya bu rekoru ele geçirebilirdi. Zira 2006 Dünya Kupası'nda finale geldiklerinde sadece 1 gol yemişlerdi. O gol de grupta A.B.D.'ye karşı oynadıkları mücadelede Christian Zaccardo'nun kendi kalesine attığı goldü. Ancak Zinedine Zidane'ın penaltı golü Fransa'nın rekora halen ortak olmasını sağladı.

1930'daki Dünya Kupası'nda Uruguay şampiyonluğa ulaşırken kalesinde 3 gol görmüştü. 1934 şampiyonu İtalya, 1966 şampiyonu İngiltere ve 1994 Dünya Kupası şampiyonu Brezilya bu performansı tekrarladılar. Ancak 1994 dışındaki tüm bu turnuvalarda şampiyon olan takımın oynadığı maç sayısı daha azdı.

Dünya şampiyonu olurken en çok gol yiyen takım ise Batı Almanya. Sepp Herberger'in takımı 1954'te şampiyon olurken tam 14 gol yemişti. Tabii bunun 10 tanesi Macarlara aitti. 25 gol atarak şampiyon oldular ki bu aynı zamanda onları en golcü şampiyon yaptı. Attığı yediği gol farkı en yüksek olan takım ise 2002 Brezilyası. 18 gol atıp 4 gol yediler. Bunlardan birisi Hasan Şaş'ın ayağından. Aşağıda şampiyonların galibiyet, beraberlik, mağlubiyet, attıkları ve yedikleri gol tablosu mevcut. 1982 şampiyonu olan İtalya'nın neden "turnuva takımı" unvanını aldığını görüyorsunuz. Sadece 4 galibiyet alarak ve +6 gol averajı ile kupayı kaldırmış Enzo Bearzot'un talebeleri.

1 yorum:

QuaresmA dedi ki...

Sırf kelini öpe öpe abuk sabuk goller yemesini engellemek için Blanc'ı transfer etmişti United ama yeterli olmamıştı malesef..