3 Haziran 2010 Perşembe

JOHAN PRIMERO

























17 haziranda Hollanda'da sinemalarda. Türkiye'ye düşer mi bilemiyorum. Aynen küçükken babasıyla yaptığı gibi, her Barcelona maçının olduğu gün, uğur için Nou Camp'ın etrafında arabasıyla 50 tur atan Johan'ın öyküsü. Bir gün bu turlardan birisinde, trafik ışıklarında yolunu kesen Paquita'ya aşık olur. Artık bir seçim yapmak durumundadır. Barcelona'nın galibiyeti mi, yoksa Paquita mı? Fragmanı aşağıda. Filmin yönetmeni Hollandalı Johan Kramer. Kramer'ın daha önce 2003 yılında çektiği, o zamanlar FIFA sıralamasının en dibindeki 2 takım Bhutan ve Montserrat'ın arasındaki maçı konu alan "The Other Final" adındaki ödüllü bir belgeseli de mevcut. Genelde futbol üzerine çekiyor filmlerini zaten. Futbol üzerine eğlenceli bir film daha geliyor...

2 yorum:

Ku.Ba dedi ki...

Yönetmenle bir röportaji izledim geçenlerde. Adamin ismi aslinda "Jan Kramer" imis, ama Barcelona'da oynayan "Johan"a hayranligindan dolayi 8 yasinda sinifinin karsina gecmis ve "Benim ismim bundan sonra Johan olacak." demis. Annesi babasi da kabul etmis, degistirmisler.

Peki bu "Barcelona'da oynayan Johan" kim dersiniz? Cruijff mü? Hayir! Barcelona'nin ona göre ilk Johan'i! Yani Johan Primero, yani Johan Neeskens!

Ayrica filmin hikayesi gercek bir hikayeden esinlenmis. Fanatik Barcelona taraftari bir adam gunun birinde araba almis ve ogluyla birlikte hemen Barcelona stadinin etrafinda bir tur atmis. Bir sonraki gun Barcelona 14 yil aradan sonra ilk defa Real Madrid'i maglup etmis. Arabanin getirdigi ugura inanan adam ogluyla stadin etrafinda tur atmayi gelenek haline getirmis.

Yonetmen bircok Barcelona taraftarinin bu tur degisik degisik batil inanclara sahip oldugunu anlatiyordu. Mesela ugursuzluk getirir diye hayatini takiminin tek bir macini bile izlemeden gecirenler oluyormus.

Flying Dutchman dedi ki...

zaten afişte en alt sıra ortadaki resimde, direksiyonun arkasındaki resim Neeskens'in sanırım