3 Haziran 2010 Perşembe

TÜRK FUTBOLUNUN EN SEVİLEN FİGÜRÜ-FİNAL OYLAMASI

























Yarı final oylamamız da bitti. Finale kalan 4 isim Galatasaraylı eski futbolcu (Haldun Üstünel'in açıklamasına göre) Harry Kewell, Galatasaray eski futbolcu ve teknik direktörü Gheoghe Hagi, Beşiktaş eski başkanı Süleyman Seba ile Fenerbahçe eski futbolcusu, teknik direktörü ve spor yorumcusu Rıdvan Dilmen. 1 hafta boyunca oylayacağız bu isimleri de ve blog okuyucularına göre Türk futbolunun en sevilen ismini belirleyeceğiz. Tabii bu sonuçlar bana çok okuyucuların en sevdiği ismin kim olduğuna cevap veriyor. Yoksa Harry Kewell'ın Galatasaray'a evet ama Türk futboluna çok fazla şey vermediği aşikar. Hele Taffarel'den fazla oy alması bile acaiptir. Kewell'ın Türkiye'de olma sebeplerinden birisi, Taffarel'in 10 yıl önce Kopenhag'da kurtardığı kafa şutudur unutmamak lazım. Ha zaten bu anket Türk futboluna en çok şey katanlar üzerine olsa bir Sepp Piontek isminin bile şu 8 ismi geride bırakması lazım, o ayrı.

Aynen "nefret edilenler" oylamasının finalinde yaptığımız gibi, oy atanlar neden o isme oy verdiklerini de birkaç cümleyle açıklarlarsa sonunda bir yorum yazabiliriz. Ben Kewell'ın neden bu kadar oy aldığını merak ediyorum mesela.

Grupların sonuçları şöyle

A Grubu

Gheoghe Hagi: 929 oy
Rıdvan Dilmen: 673 oy

Pascal Nouma: 392 oy
Claudio Taffarel: 152 oy

B Grubu

Harry Kewell: 795 oy
Süleyman Seba: 652 oy

Alex de Souza: 400 oy
Aykut Kocaman 246 oy

54 yorum:

müşkülpesent dedi ki...

rıdvan'ın aldığı oylarda yorumculuk kariyerinden kaynaklı herhalde, bu adamı izledik topu topu 2 sezon oynayabildi zaten adam gibi tek bir şampiyonluk o kadar aykut kocaman oğuz çetin engin ipekoğlu her yönden Rıdvan'dan daha çok sevilebilecek Fenerbahçeli futbolcular hatta Uche bile.

azapaza dedi ki...

rıdvan dilmen bjk'li babanın 3 erkek çocuğunu 90'lardaki beşiktaş rüzgarına rağmen,Fenerbahçeli yapmıştır.benim yorumlamam bu kadar.

AbSurDMaN dedi ki...

Hagi, futbol tarihimizde şu ana kadar yaşadığımız en büyük gurur ve sevinci yaşatanların en önde gideni olduğu için.

Unknown dedi ki...

oylara bakınca "gözden ırak olan gönülden de ırak olur" havası rahatlıkla görülebiliyor.galatasaraylılar bu sene kewell'ı çok andılar ve çok seviyorlar.hani taffarelin anıları taze olsa kesinlikle taffarel oylamada kewell'a fark atardı.

Protanopia dedi ki...

Hagi

Hem Galatasaray'a hem Türk futboluna çok şey vermiştir. Ufuk açmıştır. Taraftarla hırsıslık (!) meselesi hariç sorun yaşamamıştır. Türmçe öğrenmiştir. Arkadan ileri eri konuşömamıştır. bizi futboluyla mest etmiştir vsvs.

Major dedi ki...

oyumu rıdvan dilmen'e attım, alex finale kalamadığı için. ayrıca kewell'ın finale kalıp alex'in kalamamasını oyların çoğunluğunun galatasaraylı arkadaşlar tarafından verildiğini gösteriyor herhalde..

@müşkülpesent

rıdvan topu topu iki sezon oynadı diyorsun kewell da toplam iki sezon oynadı elle tutulur bir başarısıda yok, ne kupa ne ikincilik.. o yüzden rıdvan haydi haydi hakkeder finale kalmayı..

ps: yanlış anlaşılmasın kewell düşmanı falan değilim ancak onca türk futbolunda iz bırakmış adamdan fazla oy almasına veremiyorum..

Unknown dedi ki...

''dünyanın en zengin adamı olacağıma fenerbahçeli rıdvan olayım''cümlesi

Unknown dedi ki...

Hagi, çünkü galatasaray'a sadece uefa ve süper kupa kazandırmamış, güzel futbolunu ve o muhteşem sol ayağını bize izlettirmiştir.

outlaw dedi ki...

hagi ve söyleceyecek söz bulamiyorum, sevginin - en azindan sevenin kendisi tarafindan - mantikla pek aciklanabilecegini sanmiyorum.

Olympos dedi ki...

Sevilen figür denildiğinde benim aklıma Hagi gelmez çünkü Hagi'yi Galatasaray'lılar dışında çoğu kişi sevmez.İstisnalar olur tabi ki.

Hagi'nin futbolu hakkında konuşacak kapasitede değilim tabi ki ama Hagi bizi futboluyla mest etse de rakip taraftarları bir o kadar ayar etmiştir hal ve hareketleriyle.

Galatasaray Hagi ile beraber winner olmuştur ama o Hagi Uefa Kupası finalinde dahi sinirine hakim olamayarak takımını zor durumda bırakmıştır.

O yüzden sözün özü Hagi'yi daha çok Galatasaray'lılar sever.

Ama Kewell öyle değil mesela.Her zaman duruşu,efendiliği,rakibe saygısı vardır.Aynı şekilde Alex'inde.

Süleyman Seba için konuşmaya gerek bile yok.Onun için Beşiktaş forması bile giyerim.

Taffarel gibi müthiş bir insanın,adamın Pascal Nouma'dan daha az oy alması bile zaten anketin futbolseverler değil tuttuğu takımı destekleyenler arasında yapıldığının göstergesi.

Ayrıca yaşı benden büyük olanlar daha iyi bilirler 80-95 arası kuşak kadar efendi ve adam olan bir futbol kuşağı daha gelmemiştir Türkiye'ye.

Ama gel gör ki sadece 3 kişi var o kuşaktan hemde birisi yani Aykut Kocaman Pascal Nouma'dan daha az oy almış.

Yazık.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Suleyman Seba'yi bir tek bizim blog'un kamberi theotheo sevmiyor herhalde Turkiye'de. Bir de olsa olsa Demiroren sevmiyordur herhalde.

alessandro del piero dedi ki...

"Sevilen figür denildiğinde benim aklıma Hagi gelmez çünkü Hagi'yi Galatasaray'lılar dışında çoğu kişi sevmez.İstisnalar olur tabi ki."

ahahaha şu yoruma gülmekten başka ne yapılabilir ki? hagi'nin yaşattıkları ne hikmetse yalnızca fenerliler için büyük travmalar yaşatmıştır yıllar boyu ve alex'le kıyaslama basiretsizliğine götürmüştür bir çoğunu. ki bu saçmalığın cevabını yıllardır bıraktık gs'lıları, hemen hemen tüm beşiktaşlı ve diğer takımları destekleyen futbolseverler en objektif biçimde vermiştir..

hagi bu ülkenin kaderini değiştirmiş adamdır. golü, asisti, doksana çakmaları, sihirbazlıkları filan hep daha sonra gelir. onun hırsı, mücadelesi, gerektiğinde takımı için sertlik ortaya koyması bu kadar büyük olmasının önemli sebeplerinden biridir. ne alex gibi sinsi ama efendi görünümlüdür ne de bazı adamlar gibi sırf taraftarın gözüne girmek uğruna gereksiz efelenmelerde bulunur.

hagi olmasaydı avrupa çapında türkiye'nn hala çok sıradan bir futbol ülkesi olarak görülmesi işten bile değildi, ki zaten o bıraktıktan sonra onun dönemindeki zaferlerin yanına bile yaklaşılamaması ortadadır. yaptıkları, ortaya koyduğu vizyon, sözlerindeki derinlik ve açtığı ufuklarla futbolumuzun ulaşmayı hayal ettiği hedefler için daima bir umut kaynağıdır.

hagi'yi sevmeyen ölsün bu arada :)

Kalau dedi ki...

Hagiye hagi olduğu için oy verdim.Daha başka açıklama gerekirse, bi düşüneyim.. Leeds ikinci maçta Radebe'ye attığı çalım için , ondan sonra Rapid Wien'e attığı gol için, ayrıca roberto carlosu attığı çalımla mal ettiği, monaco'ya o golü nasıl attığını hala çözemediğim için, Athletic Bilbao'ya 90+bilmem kaçta gömdüğü için, isteyen varsa daha uzatıyım:))
Harry kewell'ın bu kadar oy alması sanırım stay with us harry kampanyasının uzantısı. Taffarel B grubunda olsaydı daha çok oy toplardı bence.. Şanssızlığı Hagi'yle karşılaşması olmuş..

maRco dedi ki...

hagi diyorum, gelmedi gelmezde. ama alex gibi gözümüzün önündede bir efsane var yok değil. hagiden ne aşşağı nede yukarı. eksiği avrupada takımın başarı yakalayamaması ve bu takımın kaptanının o olması. Başladığım gibi bitiriyorum hagi gibisi gelmedi gelmezde, gelsede anadoludan şampiyon beklediğimiz gibi bekleriz.

Ortega dedi ki...

Rıdvan Dilmen'in yorumculuk kariyeri olmasa sadece futbolculuğuyla açık ara bu listenin önde gideni olurdu. Ne yazık ki Fener-Cimbom çekişmesinin her alanda yaşanması Rıdvan Dilmen'e bakış açısını değiştirdi. Herhangi bir futbol yorumcusunun görmezden gelinecek bir hatasını Rıdvan Dilmen yaptığında daha bir göze batar oldu. Sebebi de malum Fener-Cimbom rekabetidir. Bu olay elbette ki tek taraflı değildir. Misal, Trt ekranlarında ara sıra çok önemli mevzulara futbol yorumcusu kimliğiyle değinen Hakan Şükür de aynı tepkilerle karşılaşmaktadır.

Rıdvan Dilmen çocukluğumda taraflı tarafsız herkesin sevdiği bir figürdü. Bir Gs maçında yanlış hatırlamıyorsam sakatlanıp oyundan çıkmak zorunda kalmıştı ve Gs tribünleri Rıdvan Dilmen'i uzun süre alkışlamıştı. Bugün buna benzer örnekleri göstermek çok zor.

Oyumu Rıdvan Dilmen'e verdim. Sebebi de izlediğim en iyi Türk futbolcusu olması ve Türk futbolunda en sevilen figür denilince aklıma gelen ilk isim olması. En sevdiğim sayı 8, çünkü Rıdvan'ın forma numarasıydı.

Yine de şunu belirtmeden geçemeyeceğim; Süleyman Seba'nın yeri de ayrı olmalıdır. Oylama dışı tutulmalıdır belki de.

outlaw dedi ki...

bence tartisma sirasinda önemli bir nokta atlaniyor; biz burada "en sevdigimiz" adami seciyoruz. tabii ki taffarel'in bende de, bircok baska galatasaray taraftarinda da biraktigi hos anilar var. sanirim kendisini sevmeyen de pek azdir. ya da aykut kocaman'i da severim mesela, ridvan'in futbolculuguna cocuk olarak da olsa yetistigime cok seviniyorum. ama hagi dendiginde icimi baska türlü bir duygu kapliyor.

bir de hagi-alex karsilastirmalarini anlamsiz buluyorum. alex tabii ki cok iyi futbolcu, ama galatasaray taraftarinin, hatta takimin kendisinin hagi'yle ilskisi bambaskaydi. fatih terim bile tüm o burnu havadaligi, garip narsist böbürlenmeleri arasinda hagi'ye bulasamayacagini bilmistir. fenerbahce taraftarinin, medyanin vs. yillar süren "alex iyi futbolcu mu", "alex kosmuyor" vs. tartismalari hagi icin hicbir zaman ayni siddette yasanmadi. hagi galatasaray icin kral, peygamber gibi bir insandi, "insanüstü"ydü...

tierra dedi ki...

Hagi hagi Hagi...

unknown dedi ki...

Hagi gibisi birdaha gelir mi bu ülkeye hiç zannetmiyorum.. Alex bu tadı zaman zaman verdi ama hiçbir zaman hagi'nin verdiği futbol zevkine ulaşamadı.. Hagi bambaşkaydı, o Hagiydi..

Olympos dedi ki...

@ alessandro del piero

Anlamak istediğin yerinden anlamışsın yazdığımı.

O zaman bende Hagi'yi seven ölsün diyorum. :)

Şimdi takıl kafana göre.

danny dedi ki...

Hagi;

En uzun koşuysa Türk futbolu için Avrupa'da başarı, O, onun en güzel 100 metresini koştu...

müşkülpesent dedi ki...

izlediğiniz en iyi türk futbolcusu rıdvan dilmen ise diyecek bir şey bulamıyorum. saydığım diğer fenerbahçeli futbolcular rıdvan'dan çok daha iyilerdi.

ben rıdvan kewell kıyaslaması yapmıyorum, yapmam da zaten sadece rıdvan'ı seviyorum diyenlerin yüzde80'i rıdvan'ı canlı canlı izlememiştir onu biliyorum. burada izleyenler vardır elbet genel anlamda türkiye çapında yaşamadığı günleri özleyen bir futbol kültürü var.

sportif başarıya yoracak olursak fatih akyel bile daha başarılı çıkar rıdvan dilmen'den.

sevilen figür olarak seçilir o ayrı ama aykut, uche,oğuz gibilere haksızlık gibi rıdvan'ın onların yanında bu kadar yükseklere konulması

Adsız dedi ki...

Rıdvan. Maradona, Pele, Messi, Beckenbauer, Eusebio, Zidane ve bunlar gibi "çok özel" bir oyuncudur. O zamanki futbol ve Türkiye şartları sonucu kısa ve yerel bir kariyeri olmuştur ama bu "çok özel" olduğu gerçeğini değiştirmez. Yorumculuk döneminde de taktik konulardaki tarafsızlığı ve bilgisi ile (sonuç yorumlarındaki taraflılığına rağmen) herkesin saygısını kazanmıştır.

voodoo girl dedi ki...

seba çünkü yeri asla doldurulamadı.

Mehmet Tuna dedi ki...

Abi niyesi var mı? Kewell adam gibi adam çünkü.. Ne biliyim taraftar boku bokuna sevmez bi adamı.. Duruşu olsun, futbolu olsun adam mökemmel.. Bordeaux'ya attığı golden sonra benim için futbolculuktan çıkmıştır Kewell.. Adam olmuştur Galatasaray'a :D

Hagi'yse.. Hagi'dir zaten o.. Kız arkadaşım dese ki, ne anlıyosunuz bu işten 22 adam bi topun peşinde koşuyo die, Bilbao'ya attığı golü gösteririm, Seks end dı Siti'nin Jessica Parker'ı olsa susar..

Her Yol Roma dedi ki...

Oyumuz Seba'ya..

Başarı ve efsane dolu yıllar, bunları yaparken de efendiliği elden bırakmaması. Tüpçü'yü düşününce bin kere Seba...

Not: FB'liyim. Rıdvan'ı çok severim ama Seba başkadır...

Del Piero dedi ki...

Ben oyumu Rıdvan Dilmen'e verdim, çünkü ben Fenerbahçeliyim, çünkü Rıdvan'ın "Dünyanın en zengin adamı olacağıma fenerbahçeli rıdvan olayım" cümlesi bir başına yeterli sebep benim için. Burdaki herkes eminim kendi tuttuğu takımında iz bırakan birine oyunu vermiştir zaten, kimse kimseyi kandırmasın.

Hagi Türkiye'ye gelmiş geçmiş en önemli futbolcuydu bana göre. Onun Galatasarayla yaşadığı başarılar bunu gösteriyor zaten. Onun futbolunu bir futbolsever olarak ben de çok beğeniyordum, ezeli rakipte olmasına rağmen futbolu bırakınca üzülmüştüm, çünkü herşeyden öte futbolu seviyorum.

Alex'i Hagi'yle kıyaslamıyorum, zaten bu kıyaslama olaylarını da oldum olası ne sevdim ne de anlayabildim. Arda Turan'ı Metin Oktay, Messi'yi Maradona ayarıyla izleyenlere üzülüyorum. Bırak bu hesapları da izlediğin futboldan keyif almaya bak.
Alex büyük futbolcu, çok değerli bir oyuncu, efendi bir oyuncu. İzlerken keyif aldığım oyuncu. Müthiş zeki bir oyuncu, Fenerde oynadığı süre içerisinde en dandik forvetlerle oynamasına karşın, al da atlık pasları har vurup harvan gibi savuran kazmalarla oynamasına rağmen asistleri ile golleri ile her zaman zirvede olmuştur. Böyle kaç oyuncu gelmiş ki süperrr ligimize.
Bu oyundan zevk alıyorsak böyle oyuncular sayesinde, bu yüzden rakip de olsa saygı duymak gerekir bence.

kuzen larry dedi ki...

Rıdvan, çocukken hep beklediğim ama bir türlü gelmeyen..

O dönemde fener her kötü gittiğinde rıdvan ne zaman dönecek diye konuşulurdu. Bir dönse her şey çok güzel olacaktı ama olmadı bir türlü. Dönse belki de bu kadar büyük olmayacaktı. Hep o efsanevi sezondaki futboluyla hatırlandı, hayallerde yaşatıldı.

Ama sadece futbolculuğu değil onu efsane yapan. fenerbahçe de kadro dışı bıraktığında Tanju gitmişti fazla uzatmadan. Rıdvan da gidecek diye ödüm kopmuştu ama o her şeye rağmen galatasaray a veya beşiktaşa gitmedi,fenerbahçede kaldı. Hayallerimizi yıkmadı. Galatasaray a gitse mesela, boşuna beklemiş olacaktık onu bunca sene. Ama o tek başına antrenman yaptı haftalarca, yine de ayrılmadı fenerbahçeden. Ne hagi ne de Kewell Rıdvanın fenerbahçeyi sevdiğinin onda biri kadar sevmiyordur galatasarayı. O yüzden çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum fenerbahçeliler olarak. Yıldızımız, efsanemiz gerçekten bize ait.

Bir de inanılmaz futbol sevgisi var onu sevmemize sebep. Küçükken tebeşir tozu yuttu okula gitmemek maça gidebilmek için, büyüdüğünde halı saha maçı ertelendiğnde herkesten çok o üzüldü, herkesten çok sevdi futbolu.

Bana göre Türkiye nin son gerçek futbol yıldızıdır Rıdvan. O yüzden 10 oyum olsa 10 unu da ona atarım.

zargonyali dedi ki...

koyu bir glatasaraylı olmama ve listede iki efsane ismimiz bulunmasına rağmen SÜLEYMAN SEBA diyorum.

türk futbolu denince akla neden hagi kewell gelsin ya da ne bileyim rıdvan bu kadar sevilecek kadar ne yaptı?

Süleyman Seba benim küçüklüğümün, gençliğimin fairplay timsali saygılı ismidir. onun karşısında sürekli yaygara çıkartan ali şenler faruk sürenler varken o bütün soğukkanlılığı ve asaleti ile yıllarca türk futbolunda dimdik ayakta durmuştur.
ona saygı ve sevgi duymayan sanırım yoktur.

ilkay dedi ki...

Hagi

şu listede hagi varken rıdvan yorumculuk yapmasaydı bla bla demek fıkra anlatmaktır. güldürürsün karşındakini.

ayrıca yorumculuk yapmasaydı, daha da önemlisi, ratingi çok iyi bi yorumcu olmasına rağmen "ben inanılmaz bi fenerliyim, kanım sarı laci" videoları etrafta dönmeseydi adı bile anılmazdı rıdvanın. şu oylamada da fb tarafından alexler pvhler falan desteklenirdi.

solo dedi ki...

''dünyanın en zengin adamı olacağıma fenerbahçeli rıdvan olayım'' diyen rıdvan ile süleyman seba; demirören-polat-yıldırım üçlüsünün yönetim anlayışını gördükçe daha da saygı duyuyorum.
Ama oylamalarda takım kimliğinin öne çıktığını görmemek için de kör olmak gerek.

Unknown dedi ki...

Bu oylamada futbol severlerin çok büyük bir bölümünün kendi gönül verdiği kulüpten insanlara oy verdiği çok açık. Hatta final turunda, oy kullanmadan önce sonuçlara bakıp ona göre oy atacak GS'li arkadaşlar; çünkü oylarının bölünme tehlikesi var ve bu yüzden fahiş oylarla finale kalması bile ilginç olan Kewell, oylar bölünmesin diye Hagi'ye kurban gidecek. Aynı durum FB ya da BJK için geçerli olsaydı ne yazık ki durum değişmeyecekti.

Bir Galatasaraylı olarak Hagi gibi bir adamı seveceğime ölürüm daha iyi. Hagi'yi FB ve BJK taraftarının sevmesini de bekleyemem. Sahada yapmadığı pislik kalmayan bir adam nasıl olur da Türkiye futbolunun en sevilen figürü olur anlamıyorum. Hadi sadece GS anketi olsa anlayacağım bir nebze. Olayın UEFA ile şampiyonluklarla bir ilgisi olmamalı diğer taraftarlar için. Hagi ile Kewell'ın GS'de oynadığı dönemleri değiştirin, emin olun diğer kulüp taraftarları, UEFA kupası kaldıran bir Kewell'ı, Hagi'den yine de daha çok sever.

Yazacak çok şey var ama Türkiye taraftar profiline bakınca bu tür oylamalar hiçbir zaman objektif ve adil olmuyor, o yüzden uzatmaya da gerek yok.

Özhan Başkan'a rağmen bu oylamanın en başından beri gönlüm Süleyman Seba ileydi. Gönlümden geçen, finalde ikisi karşılaşır ve Süleyman Seba kazanır. Rahmetli Özhan Başkan onu omuzlarına alır, her takımın fanatikleri de bu görüntüyü ayakta alkışlar. Kewell, Hagi, Rıdvan, Pascal falan geçelim bunları.

İkinci paragrafta söylediğimi tekrarlamadan bitirmek istemiyorum. Bir Galatasaraylı olarak Hagi'yi seveceğime ölürüm daha iyi.

Oyum Sayın Süleyman Seba'ya!

frodo555 dedi ki...

Kewell var, çünkü adı üstünde bu en çok katkı yapan topçu oylaması değil... En sevilen figür pekala Abdulrahim Albayrak da olabilirdi, Amigo Birol da.

Diğer taraftan ben ve aklı başında her Galatasaraylı için "#10 bir tarafa, diğer herşey öbür tarafa" dır... Eski #10 la bile atbaşı gider, özellikle -50 yaşındakiler için.

Daddy neden finale çıktı? denirse eğer, onun da cevabını 1/2 final B grubundaki rakiplerinde aramak lazım... Yılda çok milyon € alıp takımı edirneden öteye götüremeyen alex, Futbol figürü olarak nisbeten silik bir kişilik olarak Aykut çıkınca karşısına, ikisinin toplamını katlayıp bence TR nin "tek"i olması gereken S.Seba efsanesini bile geçebilmiş...

Seyyid Ali dedi ki...

Bence listeye Derwall,Prekazi ve Simoviç de eklenebilirdi.80li yıllarda çorabını ayakkabıya kadar indirip sol ayağıyla şut çekmeye çalışmayan çocuk oldu mu acaba,40 mt.den atılan bir gol ülkenin tarihini komple değiştirmiştir.
Elinde bir Türk bayrağı ile koşan kaç yabancı oyuncu gördünüz,omuzlara alınan ve tezahürat edilen kaç yabancı teknik adam.
Benim gibi yaşı 30lara gelmiş pek çok kişiy galatasaray'a ve futbola aşık eden o 88 tayfasını da unutmamalı.

Flying Dutchman dedi ki...

@Seyyid Ali, oylamanın önceki turlarına bakarsan neden listede olmadıklarını görürsün...

bokbocesii dedi ki...

Hagi bir liderdir Galatasaray icin. Hala onun gibisini aradıgımıza gore yeri de kolay kolay dolmayacaktır.

BLaCKFiSH dedi ki...

hagi gibi bir ara türk futboluna giren tamam başarılı olan biri yerine Tabikide hala türk futbolunda yer alan rıdvan bana göre.Sevilmek le başarılı olmayı karıştırmamak lazım bence. Morinho da çok başarılı ama çok seveni mi var acaba bence ( bencelerin altı çizili )

sinem dedi ki...

ben de kewell'ı neden merak ettiğini merak ediyorum mesela :)

o değil de, hagi ve kewell aynı klasmana girince "anneni mi daha çok seviyosun, babanı mı" tadında oldu.

mre dedi ki...

Hagi hagiii, hagiiiii. Hayatımın en mutlu anlarının baş aktörlerinden. İnönü'de meşhur 90+3'te penaltı verilen maçta, sağ çaprazdan sol doksana taktığında yanımda bana sarılan tanımadığım abinin dediği gibi "aut mu sandın, aut mu sandın???" :)

Unknown dedi ki...

Ben Suleyman Seba'ya verdim oyumu.
Besiktasliyim.
Kendisinden sonra, Besiktas veya baska takimlarin baskanlari arasinda Seba'ya benzer birisi olmadigindan verdim, tevazusundan dolayi verdim, ornek bir adam oldugu icin verdim.
Futbol dunyamizin bu tur figurlere ihtiyaci olduguna inaniyorum.
Listedeki diger adaylarin oynadiklari takim taraftarlari tarafindan tanrilastirilmalari, diger taraftarlar tarafindan ise nefret edilmeleri (antipatik bulunmalari da diyebiliriz yumusatarak) gibi bir durum var. Seba bunlarin uzerinde bir figurdur bence.
Ek olarak, Hagi-Alex kiyaslamasi yapilir, Ridvan-zamanindaki diger oyuncular ile kiyaslanir, anlamli argumanlar bulunabilir bu kiyaslamalar icin..
Ama Seba'nin kiyaslanabilecegi bir figur yoktur son yillarda futbolumuzda, benzersiz bir adamdir.

a-town dedi ki...

hagi... çoktan karpatların maradona'sı olmuşken, barcelona'da real'de oynamışken galatasaray'a geldi, parasını alıp yatmaya gelenler gibi değil, varını yoğunu ortaya koymaya geldi. seviyesinin çok altında olan ligimizde krallar gibi topunu oynadı. oyunuyla liderlik etti. teknik direktörlüğünde taraftarla ve yönetimle problemler yaşadı, belki haksız biçimde gönderildi, ama galatasaray hakkında kötü bir söz söylediğini duymadık. inşallah türkiye'ye yerleşir ve galatasaray'a sportif direktör olur.

hagi çirkefmiş, hadi ordan! hakeme itiraz ve sertliğe zaman zaman sertlikle karşılık vermek dışında ne yapmış? hakemi aldatmayı adet haline mi getirmiş, rakiplerini sakatlamaya mı çalışmış, futbol hayatlarına mı kast etmiş? delikanlı gibi sahada hakkını aramış bazen ileri gitse de. "çirkef" lafını ögrenen papağan gibi ötüp duruyor.

neyse, saygıyı ölçen anket olsa seba birinci olabilir ama sevgi başka bir şey, tutku işte hagi, aynı galatasaray gibi, kalbe-ruha-kana işlemiş.

tokansay dedi ki...

Aslında dödü için de yazacaklarım var..
Süleyman Seba bir mihenk taşıdır hem beşiktaş için hem ülke için.. saygı duyulası örnek insan adam gibi adamdır..
Rıdvan çok uzun süre oynayamamış olmasına rağmen yorumculuğa geçtikten sonra "gol olur"larıyla ve beyefendiliğiyle sevilen bir insan oldu. her ne kadar hakkında kötü şeyler söylense de...
Kewell ise bence biraz populist yaklaşımlar sayesinde son dönemde gündemde olması sayesinde sıralamada bence.. Gerçekten efendi bir kişi, yüreğiyle oynuyor, her mevkide görev alıyor ama bir taffarel olmaz olamaz en azından bu kadar kısa sürede...
Ben oyumu Hagi'den yana kullandım çünkü futboldan uzaklaşıp basketbola yaklaştığım dönemde yaptığı hareketleri ve şovlarıyla futbolun güzelliklerini tekrar yaşattığı için, attığı golleri için ve takımı sırtlayarak 17 mayıs mucizesinde imzası olduğu için...
aslında özetle HAGI olduğu için...
WE LOVE YOU HAGI...

tunchay dedi ki...

rıdvan. cünkü top rıdvan'daysa nasılsa gol olurdu. cünkü sırtında 8 numara varsa, her yerde kraldın. cünkü rıdvan oynamazken bile yıllarca türkiye'nin en iyi topçusuydu. çünkü rıdvan yaptıklarından daha çok yapabilecekleriyle hayal dünyamızı şenlendirirdi. çünkü rıdvan'ın sakalları vardı, çelimsizdi, ama koşardı. çünkü bir rıdvan vardı, bir de diğerleri.

çünkü en büyük aşk yarım kalandır.

nikosmahlas dedi ki...

Yazık olmuş bence. Taraflılığın getirdiği bir sonuç olmuş. Hagi'nin bu oylamayı kazanacak olması ile Lugano'nun kazanması arasında hiç bir fark yok. Hatta Aziz Yıldırım'ın kazanması arasında da fark yok. Hagi'nin futboluna hiçbir şey diyemem, ben de ağzı açık izledim. Fakat karakter olarak Türk futbolunun en sevilen figürü olması blogdaki galatasaraylı arkadaşların ayıbı oluyor heralde. Taraftarına hırsız demiş, hakemlerle mahkemelik olmuş, çok sık kırmızı kart görmüş bir oyuncuyu bu şekle sokmak skor yorumculuğu değil de nedir, anlamak zor gerçekten. Fakat hakikaten Hagi kazanıyorsa bu yarışmayı böyle bir blogda bile bizim işimiz çok zor.

firatyeşilbaş dedi ki...

hagi'nin gene sadece galatasaray'lılar tarafından sevildiğini düşünüyorum.tamam muhteşem futbolcuydu ama saha içinde rakibe ve hakeme yönelik olan hareketleri en azından benim için çok sinir bozucuydu.türk futbolunda sevilen bir figür olduğunu düşünmüyorum.

harry kewell içinde aynı şeyler geçerli.futbolumuzda bu kadar çok sevilmesi için ne yaptı onu da bilmiyorum.

süleyman seba ve rıdvan dilmenin çekişmesi gerekir diye düşünüyorum.

rıdvan dilmen belki de yeryüzünde sevilen tek fenerbahçelidir.tarafsız yorumları ve bir çok futbolseverin ondan ilham alıp ertesi gün kahvede,işte maçlar hakkında yorum yapması onun güvenilirliğini gösteriyor.

süleyman seba ise benim gözümde diğer hepsinden değerlidir.belki de beşiktaşlı olmamdan kaynaklanıyordur ama efendiliği ve kişiliği sayesinde her kesimden insanın takdirini ve sevgisini almıştır.ki o zaman ki beşiktaş ile şimdi ki beşiktaş arasında dağlar kadar fark var.o zamanlar herkes beşiktaş'a karşı bir sempati duyardı ve bunun sağlanmasında da süleyman seba başrol oynamıştır.birde şimdi geldiğimiz noktaya bakın...

Sosyal_FB dedi ki...

@alessandro del piero

Ben sevmiyorum Hagi'yi.

Öldürsene beni.

Bilhassa sen öldür ama... Başkasına bırakma.

Hatta biz bir kaç kişiyiz. Hepimiz ölmek istiyoruz, Hagi'yi sevmediğimiz için.

Bekliyoruz. Bak yanda e-mail adresim var. İstediğin yere geleceğiz, öldürülmek için.

Hagi'ye canımız feda olsun bizim!

Olympos dedi ki...

Hagi'ye çirkef değil diyen ya kördür ya da Galatasaray'lıdır.

Bunun başka açıklaması da yok.

Not: Fenerbahçe'liyim.Oylamaya baktığımda Rıdvan'da,Taffarel'de,Kewell'da,efsane başkan Süleyman Seba'da,Alex'de,Aykut'ta yüzümde bir gülümseme oluyor ama aynısı ne Hagi'de oluyor ne Pascal'da.

Dürüst olun taraftar değil.

BLaCKFiSH dedi ki...

herhalde bu anket türk futbolunun değilde Fnerbahçenin galatasarayın beşiktaşın diye ayrı ayrı yapılsa daha iyi olur. yoksa fenerbahçeli türk futbolu Hagiyi ne sever nede saygı duyar hatta benim gibiler Nefret eder . aynı durumda Aziz yıldırım varken hagiye Türk futbolunun en sevilen figuru demekte biraz olmuyor galiba.

outlaw dedi ki...

burada "sevgi"den bahsediyoruz, tamamen rasyonel aciklanabilecek bir sey degil sevgi. "gönül bu, aka da konar, boka da" demisler...

hagi örnek insan, fair play krali olmayabilir, sevmem icin olmak zorunda da degil zaten. evli-cocuklu adam - kendi kültüründe belki en cok asagilanan - "orospu"ya bile asik olabiliyorsa, benim futbol askimin bir parcasinin hagi olmasi hala garip olabilir mi?

hagi sevgisine "skor taraftarligi" demek de yanlis bence. hagi'nin sevilmesi tabii basarili olmasindan bagimsiz düsünülebilecek bir sey degil. ama bu listedeki diger isimler icin de gecerli ayni zamanda. ismail kartal degil de ridvan varsa listede; süleyman seba varsa, ama ayni derece ilkeli, ayni derece dürüst vs. bircok insan yönetici olarak basarisizliga mahkum olup, tarihten silinip gitmisse, sadece hagi'yi secenler icin degil, herkes icin basari önemli bir kriterdir. ama su da sorulabilir: hakan sükür neden yok, tanju colak neden yok? sergen nerede? demek ki isimiz sadece "skor"la (basari) degil, daha baska bir seyler var...

hagi topu ayagina aldiginda - kesinlikle roberto carlos'a attigi calimdan bahsetmiyorum, ayni calimi belki keita da atabilirdi, derdim bir iki spektaküler hareketle degil - hagi oynadiginda icimde bir seyler kipirdanirdi; hani taze asik bulusacagi yerde sevgilisinin otobüsten indigi anda icinde bir seyler kipirdanir ya, öyle iste.

ve o ruh halinin bir parcasi kaldi icimde. o zamanki gibi degil kuskusuz. ama hersey sökülüp atilmiyor. otobüsten inerken icimde bir seyleri harekete geciren kiz da evlendi mesela, cocugu olacak yakinda. hagi de öyle bir daha asy'de izleyemeyecegimi biliyorum, ama paylastigim anlarin anisi sakli icimde hala.

cok uzatmamis olsam ridvan'a dair de bir iki kelam edecektim; ama su kadariyla yetineyim: ridvan'in bu listede olmasini yadirgamak icin insanin ya futbolu gercekten sevmemesi lazim ya da yasi kücük oldugundan o zamani yasamamis olmasi. söyle söyleyeyim: galatasarayliyim, fenerbahce'yi de zerrece sevmem, ama ridvan'a ragmen fenerbahceli olmamak zordu.

Unknown dedi ki...

Ben bir gs li olsam da bu ülkenin en sevilen futbol figürünün Rıdvan olduğunu dşünüyorum..


Rıdvan bizim için godot'yu beklerken de ki Godot dur..

Futbolcuğunu sakatlıklarından dolayı izleyememekten dolayı üzüldüğüm tek futbolcudur..Ayrıca onu izleme ayrıcalığına sahip olduğum içinde kendimi şanslı hissediyorum..

alessandro del piero dedi ki...

her şeyi beklerim de hagi kompleksinin fenerli'leri bu kadar espritüel yapacağını ummazdım, hadi öldür beniymiş.. seni sevmeyen ölsün lafı da katillik ima ediyordu zaten de biz anlamıyorduk. inci sözlükte sizin gibilere liseli bile demiyorlar arkadaşlar :)

ccc hagi ccc

il Capitano dedi ki...

Hagi dedim tabi ki.Hakan Şükür bu oylamanın açık ara 1.'si olurdu eğer futbolculuğundakinin yarısı kadar adam olabilseydi bıraktıktan sonra.son dörde 2 Galatasaraylı kalması da çoğunluk olduğumuzu belli ediyor heralde :)

Raziel dedi ki...

Tartışmasız Rıdvan Dilmen:

http://papazincayiri.blogspot.com/2010/03/bir-rdvan-denemesi.html

Adsız dedi ki...

türk futbolunun en sevilen figüründen ziyade galatasaraylıların en sevdiği futbolcular anketi olmuş.

kewell'a verilen oyların sebebi bildiğin sürü psikolojisi başka bir şey değil.

ben trabzonspor taraftarıyım ama rıdvan'ı severim. süleyman seba'yı bir kenara koyarsak kalan 3 isimden en sevilen açık ara rıdvan olması lazım.

hadi kewell efendi güzel bir adam ama hagi'yi gs'lılardan başka seven bir Allah'ın kulu var mıdır Türkiye'de merak etmiyor değilim.

hazır el atmışken bunun da bir anketi yapılsa fena olmaz.

rimi rimi ley dedi ki...

Seba'ya lafım yok. Kim sevmez hadi onu geçtim kim saygı duymaz Seba'ya?

Açıkçası ben Rıdvan'a yetişemedim ama yorumculuk yapmasa bu kadar oy alacağını düşünmüyorum, yanlış olabilirim tabi. Yorumculuğundan değil de sevilmesi, hala göz önünde olmasından da kaynaklanıyor biraz. Yorumculuğu iyidir kötüdür demiyorum, o bambaşka bir konu. Buna rağmen Rıdvan'ı 3 büyük klüpten 2 tane bile futbolcu sayamayacak olan annem bile biliyorsa gündemde olması ne sebeple olursa olsun burayı hakkediyor demektir.

Hagi için sebep yazamıyorum. Her şey ortada kırmızı kart gördüğü Arsenal maçında sanki 10 kişi değil de 3 kişi kalmışız gibi hissediyordum. Diğer takım taraftarlarının sevip sevmemesi hakkında bir şey diyemiyorum. Yine de kendisini Lugano'yla karşılaştırmak biraz abes.

Esas yazmak istediğim isim Kewell. Şu kadar kısa zaman zarfında, hiç bir başarı sağlayamadan ve hatta az sayıda maç oynayarak bu kadar seviliyorsa bence efsane olmayı hakketmiştir. Bilmiyorum maçları kahvede mi izliyorsunuz, ben zaman zaman izledim. Kahvede Arda'dan Keita'ya en sevilen isimlerin bile ne annesi ne bacısı kalırken Kewell'in hatalarında kimseden ses çıkmaz oluyor. Kewell bir yabancı futbolcunun futbolu haricinde taşıması gerektiğini düşündüğüm bütün özellikleri taşıyor. Ben zaten Arda'dan hem futbolcu hem taraftar olmasını istiyorum ama bu zaten normal onun yapması gereken o mesela benim gözümde. Ancak zamanında ŞL kupasını kaldırmış ve adını futbolla biraz ilgilenen herkesin bildiği, sakatlıkları olmasa şu an dünya yıldızı olacak bir ismin her türlü egosunu bir kenara atarak bir taraftarın çoşkusu isteğiyle oynaması ve saha dışında öyle hareket etmesi benim için Kewell'ı da bir efsane yapıyor. Arka direkten klas volelerini keşke daha çok izleyebilseydik.