11 Haziran 2010 Cuma

TÜRK FUTBOLUNUN EN SEVİLEN FİGÜRÜ




















Bitirdik oylamayı dün itibarıyle. Gheorghe Hagi blog okuyucularının Türk futbolunda en sevdiği figür seçildi. Tabii ki bunun en önemli sebebi blog okuyucularının önemli bir bölümünün Galatasaray taraftarı olması. Ama şu konuda bir muhalefetim yok, bir Galatasaraylı için Hagi'nin hayatında çok önemli bir yeri vardır. Dolayısıyla, bu sonuca "bu, tüm Türkiye'nin değil ancak Galatasaraylıların seçimi olur" diyen arkadaşları kesinlikle anladığım gibi "bir Galatasaraylı olarak Hagi'den başkasına oy vermemiz mümkün değil" diyenleri de anlıyorum.

Benim için "sevilen figür" lafı, o ülkenin imajına, futbol kültürüne, sportif başarısına katkı yapmış ve bunu topluma örnek olacak şekilde gerçekleştirmiş adamlar için geçerlidir. Süleyman Seba'yı da Ertuğrul Sağlam'ı da çok seviyorum çünkü bu yukarıda söylediğim şeyleri başardılar. Bir de bunu çağdaş, modern bir karakterle ve alçakgönüllü bir tavırla yapan adam tepeye oturuyor daha fazla. E işin içine biraz da Galatasaraylılık katınca benim 30 yıla yaklaşmış yaşamımda, bu coğrafyadan çıkmış en sevdiğim adam Tugay Kerimoğlu oluyor. İngiliz tabloid basının tüm Türk insanını "barbar katiller" olarak nitelemesinden sadece ve sadece 12 ay sonra gitti İngiltere'ye. 9 sezon sonra son maçını aynı ülkede oynarken taraftarlar adını hep beraber haykırıyor, tabloid basınlarının "barbar" olarak nitelediği bir halka mensup adamın maskelerini takıyordu. Bunu başarmak muazzam bir iştir. Öyle bir iştir ki bunu bugüne yapabilmiş ne bir sanatçı ne bir siyasetçi görmedim.

Oylama sonuçları

Gheorghe Hagi: 929 oy
Rıdvan Dilmen: 714 oy
Süleyman Seba: 416 oy
Harry Kewell: 115 oy

13 yorum:

Adsız dedi ki...

figür deyince ben s.sebaya verdim oyumu. futbolcu olsaydı hagi derdim. kavram kargaşası yaşadım sanırım. :))

galatasaraylı dedi ki...

gerçekten merak ediyorumi neden bu blogun okuyucularının çoğu galatasaraylı? öyle "yookk biz fenerliyiz en büyük fener" olayı değil. ben de innanıyorum o veriye ama merak ediyorum neden galatasaraylı çoğunluk?

alicansolak dedi ki...

çünkü fenerbahçelilerin çoğu nezih kaliteli tartışma ortamlarında barınamaz, antu.com'da hep beraber ortak zaaflarını yaşamak daha uygundur büyük çoğunluğuna

fenerbahçeli genelde kulübünü sevdiği kadar futbolu sevmez, o yüzden Avrupa futbolunda ne olmuş, kim ne demiş, oynamış, vs. onu çok ilgilendirmez

HOBILIG dedi ki...

Bence bu anket halk arasinda degil de spor dunyasinin ileri gelenleri, futbolcular, hocalar, baskanlar gibi insanlarla yapilsaydi, Suleyman Seba ipi goguslerdi.

Tipki bir zamanlar birileri tarafindan dunyanin en iyisi Pele secilirken, internette halkin seciminin Maradona olmasi gibi...

Maradona halka her zaman daha yakindi, iyisiyle kotusuyle bir insandi (hala da oyle) ve sadece futbol oynuyordu. Ama Pele hep makyajlandi, samimi olamadi (o da hala oyle) ve hep yonetici gibi tavir takindi.

Hagi de tarifsiz futbolunun yaninda her profesyonel topcunun basina geldigi gibi ara sira hirsina yenik dustu: cirkeflesti, dirsek atti, hakemin ustune yurudu, tukurdu, sonra hoca oldu taraftara hirsiz dedi falan ne bileyim melek gibi degildi iste. Ama sanki hepimizin mahallede ara ara top oynarken yaptiklarini yapar gibi yapiyordu bu olumsuzluklari. Diger bir deyisle, icinde sinsilik olmayan hareketler, anlik tepkilerdi bunlar. Zaten roportajlarini falan izledigimizde cocuk gibi gulumseyen espriler yapan birisini goruyorduk hep.

Bana gore anket sonucu oldukca normal ve dogal. Elbette ki blog yazari, takip edenlerinin cogunun Galatasarayli oldugunu soyluyorsa (ki ben de onlardan biriyim), bunun etkisi vardir ama bence Hagi diyen diger takimlilarin sayisi da azimsanmayacak kadar cok olabilir.

Cunku bizden biri oldu Hagi, kulturumuzu kabullendi, dilimizi ogrendi (zaten kulturu kabul edemeyen de dili hic ogrenemez, dogru kullanamaz). Bununla beraber yillarca sahada emek verip (bilincli olmasa da) ulke futboluna bir cok Turkten daha cok katki sagladi.

Sozu bitirmeden Suleyman Seba'nin hakkini yemis gibi olmayayim. Bence gelmis gecmis en iyi baskandir. Nesiller boyunca saygiyla ve takdirle hatirlanacaktir. Durust, mutevazi ve saygilidir da elbette ama bu ozellikler abartildiginda, insanin gozune sokuldugunda degerleri azaliyor sanki. Bagis, yardim yapmak gibi: yaparsin ama beyan etmeye ne gerek var.

Aslinda sozun ozu, taraftarin gonlunde futbolcunun yeri her zaman bir baskadir.

Adsız dedi ki...

çünkü fenerbahçe taraftarı mastürbasyon yapacağı siteleri daha iyi ayırabiliyor.

Raziel dedi ki...

@alicansolak

çok iyi düşünmüşsün, bravo. gerçi düşünebiliyo olman bile takdire şayan.


blog yetkilileri; bu yorumu yayınlamazsanız arkadaşın yorumunu bi daha dikkatlice okuyun bence. belki bir-iki yerde benzerlik görebilirsiniz.

Flying Dutchman dedi ki...

@alicansolak

çok genel, yüzysel ama temelsiz bir değerlendirme olmuş...fenerbahçelilerin birçoğu antu'dan nefret ederler...oradaki yaş ortalaması 16 olan kalabalığa bakıp genele yaymak pek olmamış

Adsız dedi ki...

şaka gibi kaddafinin avusturalya'nın en saygı duyulan şarkıcısı seçilmesi gibi olmuş. hagi çok çok büyük futbolcudur ve türkiye'de şu ana kadar oynamış en başarılı sporcudur ama hagi'nin türk futbolunun en sevilen figürü seçilebilmesi ancak ve ancak yanlış bir oy verme sistemi sonucu olabilir yani komikleşmemek lazım bazen

Adsız dedi ki...

Türk Futbolunun en sevilen figürü oylaması ve Hagi efsane başkan Süleyman Seba'dan daha fazla oy almış.

Yazık diyorum sadece.

Not: Fenerbahçe'liyim.

tahir durten dedi ki...

Öyle bir iştir ki bunu bugüne yapabilmiş ne bir sanatçı ne bir siyasetçi görmedim.

ingiltere olmasa da, baris manco??

Flying Dutchman dedi ki...

zaten zurnanın zırtı "o ingiltere olmasa da kısmı" :) Kore ve Japonya'yla default kanka başlıyoruz ilişkilere zaten :) Sırf onlara benziyo diye İlhan'ı transfer etti adamlar...Kuzey ve Batı Avrupa'da bunu yapmak çok zor...

Adsız dedi ki...

@alicansolak

18 Haziran'daki dutchman yemeğine müsait olursan gelmeni dilerim.Hem seni futbolu seven,muhabbetin kralını yapan,bilginin-kültürün doruğuna ulaşmış Fenerli kardeşlerimle tanıştırırım hem de bi daha internetten böyle sığ yorumlar yapma gafletinde bulunmazsın.Mutlaka bekliyorum...Bekliyoruz...

Adsız dedi ki...

Hagi birinci çıkmış.Açıkçası şaşırmadım.Severiz biz tepkisini insanların yüzüne tükürme noktasına kadar vardıranları.
Rıdvan sanırım biraz Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinden,biraz da aktif futbol yaşamını noktalayıp,yorumculuğu da yüzüne gözüne bulaştırmadan yaptığı için 2.nci sırada yer almış.
Seba ile Kewell'ı ise ancak bu kadar severiz.Efendiliklerinden başka nelerini gördük ki.Halbuki Seba bir kere bağırsaydı bize "Hırsızlar" diye başımıza tac olmuştu.Kewell kenarda duran gazetecilere bir kere tükürüverseydi,salya sümük ağlıyorduk şimdi bizi bırakma diye.
Neyse olan olmuş,bir anket düzenlemişsiniz,aslında fotoğrafımızı çekmişsiniz,duvara asmışsınız.Vatandaş I Love You Hagi diyorsa öyledir.Bu millet kimleri sevmedi ki Hagi'yi sevmekten imtina etsin.