9 Temmuz 2010 Cuma

BU MARŞ İLE OLMAZ BU İŞ




















Dünya Kupası boyunca, maçları da beraber izlediğimizden artık neredeyse FD-BP Co. işbiriliğine dönüştürdüğümüz blog yazarlığı sebebiyle Black Pearl'den bir yazı daha.

-----------

8 yaşımdan beri Hollanda milli marşını söylerken, noluyo lan ne diyo bunlar bu ne bicim marş dediğim olmuştur cidden. Hatta gidip öğretmene şu kısmını doğru mu duydum dediğim olmuştur. Hadi bunu değiştirelim girişimlerim olsa da şu ana kadar bir şeye faydam olamamıştır.

Hollandanin milli marşının ilk kısmını çeviriyorum. Okuyunca siz de şaşıracaksınız.

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den Vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd


Türkçesi

Wilhelmus van Nassau (ilk kralın adı)
Ben Alman kanındanım, (sen marşında bunu söyle sonra da Almanlardan nefret et???)
Ölene kadar anavatana sadakatlıyım
Prens "van Oranje"
sayesinde (soyadı hem van oranje hem van Nassau, çok uzun karışık işler bunlar)
Ben, özgürüm ve yılmıyorum
İspanya kralı ile
(dedim ya ben olmaz bu marş ile)
Ben her zaman onur duydum
(onur duyulur mu yahu, burası konusunda tereddüt ettim aklıma başka bişi gelmedi)

Orası burası oynayan bir marş ile kupa zor! 2004'te Almanya - Hollanda'ya oynayacağı zaman iş arkadaşları sabahtan beri marşı söyleyip kendilerini gaza getirmeye çalışıyorlardı, tam "ben Alman kanındanım" kısmı gelince hmm mmm mmmm yapıyorlardı

by Black Pearl

9 yorum:

Burak Eken dedi ki...

Hollanda'nın, her alanda en büyük rakibi (hatta düşmanı) Almanya değil mi? "Alman kanından" olmak ne demek?(!)

gerisi önemli değil... dedi ki...

adamlar tüm tarihlerini bir kaç satıra sığdırmışlar işte, tüm bağlarını, bağlantılarını, daha ne :)

Black Pearl dedi ki...

@sportman zaten kralicenin babasi Alman, kocasi Alman. Presin esi de Arjantinli. Hollanda kani diye birsey kalmamis yani Kraliyet ailesinde.

@Hayalet gemi Flying Dutchman
Jack: "I've heard of one, supposed to be very fast, nigh uncatchable. The Black Pearl."

outlaw dedi ki...

ta,

almanya ulusdevlet olarak oldukca gec kurulmus bir ülke; ulusun tanimlanmasi sürecinde (ki her ulusun tarihinde vardir) bu tanima cogunlukla hollandalilar da dahil edilmis. bugün konusulan almanca hannover sivesi. bu sive "hochdeutsch" (bizim istanbul türkcesi gibi bir sey asagi yukari) olarak kabul edildiginde bugün hollandaca olan dile uzakligi simdi almanya sinirlarinda kalan bircok siveye olandan daha büyük degilmis.

yani kisacasi dil-kültür-"irk" gibi konular göz önünde bulundurulursa, almanlar ve hollandalilar'in farkli farkli uluslar olmasi (zamaninda) bir zorunluluk degilmis.

Ku.Ba dedi ki...

Yalniz o "Alman kani" mevzusuna aciklik getirmek lazim. Oradaki kelimeyi "Duits", yani "Alman"dan ziyade, "Dietsch", yani "Dutch" olarak okumak gerekir. Zaten marsin yazildigi döneme bakarsak (16. yy), henüz "Duitsland" (Deutschland, Almanya) ve "Nederland" (Hollanda) diye somut bir ayrimin olmadigini görürüz. Yani o kadar da garipsenecek bir durum yok ortada.

"Ispanya Krali" mevzusu ise, evet, biraz garip. (söz konusu satiri ben söyle tercüme ederdim: "Ispanya Kral'ina daima saygi gösterdim.") Ama onun da açiklamasi kolay: Wilhelmus van Nassau'nin ('in?/'un?/'nun?) pragmatik yaklasimini gösteriyor. Adam bagimsizlik savasi sirasinda "Göt kadar ordum var, koskoca Ispanya kralligina karsi ne kadar kafa tutabilirim ki?" demis resmen. Yani biraz tirsarak, "Sizinle valla kisisel bir sorunumuz yok, bizi biraz rahat birakin, ticaretimizi yapabilelim, yeter." mesajini vermek istemis.

gerisi önemli değil... dedi ki...

benim bildiğim hollandalılar ile almanlar arasındaki fark, bizimle kazaklar arasındaki farktan daha küçük. kabaca dersem eğer, hollandalılar germen kabilelerinden birisidir diye biliyorum.

Spooky dedi ki...

Zaten bu kraliyet aileleri hep birbirine bi yanaşma, kaynaşma normal şeyler bunlar.

meinkissen dedi ki...

bu Hollandalilar icin "Ingilizlere benzemeye calisan Almanlar" deniyor, asli var midir acep?

thieboudienne dedi ki...

tarihte hollanda bağımsızlığını ispanya krallığından savaşarak kazandığına göre, ve avrupadaki kraliyet ailelerinin çoğunun alman kanı taşıdığı düşünüldüğünde aslında hollanda milli marşı pek de acaip gelmeyecektir.

o ispanya kralı denilen adam da mesela ya almandır ya da karısı anası bir şekilde almanlığa bulaşmıştır.

mesela bugün britanya kraliçesi de sabık rus kraliyet ailesi de aslen almandır. eski yunan kralı da almandı. hatta britanya kraliyet ailesi adını birinci dünya savaşında değiştirene kadar saxo-coburg-gotha idi.

mısır kralı faruk ve fuat da arnavut ve türk asıllı idi. hatta bu fuat hiç arapça bilmez, habire türkçe konuşurmuş. bu nedenle cemal nasır kraliyeti devirince türkçeyi yasaklattırdı, tüm mısırda bir sürü türk türkçeyi unuttu gitti.

bu mavi kan işleri karışıktır, günümüzün nation-state zihniyetiyle düşünülürse işin içinden çıkılamaz.