10 Temmuz 2010 Cumartesi

HOLLANDA OTELDEN KOVULARAK (!) UĞURLANDI

















Sabah kalktım, mailleri kontrol için bilgisayarın başına oturdum, önce yorumlar sonra facebookta online olan arkadaşlardan mesaj bombardımanı. "Hocam sizinkiler otelden kovulmuş bu ne rezalet"...Dün akşam ortalıkta olmadığım için ne oldu ne bitti bilmiyorum, "ne otelden kovulması?" dedim. Anında bizim basını kaynak verdiler. En saygın olanından, en sallamasyon olanına kadar hepsinde aynı haber var. Otel menajerinin de açıklamasıyla birlikte. Hollanda Futbol Federasyonu finale kalacaklarına kendi de inanmadığından 5 Temmuz gününe kadar rezervasyon yaptırmış, otelden atılacakmış, otel menajeri nezaketen 2 gün daha izin vermiş. Hollandalılar da çarşamba akşamı otelden gönderilmiş. Habere gösterilen kaynak "De Telegraaf"......Hollanda'nın en çok satan gazetesi.

Peki Türk basını mal bulmuş mağribi gibi olayın üstüne atlmış mı? Malesef, zira haber külliyen çarpıtma. Aşağıda Hollanda milli takımının otelden ayrılma görüntüleri var, hiç otelden kovulmuş bir halleri var mı, hem otelden çıkanın hem de personelin haline bakarak? Ama bana açıklama lazım diyecekler için aşağıya ininiz.


















Daha 2 gün önce bir video koyduk bloga. Jack van Gelder'ın, Uruguay maçı sonrası Hollandalı oyuncularla yaptığı program. Orada videonun sonlarında van Gelder Van der Vaart'a "yarın ayrılıyorsunuz otelden başka otele geçeceksiniz" diyor. Van der Vaart da cevap veriyor. Yani Hollanda'nın otelden ayrılacağı daha birkaç gün önceden belli. Bizim basının belirttiği gibi "yeni konuklar gelince otelden dışarı atıldılar" gibi bir durum yok ortada. Futbolcular, basın her şeyin farkında, zaten bu otel hadisesinin haberi Salı sabahı Hollanda basınına yansıdı. Bize gelişi Cumayı buldu. Gelene kadar da çarpıtıldı. Duyan da çarşamba sabahı, otel görevlilerinin Hollanda futbolcularının odasını basıp don gömlek bavullarıyla kapının önüne koyduklarını sanar.


















Yetmiyor, bir de Hollanda Futbol Federasyonu Basın Sözcüsü Martiene Bruggink'in açıklamaları var. Bizim basının olaya açıklık getirdiği ve haberin sansasyonel, asparagas tarafını yok ettiği için almadığı. Diyor ki Bruggink, "bizim zaten otelden ayrılacağımız önceden belliydi, FIFA finalistler için ayrı bir otelde rezervasyon yapıyor, biz de oraya gidiyoruz, aynısı 3.lük maçını oynayan takımlar için de geçerli, yani bu "atılma" haberi tamamen yalan". Hem de De Telegraaf bunu "Hollanda otelsiz kalabilirdi" şeklindeki haberinin içinde vermiş. Yani kendi iddiasının açıklamasına yer vermiş Hollanda basını ama bizde Bruggink'in değil otel menajerinin olayı daha sansasyonel hale getiren açıklaması mevcut. Seçicilik diyelim.

Hollanda takımı Hyatt Regency'e yerleşti ve finali bekliyor. Hadise yok, sansasyon yok, buradaki basında bir fiyasko haberi yok....Bizde....

3 yorum:

Pan Monroe dedi ki...

Bu tip haberler Türk Basınında gelecek için bir altlıktır. Artık basınımız vizyonunu genişletti ve daha geniş zamanlı düşünüyor. Yarın öbürgün, misal Sneijder es-kaza üç büyüklerden birine gelirse; "Zaten bunlar otelden havlu da çalmışlardı"
ana fikirli son derece neşeli köşe yazıları bizleri bekliyor.. Diyorum ben.

turhanatakan dedi ki...

flying dutchman, hollanda'da kayınço, kaynata muhabbetleri falan var ya, martiene bruggink'in arnold bruggink ile bir ilgisi var mı merak ettim, bilgin varsa cevaplar mısın?

Maslow dedi ki...

hiç kaynağa ya da kanıta da ihtiyaç yok bu haberi yalanlamak için. aklı başında bir otel yöneticisi dünya kupası finaline kalmış ülkenin takımını nasıl otelinden kovabilir ki?