24 Temmuz 2010 Cumartesi

INCEPTION-2















Öncelikle yazının başında belirteyim bu yazı filmle ilgili hiçbir şeyi açığa vurmayacak merak etmeyin. Gazetelerde okuduğunuz ana hatlarıyla anlatılan senaryonun dışına çıkmadan, ayrıntıya girmeden sadece görmeye hazır olmanız gerekenler hakkında birkaç ipucu vereceğim o kadar. Film Türkiye'de gösterime girdip izlendiğinde ayrıntılı analiz ederiz.

21. yüzyılda artık kitleleri harekete geçirmek, bir amaca yöneltmek, "kafalara bir fikir yerleştirmek", onları yönetmek için medya çok önemli bir güç. "Promosyon" denen şey bu akımın bir sonucu olrak ortaya çıktı ve sinema sektörüne de yansıdı tabii ki. Birçok film daha gösterime girmeden beklenti yaratıyor, bir kısım izleyicide beğeniyi yükseltirken bir kısımda da topluluk psikolojisi gereği olumlu bir önyargı yaratıyor. Dark Night, Avatar gibi filmler bu akımın son öncüleriydi. Onların daha minör olanlarını Harry Potter ve Twilight serileri kullanıyor. Incception da böyle bir film oldu. Daha kendisinden önce efsanesi geldi kulaklara. Bu efsaneye inanmak isteyeceğimiz çok şey vardı filmde Christopher Nolan, özgün bir senaryo, yıldız bir oyuncu kadrosu ve çok özgün işler çıkarılabilecek bir hikaye. Rüyalarla ilgili bir film olacaktı işte ötesi var mı?

Öncelikle söyleyeyim filmdeki bazı koreografiler akıllara Matrix'i getirdi ve ben de bu filmde izler taşıyacağını düşünmüştüm ama bu film bambaşka bir kategoride. Aslında ikisinde de yaşadığımız dünya ile ilgili iddia edilen şey benzeşiyor ama onu ayrıntılandırmaya gelince bana göre ilk planda zikredilmesi gereken film Japon animesi Paprika...Filmde bu animeden birçok tat bulacaksınız.

















Bir başka nokta filmin anlaşılırlıığ ile ilgili. Leonardo di Caprio'nun senaryoyu ilk okuduğunda filmi anlamadığı söylentileri üzerine filmi bütün zihin kanallarımı dikkatle açarak izledim ama buna hiç gerek olmadığını gördüm. Siz de "ya bir şey anlamazsam" gibi bir şüphe ile girmeyin salona zira filmde olan her şey bir karakter tarafından diğerine anlatılıyor ve seyirciye bırakılmış ucu açık hiçbir şey yok nerede ise. Bir sahne dışında ki onu da zaten göreceksiniz. Dolayısıyla bizim Leo senaryoyu okurken ya kafası iyiydi ya yataktan yeni kalkmıştı.

Oyuncu performanslarının hiçbirinin aksamadığı şiir gibi işleyen, ne gereğinden kısa ne gereğinden uzun, sağlam bir film var karşımızda. Yine belirtelim Imdb'de ilk 10'a girecek bir film mi? Hayır. Bana göre Nolan filmografisinin tepesinde halen Memento oturuyor. Ama Inception da The Prestige ile birlikte ikinci sırayı işgal edebilir. Fimin işleyişinde benim beğenmediğim bir tek unsur vardı onu da yine herkes izledikten sonra konuşuruz.

Son olarak iyi film, sağlam film, özgün film, tadında film. Gidilesi film...Ama filme kendinizi alıştırmak istiyorsanız öncesinde bahsettiğim Paprika'ya bir göz atabilirsiniz. Ama belirteyim o Interception'dan daha zorlar izleyiciyi...

Umarım çok şeyi açık etmedim...

13 yorum:

SirEvo dedi ki...

İlk ve son paragrafı okudum. Bana yetti. Zaten geldiği gibi gidicem. :D

AbSurDMaN dedi ki...

Valla her ne kadar filmle ilgili hiçbir şeyi açığa vurmayacak desen de okumaya gözüm varmadı :D En iyisi izledikten sonra rahat rahat okumak.

Joker dedi ki...

dark knight, batman begins filmleri Memnto'yu yer:)

Flying Dutchman dedi ki...

la bir şey yok okuyun :)))

öyle dediniz diye bir daha okudum...tehlike yok...:)

SirEvo dedi ki...

Yok abi sadistim ben fragman bile izlemiyorum. =)
1 hafta kalmış zaten, konusundan bile bihaberim. :D

Azura dedi ki...

O değilde filmi olumsuz yönde eleştireceksin diye düşündüm ben okurken ama öyle birşey olmadı o zaman süpermiş diye düşündüm. Zira iyi yönetmen iyi oyuncular falan derken zıttırıboktan senaryosu olan bi film izlemek istemezdim.

Söylemeden edemeyeceğim de Memento filmini sanırım tekrardan izlemem gerekiyor. Her nasılsa bana çok saçma ve gereksiz bir film gelmişti...

mute dedi ki...

Az once sinemadan geldik esimle. Yolda esim 4 kez "cok iyi filmdi ama di mi?" dedi. Ben de dort kez "Evet" diye cevapladim.

Hakikaten oyle.

CaRtMaNtR dedi ki...

Memento'da The Prestige'de çok çok iyi filmler ama Dark Knight gibi bir eserden sonra bu iki filmi en tepeye yazamam ben herhalde. Sanırım çizgi roman uyarlaması olması olaya subjektif yaklaştırıyor beni

Adsız dedi ki...

paprika dediğin bu mu oluyor ?

http://www.imdb.com/title/tt0851578/

Flying Dutchman dedi ki...

evet o oluyor

Hemşo dedi ki...

Yazının sonunda "Leo ölüymüş lan!" gibi bir beklenti içine girdim.

Bak, ölüyse baştan söyle :)

Sade dedi ki...

imdb top 3 yer bulmasıdır, beni en çok şaşırtan; "o kadar da olmaz!"

Gand dedi ki...

Memento'dan daha zekice bir kurguydu. Bazıları yaş ilerledikçe hayal güçlerini kaybeder. Nolan geliştiriyor gibi görünüyor.
Yalnız filmin sonuna doğru eşi ile yaptığı yüzleşme sırasındaki konuşma filmin sonunu açık ediyor ve malesef büyüyü bozuyor...