15 Temmuz 2010 Perşembe

INCEPTION



















Avatar'dan beri gösteriminden önce bu derece heyecan yaratan bir film yoktu ortada. Christopher Nolan'ın son filmi (birçoklarına göre harikası 23 Temmuzda vizyonda). İnsanların rüyalarına sızabilen Dom Cobb (Leonardo Di Caprio) isimli bir suçlunun, insan beynine bir fikir yerleştirmesi karşılığında, suç dosyasının kapatılacağı vaadiyle giriştiği kaosu anlatıyor film tek bir cümleyle ifade etmek gerekirse. Sırf bu tek cümle dahi Dark City ve Matrix'i akıllara getiriyor. Zaten bu filmlerden ilki, ikincisinin de temelini oluşturuyordu. Ben de ismi geçmeyen Japon animesi Paprika izlerini gördüm belirteyim. Fragmanlardan görüldüğü kadarı ile de, görsel açıdan Matrix eşleştirmesi daha çok yapılacaktır. Filme bu kadar umut bağlanmasının sebebi hem özgün senaryosu hem de yönetmen Nolan'ın şu ana kadar çuvalladığı bir filmin olmaması. En ses getirmeyen filmi Insomnia dahi belli bir kalitedeydi itiraf etmek lazım ki o filmin bile bu filmin oluşmasında hafiften etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Filmin kadrosu da şimdilik iştah artırıyor. Di Caprio'nun yanına, 500 Days of Summer'ın erkek tarafı Joseph Gordon-Levitt, nam-ı diğer "Juno" Ellen Page, Son Samuray'ın Matsumoto'su Ken Watanebe, Usual Sucpects'in Kobayashi'si Pete Postlethwaite, Oscar tescilli Marion Cotillard, Nolan'ın demirbaşı haline gelen Michael Caine, Nolan'ın Batman serisi demirbaşı Cillian Murphy ve eski tüfek Tom Berenger. Senaryo Nolan'ın bizzat kendisine ait. Müziklerin arkasında da Hans Zimmer mevcut. Bütçe 200 milyon dolar. İşin içine "rüya" kavramı girince yapabilecekleriniz sınırsız oluyor ve bu bütçeye de yansıyor tabii ki.

Filmin Imdb notu, ön gösterimlere katılan 2.500 kişinin katılımıyla 9.6'da. Yani Nolan, yine The Dark Knight'ta olduğu gibi bir başka filmini daha gösterimin ilk haftalarında Imdb Top 250 listesinin tepesine koyacak. Orada kalmayacağı kesin ama nereye kadar düşeceği önemli. The Dark Knight şu an 11.liğe kadar gerilemiş durumda. Ben işin fikir yerleştirme, insan beynini yönetme ve kitle psikolojisi taraflarıyla ilgileniyorum. Efektler veya kadro ikinci planda. Tepedeki referans verdiğimiz 3 filmde de böyleydi. Warner Bros filmin pazarlamasına 100 milyon dolar harcadı. Film IMAX teknolojisinden fazlasıyla yararlandı. Fragmanı burada, haftaya neyle karşı karşıya olduğumuzu göreceğiz.

Bu arada bu filme çok daha iyi bir afiş tasarlanabilirdi onu da not düşeyim.

7 yorum:

PENNEARABIATA dedi ki...

süper film. matrix sonrası yeni bir sayfa açmasını umuyorum. sabırsızlıkla bekliyorum ayrıyeten de :)

S.U. dedi ki...

Gösterime girmesini iştahla bekliyorum. Öyle ki, 2 milyona kadar düşen tezgah filmlerine gözümün ucuyla dahi bakmadım.
Cep telefonumda uyarı notu var.
23 temmuz Cuma, ilk matine.. (Belki matina bilmiyorum, mesajı gönderdikten sonra bakacağım)

mre dedi ki...

Memento'dan berI hayraniyim Nolan'in. Hatta bence hala en iyi filmi. Bu konu da cok ilgi cekici ki kendisi boyle cetrefilli konularin altindan kalkmada basarili. Gelse de gitsek.

CaRtMaNtR dedi ki...

Kadro'dad özellikle Bronson'daki rolü ile çok dikkat çeken RockNRolla'nın Handsome Bob'ı Tom Hardy'de var. Ayrıca müzikler ve görsellik bakımından filmin çok acaip olduğu fragmanlardanda anlaşılabiliyor. Senaryo ortalama aksiyon filmi standardında bile olsa her türlü senenin en iyi iş yapan filmlerinden olacaktır.

Hele bide senaryo iyiyse sinemada yeni bir Matrix dalgası yaratması olası.

Adsız dedi ki...

http://pachydermata.blogspot.com/2010/07/inception-saglam-geliyor.html Şöylede Outdoor bi reklamı var filmin, paylaşayım.

murat selvi dedi ki...

dostum bu film bugün vizyona girmiş..

Adsız dedi ki...

afişi berbatmış. paintle mi yapmışlar ne