14 Temmuz 2010 Çarşamba

MEKSİKA DALGASININ KÖKENİ






















1986 Dünya Kupası'nda ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Meksika Dalgası, adından ve yapıldığı kupadan da anlaşılacağı üzere, futbola Orta Amerika'nın futbol sevdalıları tarafından kazandırılmış bir tribün eylemi olarak bilinir. Ancak bu hareketin, 1986'dan önce dünya tribünlerinde görülmüşlüğü de mevcut.

31 Ekim 1981'de, Seattle'daki Husky Stadyumu'nda, Washington ve Stanford Üniversitesi arasında oynanan Amerikan Futbol maçında, bir grup insan kombine olarak ve devamlı biçimde oturup kalkmaya başlıyorlar. Hareketin babası, stadyumun müdavimlerinden Bill Bissell'ı (resimde) dalganın Amerika kıtasındaki babalarından olarak bilenlerin sayısı bir hayli fazla. Ama bu hareketin kökeni için ta 1889 yılına kadar gitmek mümkün. İlginçtir bir grup Amerikalı da, bu olaydan 15 gün önce, Oakland Athletics-New York Yankees arasında oynanan beyzbol maçında, Krazy George isimli amigonun bu hareketi ilk keşfettiğini ileri sürerler. Söz konusu maçta Krazy George, her seyircinin yanındaki seyirci grubundan 1 saniye sonra havaya zıplayıp ellerini havaya kaldırmasını istemiş ve birçoklarına göre dalga hareketini başlatmıştır.

1889'da bir spor dergisi, ABD'de, bugün tam tarih ve stadyum bilgilerine ulaşılamayan bir karşılaşmada izleyicilerin oturma yerlerinin oldukça rahatsız olmasından dolayı hareket etmek zorunda kalan siyahi seyirciler (Afro-Amerikalılar) ve yerlerinden sürekli kalkıp, bunu yaparken de ellerini havaya kaldırarak okyanustaki dalgaya benzer bir görüntü oluşturduklarını yazıyor.

Hiç yorum yok: