4 Temmuz 2010 Pazar

YILDIZ

















Yıldız nedir ya da kimdir? Yıldız futbolcu nasıl olmalıdır? Bu turnuvadan sonra oturup bunu tartışacağız uzun süre. Ya da kaç türlü yıldız vardır? Lionel Messi'yi bu turnuvadan sonra koyduğumuz zirveden hemen indirecek değiliz. Ama peki, dün o sahada kitlenmişken ve neredeyse tüm bir ikinci devre sahada yokken Arjantin'i teslim alan ve bunu turnuva başından beri istikrarlı biçimde yapan Müller ve Schweini için ne diyeceğiz? 21. yüzyıl futbolunda yıldız dediğimiz adam nasıl bir adamdır? Tüm bir takımın ayağına baktığı, uğruna reklam filmleri çekilen, yeni doğmuş çocuklara ismini veren, "başka gezegenden gelmiş" adam mı, yoksa bizim gezegenden olan, 657'ye tabi memur mu? Dün sahada ikincisini gördük. Ama hala o bilindik yıldız tanımını ısrarla sürdüren bir adam var. Diego Forlan. Müller'e saygım sonsuz, bu turnuvada en beğendiğim ikinci adamdır. Ama tepede Uruguaylı var. Saha içindeki yıldızın "ağırlığı" onun vücudunda hayat buluyor. Hücum hattını yönlendirişi, arkadaşlarıyla iletişimi, zor anlarda sorumluluk alışı, zaman zaman orta sahaya inip pas trafiğini yönlendirişi ve bütün bunları yapan oyuncularda görmeye pek alışık olmadığımız şekilde oyunun içinde sürekli varolması, "aktif dinlenme" dediğimiz işe pek bulaşmaması ve üstüste 2 tane 120 dakikalık maç oynamasına rağmen halen mental ve fizik açıdan diri kalabilmesi. Benim için turnuvanın yıldızıdır tartışmasız. En azından eski toprakların kitabına göre.

Sırf şu turnuvada herkesin yakındığı topu 2 kez müthiş bir vuruşla, dağa taşa kaldırmadan ağlara gönderdiği için bile bir adım öndedir benim için (Güney Afrika ve Gana maçları).

10 yorum:

c.o.w. dedi ki...

Güne Kore ile oynadıkları ikinci tur maçı normal süre içerisinde 2-1 sona ermişti. Performansı yazmış olduğun gibi gerçekten inanılmaz, yine de bir hatırlatma yapmak istedim.

sy dedi ki...

Forlan'in yildizligina ve genel olarak sutlarina diyecek lafimiz yok da, o 2 golde de topun yamuklugu (daha nazik ifade bulamadim) gollerin sebebiydi. Zaten topla ilgili yakinmalar genelde kalecilerden.

Emre Uzundağ dedi ki...

hislerime tercüman olmuşsunuz! Bende ta Günef Afrika maçından beri aynısını gördüm. İtalya'daki bayrak adamların sahada nasıl bir duruşu varsa, onun duruşu da öyle! İster istemez bir saygı duyuyorsunuz, Forlan'ın ayağına gelince top, zoom yapınca kamera, gol atınca, serbest atış kullanınca, korner kullanınca, orta sahadan top alınca, taç atınca...

berthelemy dedi ki...

bu arada müller'in adı geçmişken,eski postların birinde yorum yapanlardan birisi müller için bank asya topçusu demişti. merak ettim bu futbol filozofunu.

Arkhe dedi ki...

Aynen katılıyorum.

onurkarakose dedi ki...

Forlan gercektende harika oynuyor. Man Utd kariyerinde bu adami hic gozum tutmamisti ama kendisi beni La Liga'da, Avrupa Ligi finalinde ve de en son dunya kupasinda fena yaniltti. Ayrica kendisi gordugum en iyi Uruguayli oyuncudur (Francescoli, Poyet, Montero, Sosa, Recoba, Suarez, Fonseca vs. dahil)

Eray Güleryüz dedi ki...

Sir Alex Ferguson Forlan'ı izlerken ne hissediyor merak ediyorum. Birkaç yıl önceki bir röpörtajında, en büyük pişmanlığını Jaap Stam'ı satmak olduğunu söylemişti.Pique ve Forlan'ın gösterdiği gelişimden sonra Fergie'ye bu soru tekrar sorulmalı..

Tufan Alatan dedi ki...

Diego Forlan'in babasi Pablo Forlan'in da milli futbolcu oldugunu ve 74 Dunya Kupasinda Hollanda'ya karsi oynadigini biliyor musunuz ? :)

Çetin Cem dedi ki...

güney afrika-uruguay maçında staddaydım. rakibe çarpsa da nefis bir gol atmış, ama daha önemlisi takımın liderliğini üstleniş biçimi beni çok etkilemişti.

turnuvaya fransa maçında ileride başlaması, sonra forvet arkasına çekilmesi o rolü de mükemmel yapışı kesinlikle takdir edilmeli. takımın liderliği böyle olur bence. eto'o gibi "ben hepinizden iyiyim" de taslamıyor, ama gerektiğinde bir adım ileri atıp sorumluluk almasını da biliyor.

Black Pearl dedi ki...

Çok kisi frikikten gol atmaya calisti yapamadi ve Forlan yapti.

Ps. daha guzel resimleri de vardi, mesela six pack'li bir resim olabilirdi sayin FD.