31 Ağustos 2010 Salı

BİRİ BANA ANLATSIN vol.8: YEŞİL SAHANIN HEDEF TAHTASI



















Simon Kuper’in bugun De Pers’deki yazisi kaleciler uzerine. File bekcilerinin hicbir zaman hakettikleri degeri ne elestiri bazinda ne de maddi kazanc bazinda alamadiklarini ileri suruyor Kuper. Bundan hareketle futbol sahasinda isi en zor olan aktoru tartisalim dedim. Size gore saha kenarindakiler de dahil bir futbol takiminda en zor gorevi olan adam hangisidir? Biri Bana Anlatsin’in bu versiyonunda tartisalim.

Kalecinin isinin zorlugu hakkinda cok fazla ayrintilandirma gerekmese de bazi seyleri hatirlatmakta yarar var. Genelde bir finans sirketinde veya kurumsal bir firmada, isi en zor olan calisanlarin ayni zamanda yuksek maas almasi beklenir. Genelde sorumluluklari ile beraber haklari da fazladir ve calistiklari firmanin maddi gucu oraninda kazanc elde ederler. Kalecilerde de aslinda boyle olmasi beklenir ama isler nedense tersine yurur. Premier Lig tarihinin en pahali kalecisi olan Craig Gordon hakkinda 11 milyon pounda Hearts’dan Sunderland’e transfer oldugundan beri istenilen performansa erisemedigi soyleniyor. Bugun dunyanin en iyi kalecileri olarak bilinen Buffon, Casillas, Van der Sar gibi isimler diger mevkilerin en iyilerinin sahip oldugu hata yapma sansinin cok azina sahipler. Ustelik hep soyledigimiz gibi bu isimler en istikrarli olduklari donemde bile sadece "iyi kaleci" sifatina layik goruluyorlar. Ornegin bu gezegene ait olmadiklari soylenmiyor cok fazla, Bugun dunya tarihinin en iyi kalecileri olarak bilinen Yashin, Zoff, Maier,Banks gibi isimler Pele, Maradona, Platini gibi isimlerin ovgulerini alamadilar. Bu derece buyuk sorumluluk sahibi, sahada kendi disindaki 21 oyuncuyu her daim izlemek zorunda olan ve hatasinin telafisi olmayan bir adamin daha fazla ovgu almasini bekliyorsunuz gorevini layikiyla yerine getirdiginde.

Futbol sahasinin isi zor olan bir baska elemani golculer. Anlayacaginiz gibi bu is gole yakin olmakla alakali. Golu yiyen her an kellesinin gidecegini hissederken golu kaciran da her an giyotinde gibi hissediyor kendini. Tabii buraya kadar anlattigimiz seylerin tumunun yarattigi etkilerin Turkiye’de katlanarak ortaya ciktigini belirtmek lazim. Ornegin kaleci ve forvetlerin aldigi "kotu kaleci" veya "kotu forvet" yakistirmalari bizde "cuval" veya "kazma" olarak karsimiza cikiyor. Aslinda saha ici mevkilerini tartisirken nedense futbol sahasinda hata karsisinda en az zilgit yiyen adamin orta saha oyuncusu olmasi da apayri bir absurdluk. 21. Yuzyil futbolunun en kritik mevkisi haline gelen orta saha oyuncularinin bu kadar sorumluluga ragmen tepkilerden siyrilabilmesini iki kaleye de en uzak mevkii olmasina baglamak cok mu sig olur?

Peki teknik direktorler ? Jose Mourinho gunumuz futbolcularinin isinin oldukca kolay oldugunu, futbol bilgilerinin yuksek olmasiyla beraber, antrenman ve maclarda islerini yapip evlerine gittiklerini, oysa teknik direktorlerin, hayatlarinin uyumakla gecmedigi zamanlarin neredeyse tumunde takimla gectigini, kendi ozel hayatina zaman ayirmayi birakin, esiyle film izlemeye bile vakit bulamadigini soylemisti. Bir de tabii isin bu yonu var. Saha icinde meydana gelen olaylarin yarattigi sorumlulugun yaninda, bu sporun kisinin ozel hayatina etkisi. Buna bir de genelde bir futbol kulubunde isler kotuye gittiginde kapinin onune konulmaya ilk aday olan adamin teknik direktor oldugu gercegini de eklemek lazim.

Bu kisa ozetten sonra mikrofon sizde. Kimdir bir futbol kulubunde isi en zor olan adam ? Birileri bana anlatsin.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben en zor isin teknik direktorde oldugunu dusunuyorum. Sahadaki herkes icin basari, 80-90% kendi performansina bagli iken; teknik direktor uygun taktik ve varyasyonlari bulduktan sonra, sahadaki 11 oyuncunun performansinin iyi olmasini bekler. Bence bu da basari sansinin en az 50% sinin baska faktorlerin basarisina bagli olmasi demektir.

bonaventure dedi ki...

türk futbolunda sağ açıktaki oyuncun yetersizse sağ bek (ör: sabrinin keitalı performansı veya keitasız performansı), oyun kurucun yetişemeyeceğin yerlere pas atıyorsa forvet (guizanın ilk senesinde alexin pasları), stoperlerin yetersizse kalecin (de santcis yediği goller), yöneticiler yetersizse teknik direktörün (ertuğrul sağlam - yıldırım demirören) işi zordur. ara sıra bilinçlendiği de olur taraftar kitlelerinin misal adnan sezgin bir türlü transferleri yapamazken taraftarlar rijkaardı koruyabilir (medya baskısına rağmen), colin kazım yediği çana pislerken protesto edilebilir) mustafa denizli futbol adına hiç bir şey koymazken sahaya taraftar tarafından sorguya tutulabilir (çarşının "söylesene hocam bu takım neden oynamıyor" tezahuratı).

bütün bunların ışığında türk futbolunda işinin zor ya da kolay olması, başarılı olman veya olmaman takım kurgusu, medyada çıkan haberler, oynadığın takımın ligteki durumuna göre değişebilir zorluk koşulları...

bu sorunun ülkemizde net bir cevabı yok bence. belki sistemsiz yapımızdan belki de futbol bilip bilmemezden kaynaklanıyordur.

sukullaci dedi ki...

işi en zor alan adam sıradan futbolcu olarak gelip yıldız performansı beklenen futbolcular bence. adam geliyor ülkeye hava alanında yüzlerce kişi. iyi güzel. giriyor antremana bi sürü gazeteci, dışarı çıkıyo yine aynı. maça çıkıyo herkes ondan bişey bekler halde. 2 maç kötü oynayınca her hatanda gelen ıslıklar... bu adamlarda genelde forvet olur çünkü "kazma" türk stoperlerine alışan halk defanstaki hataları artık pek takmaz halde. ama takıma gelen her forvetten, hele 3 büyüklere gol kralı olması beklenir. işte o adamların işi çok zor.

Unknown dedi ki...

en zor işi olanlar taraftarlar :)

jacques dedi ki...

En zor iş taraftarındır. Bu hafta sevinçten kulakları ağzına varır, gelecek hafta üzüntüden kahrolur, bir dahaki hafta heder olur ve sonra yine güler.

Kaynar sudan, buz gibi suya girmenin ötesinde sadece ten değil adamın içi acıyor.

Gerisi önemsizdir. İşleri zor değildir. Yılda 2 milyon euro kazanıp işim zor diye yakınıyorsan senin emana gyan.

Gossip Boy dedi ki...

Rudo y Cursi|(http://www.imdb.com/title/tt0405393/)/forvet kaleci ikilemine dair Meksika`dan bir film.Moacir Barbosa Nascimento`nun hikayesindan sonra oyum kalecilarden yana.

Adsız dedi ki...

Bence artık ortasahaların da işi kolay değil. Galatasaray'da son yıllarda en çok küfür yiye oyuncular barış-ayhan-mustafa. taraftarlar da biraz adil olmaya başladı galiba. =)

Adsız dedi ki...

albert camus de bir kalecidir.