Futbolcu maaşlarıyla ilgili hem bireysel bazda, hem en çok kazanan futbolcular listesi şeklinde hem de lig ortalamaları ile ilgili yazılar yazıyoruz zaman zaman. Örneğin son olarak Belçika Ligi'nde top koşturan futbolcuların aldığı
ortalama aylık kazancı ile ilgili bir yazı yazmıştık. 12.231 euro kazanıyorlardı ayda. Geçtiğimiz hafta Hollanda'da bazı rakamlar açıklandı. 2009 yılında futbolcular kişi başı ortalama 351.000 euro kazanmışlardı. Aylık 29.000 euro gibi bir rakama geliyor. 2004 yılında bu rakam 227.000 euroydu ve aylık yaklaşık 19.000 euro gibi bir rakama denk geliyordu. KNVB ayrıca gelecek yıl için koyduğu bir kurala göre AB dışından transfer edilen futbolcuların yılda maksimum 527.000 lira kazanması şartını koştu. Böylece bu oyunculara verilecek gereksiz yükseklikteki maaşların genç oyunculara aktarılması düşünülüyor. Zria Hollanda'da 20 yaşından daha genç futbolcuların yıllık kazancı 263.000 euro. Ortalamanın bir hayli altındalar. Gördüğünüz gibi ülke futbolundaki yerli oyuncuları kazanmak için yabancı sayısını kısıtlamak veya artırmak tek çözüm yolu değil. Başka şeyleri de kullanabilirsiniz. Hollandalılar AB dışı oyuncular için bir tür "Salary Cap" uygulamasını seçtiler. Başka bir spor dalından örnek vereceğiz ama Amerikan Futbolu Ligi NFL'de de kulüp gelirlerinin en fazla 5 60'ı oyuncu maaşlarına ayrılabilir.
İngilizler bu futbolcu maaşları yüzünden oldukça sıkıntılılar. Özellikle de son birkaç sezonda. Zaten maaşların çok önemli kısmı vergiye gittiğinden (hatta Arshavin Arsenal'den ilk maaşını aldığında, "
verginin bu kadar paramı cukka edeceğini bilsem daha yüksek bir rakam isterdim" açıklamasını yapmıştı) futbolcuların talepleri her yeni kontrat döneminde yükseliyor. Batan kulüp Portsmouth'un 2009 yılı geliri 59 milyon 920 bin pounddu ama tüm personel maaşlarının toplamı 65 milyon 187 bin pounddu. Yani 2009 yılında, sadece çalışan maaşları dahi, kulüp toplam gelirinin % 109'u idi. Bu problem ligin genelinde uzun süredir var. 2001-02'de Deloitte'nin açıkladığı rapora göre İngitere'nin en tepedeki 4 liginde yer alan kulüpler gelirlerinin % 73'ünü maaşlara aktarıyordu. Bu rakam Premier Lig'de % 61'di. 2008-09'da League One ve Legue Two'da bu oran % 60'dı.
Fransızların da benzer sorunları var. En büyük gelirleri TV anlaşmaları ve oyuncu satışları olan kulüpler, elde ettikleri gelirin % 71'ini futbolcu maaşlarına aktarıyorlar. Kulüplerin bu sezon sonunda toplamda 10 milyon euroluk bir kayba uğramaları bekleniyor. Aşağıdaki tablo Avrupa'da 1996-2008 arası, 5 büyük ligde futbolcu ücretlerinin nasıl artış gösterdiğini ve kulüplere yük olduğunu gösteriyor. İngiltere'deki korkunç yükselişi görüyorsunuz. İtalyanların tehlikeyi görüp 2000'ler sonrası yaptıkları kısıntıyı, Alman takımlarının da son yıllarda büyük artışlara mahal vermemek için istikrarlı bir politika izlediği görülüyor. Alttaki yüzdeler ise yine yıl bazında kulüp gelirlerinin yüzde kaçının futbolcu maaşlarına ödendiğini gösteriyor. Almanlar yine bu konuda en iyi durumda olanlar. En azından maaş ödemeleri sonunda % 50'lik bir kısım ellerinde kalıyor. İngilizler son yıllarda yükselişi önlemişler ama 1996'dan sonraki ilk yıllardaki çıkışın zararını görüyorlar hala.
1992 yılında başlayan Premier Lig'den bugüne kadar, İngiltere'de tam 54 kulüp kapandı veya iflasını açıkladı.
Dolayısıyla "salary cap" kulüplerin geleceğini kurtarmak için iyi bir alternatif olabilir.
1 yorum:
nasıl yani? bu hollandadaki non-ua uygulaması gerçekten inanılmaz. böylece esasında oyuncu satmanın da gelir kalemi sayıldığı bir ülke brezilya, arjantin gibi pazarlara sırtını dönmüş oluyor. gerçek mi bu ya? öyleyse umarım excepsionları mevcuttur. bir afonso alves kolay yetişmiyor (!).
Yorum Gönder