6 Eylül 2010 Pazartesi

PREMIER LIG TARAFTARLARININ BEKLENTİLERİ













Adadan çıkmış en eğlenceli aylık dergilerden birisi olan When Saturday Comes, İngiliz futbol ağacındaki ilk 4 lig ve İskoç Premier Ligi ile ilgili bir dosya hazırlamış ve her kulüpten bir taraftara geçtiğimiz sezonun en sevindirici ve en utanç verici anını, önümüzdeki sezondan beklentilerini, nelerin iyiye gitmesini beklediklerini ve ligde sevip nefret ettikleri takımları sormuş. Genel anlamda bakıldığında Premier Lig'deki taraftarlar Wigan'ın geçen seneki performansına oldukça sempati besliyorlar. İlk 6 sıradaki takıma kendi taraftarları dışında sempati besleyen yok. Fulham'a "Avrupa'daki tek İngiliz takımı" (kadrodaki oyuncuların milliyetine atıf yapılıyor) olmasından dolayı da bir sempati var. Alt liglerde ise ilginç bir durum var. Buna bazı Premier Lig kulüpleri de dahil. Taraftarlar, bir önceki sezon fazla puan aldıkları kulübü sevme gibi bir davranış içindeler. Örneğin herhangi bir takımı 2 maçta da mağlup etmişlerse o kulüp favorileri arasına giriyor. Türkiye ile karşılaştırıldığında tamamen farklı bir eğilim bu.

Nefret edilenlerin sebepleri ise 3'e ayrılmış durumda. Kulübün saha içindeki futbolu sebebiyle nefret edilenler var ki bunların başında Stoke City ve Blackburn Rovers geliyor. Pulis'in ve Allardyce'ın kanser eden futboluna birçok kişi içerlemiş durumda. Kulübün bünyesinde görev yapan şahıslar sebebiyle tepki çekenler var. Arsene Wenger özelinde Arsenal, Mascherano ve Benitez özelinde Liverpool bu kontenjanı dolduruyorlar. Özellikle Arsenal'in oldukça yetenekli genç kadrosunun, Wenger'in spekülatif açıklamaları sebebiyle zarar gördüğünü söyleyenler çoğunlukta. İlginç olan hiçbir kulübün taraftarının Manchester United ve Chelsea'yi nefret ettikleri kulüplerin arasında saymaması. Üçüncü nefret sebebi ise kulübün patronları. City ve Liverpool yine bu akımdan nasiplerini almışlar. Manchester United'ın patronu Glazer ailesinden bir tek taraftar grubu nefret ediyor. Bizzat kendi taraftarları.

Önümüzdeki sezon beklentiler konusunda da oldukça çeşitlilik var. Saha içindeki başarıyı hedefleyenler kadar saha dışındaki gelişmelerle ilgili yorum yapanlar da mevcut. Örneğin İngiliz futbolunda stadyum yenileyen takımların arasında gerileyen ve maddi krize girenlerin çoğunlukta olması sebebiyle, eski stadyumla devam etmek isteyen League One ve League Two takımlarının taraftarları mevcut, Bristol City gibi. Crystal Palace taraftarları Holmesdale Ultras hareketinin tekrar canlanmasını hayal ediyorlar.

Bu eğilimlerle ilgili daha ayrıntı veririz ama kapatırken bir not düşeyim. Owen Coyle bundan sonra Burnley kentinin sınırları içine girmesin, fena dayak var. Kendisi hakkında bir Burnley taraftarının, gelecek sezonla ilgili en üzücü an sorusuna verdiği cevap şu: "When that gutless, horse-faced, wonky-toothed, cowardly, deceitful liar of an ex-manager ripped the heart out of our club and took his backroom team and himself down the road to the Bolton".

*girişteki şema bu tür işlerin ustası billsportsmap.com'dan

4 yorum:

alperensaylar dedi ki...

owen coyle kalsaydı burnley de çok rahat ligde kalırdı hatta uefa'yı bile zorlayabilirdi.

geloraptor dedi ki...

21 eylül salı 21:45 carling cup 3. raund maçı burnley-bolton =))

Yabancı dedi ki...

en garibime manchester ve chelseadan nefret edilmemesi gitti. sonra da wengerin sevilmemesi. herhangi bir taraftar wengeri neden sevmez anlayamadım. adam son 5 seneyi pas geçti lan. arsenal fanları sevmiyor diyeceğim adam gençlerle yüz milyon poundluk transfer yapan(tottenham, manchester city, liverpool vs.) takımlara kafa tuttu ve ligi onlardan önde bitirdi. velhasıl wengerin sevilmeme sebebi safi kıskançlık olabilir başka da bi şey aklıma gelmiyor.

çelskiden ve manudan kimsenin nefret etmemesi de çok ilginç, sosyologlar araştırsın. oligark çelsi la bu ve hakemlerin takımı manu. güce tapma mı var nedir anlamadım.

çok güzel yazı olmuş bu arada. tamamını bulup okuyayım nerden okuyacaz harbiden orjinali?

Flying Dutchman dedi ki...

orijinali yok ben When Saturday Comes dergisinden derledim....