21 Eylül 2010 Salı

SARI FARE KOCADI

















Insanoglunun ozelligidir kendi yaptigi seyleri yuceltip yapamadigi ya da yapmaktan pisman oldugu seyleri kotulemek. Buna bir de yaslilarin kendi zamanlarinda yaptiklari seyleri ovup yeni nesilin eserlerini yerme aliskanligi eklenir. Hele soz konusu yasi ilerlemis insanlar gecmislerinde bir seyler basarmislarsa yenilerin yaptiklarini begenmeleri daha da zorlasir. Gunumuz futbolcu eskileri ve tecrubeli yazarlarin yaptiklari yorumlarin cogunda bunun bir etkisi oldugunu dusunuyorum. Bunda gunumuzde hizla evrimlesen futbolu yorumlama konusunda basari gosterememelerinin etkisi de var. Kendi donemlerinde "iyi" olarak nitelenen ama bugun tedavulden kalkmis futbol yapisina surekli ovgu yapmak ve gunumuz futbolunun ortaya cikardigi "iyileri" kucumsemek bu toplulugun en cok basvurdugu yollardan birisi. UEFA baskani Platini kendi donemindeki futbolu yuceltiyor, bircok eski futbolcu kendi donemlerinde futbol sahalarinin bugunku kadar modern olmadigindan dem vurup kend donemlerindeki yildizlarin bugunkulerin sahip oldugu imkanlara sahip olmadigini tekrarlayip duruyor. Duayen olarak nitelenen bazilarina gore ise zaten Messi adam degil, 1990'dan beri oynanan tum uluslararasi turnuvalar rezalet.

63 yasindaki Johan Cruijff da hafiften bu sendromun etkilerini gostermeye basladi. Cruijff Hollanda'nin en cok satan gazetesi De Telegraaf'da kendisine ayrilan kosede yazdigi makalede, bugunku Ajax'in 1965 yilinda Rinus Michels goreve gelmeden onceki Ajax'dan bile daha kotu durumda oldugunu ileri surdu ve kulubun duzelmesi icin herkesin gorevi birakmasi gerektigini ileri surdu. "Futbolcular birbirlerine arka arkaya 3 pas vermekten aciz, kulubun her kisminda trajedi var, finanstan, egitime, scout calismalarindan transfr calismalarina ve sahadaki futbola kadar, Real Madrid macindaki futboldan utandim" onun yazisindaki zirve noktalari.

Peki Cruijff neden 1965 oncesindeki Ajaxá atif yapiyor? Sebebi su. 1964-65 sezonu Ajax kulup tarihinin en karanlik yilidir. 16 takimli ligde 13. olan Ajax kume dusmekten kurtulmus, ligin son 8 macinda tek bir galibiyet dahi alamamis ve 30 macta 26 puan alip +1 averajla ligi bitirmistir. Sezonu ezeli rakip Feyenoord sampiyon olarak tamamlarken Rotterdam'daki Feyenoord-Ajax macini ev sahibi 9-4 kazanarak Ajax tarihine kara bir damga vurmustur. Nitekim bu facia yil, Ajax'in durdurulamayan yukselisine de sebep olmus, efsane yillari yaratan baskan Jaap van Praag, teknik direktor Rinus Michels ve Johan Cruijff'un tabloya dahil olmasini beraberinde getirmistir.

Ajax yonetimi bugun yaptigi aciklamada Cruijff her ne kadar kulup icin bir idol olsa da tepkiliydi. Yillar sonra Sampiyonlar Ligi'ne girmis ve gectigimiz yil son 14 macini kazanarak 85 puan toplayip rakip kaleye 106 gol gondermis bir takim, ustunse ustluk yillar sonra sahaya cikardigi onbirlerde 7-8 altyapi oyuncusu bir takim, kume dusmekten kurtulmus bir takimdan daha kotu olarak degerlendirilince kulup Cruijff'un gerceklerden uzaklastigi ve mantiksizliga dustugunu belirten bir aciklama yapti.

Cruijff belki Ajax gibi bir takimin hucum hattinda tamamen yabancilardan olusmasi konusunda hakli olabilir ama bana giriste anlattigim yaslilik ve yeniyi yerme hastaliginin pencesine dusmus gibi geliyor.


3 yorum:

niko dedi ki...

Messi'nin sakatlandığı pozisyon hakkında da konuşmuş ve " 2-1 öndeyken 3. gölü atsaydınız Messi sakatlanmazdı" tarzı bi laf etmiş. Madrid deplasmanında istediğin zaman gol atmak çok basit bir olaymış gibi.

Adsız dedi ki...

Yaşlı futbolcular görüşüne bende katılıyorum.Cruyff en sevdiğim futbolculardan biri olmasına rağmen böyle söylemesi beni de sinir ediyor.Zaten cruyff son zamanlarda hollandalı değilde bir katalanmış gibi davranıyor.Bu arada Platini UEFA başkanı :D

Uğur ! dedi ki...

Aslında 'sarı kafa kocadı' türü -sevildiğini bil tarzı- başlıkları atmaya neden olan tepki değişiklikleri dünya şampiyonasından sonra başladı. Hollanda final oynadı ama futbolu eleştiren yegane kişi Cruiff'du. Peki sorarım dünya şampiyonasında finale götüren kötü futbol şimdiki modern zamana ayak uydurmuş futbola mı eşdeğer? Bu iyi mi? Kaybedilen finallerin güzel ülkesi Hollanda bu apoleti neden kaybetsin ki? Başarı herşey midir? Ajax şimdi bildiğin Galatasaray, Anderlect, Dinomo Kiev ama bi zamanlar dev di. E adam emek verdiği ve bi seviyelere çıkattığı ülkesinin ve takımının futbolunu böyle görmeye dayanamaması ve susmayı başaramaması gayret normal değil mi? O konuşmaz sa kim konuşsun?