4 Ekim 2010 Pazartesi

GENÇLİK ATEŞİ



Yazmıyoruz diye yazacak şeyimiz olmadığı sanılmasın. Geliyor arada bir şeyler de tembellik işte, kanımda var. Daha yazın yaptığımız İspanya turunun fotoromanı var mesela yazacak. Onu boşverin şimdi de gençleri konuşalım. Malum spotlar onların üzerinde şu aralar.

Nereden geldi bu konu şimdi akla diye sormayacaksınız biliyorum. Sezon başı itibariyle dört büyüklerin dördünün de onbirlerine sızdı yeniyetmeler. Sızmak ne kelime Necip demirbaşlığa doğru gidiyor bile. Fenerbahçe'nin tarihine isyan eder şekilde ilk 7 haftada 2, 20 yaş altı altyapı topçusu Okan Alkan ve Gökay Iravul oyuna girdiler. Galatasaray, zaten bu konuda ünlü, Emre Çolak'la devam ediyor şimdilik, belki biraz da Serkan Kurtuluş. Trabzonspor'u dün Mustafa Yumlu taşıdı. Beşiktaş'ta ise Necip'e dün Onur Bayramoğlu eşlik etti.

Bu çocukları sahada görünce çok değil 3-5 yıl öncesi geldi aklıma. Fenerbahçe'de birinci Daum dönemi. Takım iyi yabancılarla dolu, Aziz Yıldırım ve Daum ağız birliği etmiş, yabancı hakkının artmasını istiyor. Karşılarında ise başta Yıldırım Demirören olmak üzere, diğer tüm kulüpler. İtirazın baş sebebi ise, Türk gençlerin önünün tıkanacağı endişesi!

Sene 2010. Yabancı sayısı 10'a çıktı. Ve ne kadar ilginçtir ki, yıllar sonra 4 büyüklerin dördünün de ilk 11'i zorlayacak kendi evlatları var 18'lerinde! Üstelik o en başta itiraz eden başkanın takımının tam 13 yabancısı var kadrosunda (Aurelio ve Nobre'yi yabancı görüp, Sivok'u unutmazsak tabii ki). Konumuza dönelim.

Biliyorsunuz, son zamanlarda en çok konuşulan şeylerden birisi çocuk yaştaki futbolcuların transferi. Arsenal'in dünyanın dört bir yanından 13-14 yaşında çocukları toplayıp Londra'ya getirmesi pek çok kulübe örnek oldu. Ufacık bebeler için koca koca kulüpler kesenin ağzını açabiliyor. Bunun Türkiye'deki yansımasının ne durumda olduğunu merak ettim öncelikle. Yani bu kadar çok gencin aynı anda ortaya çıkmasının tesadüf mü, yoksa planlı mı olduğunu belki, bazı somut datalarla farklı açılardan düşünebiliriz.

Bunu yaparken, takımların profesyonel sözleşme imzaladığı genç oyuncuların (çoğunlukla 1989 ve üstü doğumlular), ne zaman takıma dahil olduğu bilgisini araştırdım. Ortaya hakikaten farklı sonuçlar çıktı. Örneğin Fenerbahçe'deki 20 genç oyuncusunun sadece ikisi futbola Fenerbahçe'de başlamış. Trabzon'daki 5 oyuncunun ise 5'i de Trabzon kökenli. İsterseniz 6 takım özelinde durumu sırasıyla inceleyelim.


Fenerbahçe:

Fenerbahçe'de kadroya kayıtlı 20 genç oyuncu bulunuyor. Biraz önce de söylediğim gibi bunların 2 tanesi (Alper Piliç ve Aykut Kıratlı) ilk lisanslarını Fenerbahçe'de çıkarmış. 5 oyuncu ise İstanbul'daki takımlardan transfer edilmiş (Enis Gül - Pendikspor; Hüseyin Rüzgar - Zeytinburnu; Ertuğrul Taşkıran - Kartal; Recep Berk Elitez - Damlaspor; Muhammed Akarslan - İstanbul Gençlerbirliği). Kalan 13 oyuncu ise Türkiye'nin dört bir yanından "toplanmış". 3 Denizli'den, 2 Bursa'dan, 1'er de Pazar, Yalova, Karşıyaka, Giresun, Buca, Mardin, Çorlu ve Kocaeli'den futbolcu var Fenerbahçe kadrosunda. Yılın ilk çıkış yapan gençlerinden Okan Mardin'den, Gökay da Denizli'den gelmiş.

Fenerbahçe için bir ilginç bilgi de 2007 yılının önemi. Kadrodaki transferle gelen 18 gençten 11 tanesi 2007 yılında, yani 100. yılda kulübe dahil olmuş. Fenerbahçe'nin en ilgi çekici transferleri 2007'de 12 yaşında takıma katılan Hüseyin Rüzgar (Zeytinburnuspor), 2006'da 14 yaşında takıma katılan Recep Berk Elitez (Damlaspor), 2007'de 12 yaşında takıma katılan Muhammed Akarslan (İstanbul Gençlerbirliği), 2006'da 13 yaşında transfer edilen Mehmet Topçu (Çorluspor) ve 2001'de 12 yaşında alınan Mert Günok (Kocaelispor).


Galatasaray:

Ülkenin en namlı altyapılarından birisi olan Galatasaray'ın şu anda A takım'da profesyonel olarak görülen 18 oyuncusu var. Bunlardan altısı lisansın çıkışından beri sarı kırmızılı renklerde (Berk Neziroğulları, Cem Sultan, Emirhan Ergün, Emrah Yollu,Yusuf Onur Arıkan, Sinan Osmanoğlu - küçük bir Küçükçekmece macerası olsa da). Kalan 12 oyuncunun altısı İstanbul'daki semt takımlarından transfer olmuş (Ahmet Kesim - İmesspor; Anıl Dilaver - Küçükçekmecespor; Caner Öztel - Sitelerspor; Cumhur Yılmaztürk - Teraziderespor; Emre Çolak - Atışalanıspor; Melih Kartal - Kartalspor). 6 oyuncu ise Anadolu'nun çeşitli yerlerinden takıma dahil edilmiş. Bunların arasında 2008'de Bursa'dan gelen Serkan Kurtuluş ve 2010'da Malatya'dan gelen Mehmet Topal'ın kardeşi Ahmet Topal da var. Tabi bir de Adana Demirspor'dan transfer edilen İbrahim Selen.

Galatasaray'ın oyuncularının takıma katılımlarında yıllarla ilgili bir ağırlık görülmüyor. Göze çarpan en ilginç transferler 2002'de 12 yaşında takıma katılan Ahmet Kesim (İmesspor), 2008'de 12 yaşında takıma katılan Berk Yıldız (Karşıyaka), 2004'te 13 yaşında takıma katılan Caner Öztel (Sitelerspor), 2003'te 13 yaşında takıma katılan Cumhur Yılmaztürk (Terazidere), 2004'te 13 yaşında takıma katılan Emre Çolak (Atışalanıspor).


Beşiktaş:

Beşiktaş'ın profesyonel kadrosunda 12 oyuncuyu bu listeye dahil edebiliriz. Altyapıdan olsalar da yaşları epey ilerleyen Rıza Şen ve Nail Tilbaç'ı burada konuşmayacağız. Beşiktaş'taki 12 oyuncudan ikisi tamamen Beşiktaş kökenli: Furkan Şeker ve Mehmet Erkut Şentürk. Kalan 10 oyuncunun 5'i İstanbullu, 5'i ise nispeten yakınlardan. Ali Kucik 2004'te Yavuz Sultan Selim'den, Atınç Nukan 2006'da Küçükçekmece'den, Necip Uysal 2004'te Yıldırım Bosna'dan, Rasim Mutlu 2007'de Kartalgücü'nden, Umut Kaya da 2005'te Öz Alibeyköyspor'dan alınmış. Kalan 5 oyuncudan birisi 2009'da Karşıyaka'dan gelen Rıdvan Şimşek. Diğeri ise bu yıl gurbetten Türkiye'ye getirilen Volkan Ekici. Dünkü maçta oyuna giren Onur Bayramoğlu 2009'da Bozüyükspor'dan transfer edilmiş. Onur Bozüyük'e gelmeden önce DSİ Bent(Eskişehir)'te oynamış. Diğer iki oyuncu ise Darıca Gençlerbirliği'nden gelen Cumali Bişi ve Bursa Özel İdare'den gelen Oğuz Ceylan.

Beşiktaş'ın transferlerine baktığımızda bazılarının çok genç yaşta bitirildiğini görüyoruz. 13 yaşında gelen Ali Kucik, Atınç Nukan, Necip Uysal ve 14 yaşında gelen Cumali Bişi gibi.

Trabzonspor:

Trabzon incelediğimiz takımlar arasında en ilginci. Profesyonel kadrosunda sadece 5 genç oyuncu var. Tabi bunun sebebi kulübün pilot takımı olarak kullanılan Trabzon 1461'e gönderilen genç oyuncular. Dünün parlayan yıldızı Mustafa Yumlu, aslında bayağı bayağı olgun bir futbolcu. 87 doğumlu oyuncu yıllardır çeşitli Trabzon takımlarında gezmiş. Son olarak bu yıl takımda tutulmasına karar verilmiş. Mustafa Yumlu'nun ilk lisansı bir semt takımı olan Aydınlıspor'da çıkmış. Bunun dışında A Takımda tutulan 5 oyuncudan üçü gözünü açtığından beri bordo mavi formayı giyiyor. Hasan Ahmet Sarı, Hüseyin Kayıkçı ve Mert Ege Özenen ilerleyen haftalarda karşımıza sunulabilecek genç yetenekler. Dışarıdan transfer edilen tek futbolcu Mücahit Altay 2009'da Hacettepe'den gelmiş. O da zaten Of doğumlu.


Bursaspor:

Son şampiyonun kadrosu en fazla gence sahip olan kadro. Tam 22 genç oyuncu lisanslı olarak yer alıyor takımda. Kadroda yer alan 22 oyuncunun 14'ü ise Bursa'da futbola başlamış isimler. 2'si ise Bursa yakınlarından: Mustafakemalpaşa ve Yalova. Kalan 6 oyuncu ise Fenerbahçe, İst. BŞB, Balçovaspor, Karadeniz Ereğli, İstanbul Karadenizspor ve Aliağaspor'dan gelmiş.

Kadroda dikkat çeken oyunculardan İsmail Odabaşı, 2006'da Balçova'dan, Serdar Aziz, 2002'de daha 12 yaşındayken Bursa Güvenspor'dan, Gökhan Göz 12 yaşında 2007'de Fenerbahçe'den transfer edilmiş.


Eskişehirspor:

Bir örnek olsun diye -tabi ki- Eses'i ekledim. Diğer tüm takımların kadrolarını detaylı incelemeye dermanım yetmedi. Ama iddialı bir öneriniz olursa ekleyebiliriz bu listeye.

Şu anda hoca kim olacak sorusuna yanıt arayan memleketimin takımında 7 genç oyuncu göze çarpıyor. Bu 7 oyuncunun 6'sı özbeöz Eskişehirli. Üçü mahalle takımlarından alınmış, üçü ise zaten futbola siyah kırmızı başlamış. Bir oyuncu ise bu yıl Dardanel'den transfer edilen Erhan Arslan. Erhan futbola Malatya'da başlamış.

Bu oyuncular arasında en çok göze çarpan Rıza Çalımbay'ın sık sık şans verdiği Alper Potuk. 1991 doğumlu Alper Eskişehirspor'a 2005 yılında ilçe takımı Çiftelerspor'dan gelmiş. Alper oyununu geliştirirse ileride daha iyi yerlere de gelebilir.

* * *

6 takım özelinde Türk futbolu analizi yapma niyetimiz yok tabi. Sadece bu bilgilerin bize neler gösterebileceğini görmek istemiştim. Kısa özet yapalım, belki bilenler de farklı şeyler anlatır. Fenerbahçe tahminimce ülke geneline yayılan futbol okulları hamlesiyle epey karışık bir karma oluşturmuş. Tabi bu gençlerin nereye kadar yükselebileceğini ilerleyen yıllarda göreceğiz. Galatasaray ağırlıklı olarak yerel ya da güvendiği isimlerin önerileriyle ilerliyor görünüyor. Ayrıca zaman zaman pahalı genç transferler de yapabiliyor. Beşiktaş da Galatasaray'a benzer şekilde ilerliyor, ama mahsülü en parlak takım olarak da kolaylıkla göze çarpıyor.

Bursaspor ilginç bir örnek, 22 futbolcunun nereye gelebileceğini zaman içerisinde görebileceğiz. Ancak hem Bursaspor'dan hem de Trabzonspor ve Eskişehirspor'dan gördüğümüz kadarıyla Anadolu, kendi çocuklarına sahiplenerek çıkış arıyor. Kadroda bulunan elemanlarına patlamayı yaşatabildikleri gün de, başarı yakalayabileceklerini geçmişte Trabzonspor yakında ise Bursaspor zaten gösterdi.

Mesajımızı vererek analizimizi kapatalım. Gençlere şans vermekten korkmayın ey kadro seçiciler! İşler kötü giderse bir maç kaybedersiniz, ama tersi olursa bir yıldız kazanırsınız!

by tunchay

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Fırat abi Bursaspor'da Sercan Şen var 94 doğumlu Aliağa'dan alındı diye yazdığın(daha doğrusu yazmadığın) bu gencin üstüne bütün Bursa camiası titriyor desek yeridir.Daha 12 yaşında iken transfer edildi ve ileride çok iyi bir kaleci olacağı söyleniyor.Eğer yanlış hatırlamıyorsam 2 sezon önce yani daha 14 yaşında iken Bursaspor'un sezon öncesi kampına götürülmüştü,Genç yaştan itibaren A takıma hazırlanıyor.Eğer bir aksilik olmazsa Önümüzdeki sezon 18 kişilik maç kadrosuna girmeye başlar ...

HaCiTo dedi ki...

ufak bir hatayı düzeltelim bu mükemmel araştırmada. Bursaspor'un Fenerbahçe'den transfer ettiği Gökhan Göz, 2007'de değil 2010'da yani bu sezon başında transfer oldu. Kendisinin 2007'den beri Fenerbahçe'de profesyonel sözleşmesi vardı ve kontratı bitince Bursaspor'a transfer oldu. Hâlen U16 takımında 8 numaralı formayı giymektedir bu arkadaş.

BilgePanda dedi ki...

Harika bir yazı olmuş...Eline sağlık Tunchay...Bir sorum var : Semih ile Tamer (Sanırım) ortasındaki kimdir?

tunchay dedi ki...

@adsız teşekkürler bilgi için

@hacito evet yanlış yazmışız tarihi, teşekkürler

@bilgepanda tamer degil sagdaki de. semih, erman yıldırım ve erhan fotoğraftakiler

HotSauce21 dedi ki...

Bursaspor kadrosundaki Serdar Aziz konusunda bilgi geçerken Güvenspor'un adı zikredilipte, Bursa için şehir efsanesi olan ve tam bir futbol aşığı olup Güvenspor'u çalıştırırken yüzlerce futbolcu yetiştiren talimhanenin Master Yoda'sı Mesut Hoca'ya da selam göndermemek olmaz...

mamo chello dedi ki...

bi de ben eklemek isterim.yazılmamasına bir tepki olarak görmeyin ne olur,ama herkesin evladı kendine tatlı ya,Antalyasporumuzun da vardır genç evladı:Musa Nizam.

saygı ve hürmetlerimle.