31 Ekim 2010 Pazar

GUUS HIDDINK - İNGİLTERE'DE YETENEK AVI

























Guus Hiddink'in De Telegraaf'daki aylık köşesinde dün yer verdiği yazının çevirisidir.

-------------------------------------------------












Azerbaycan'a kaybeden birisi sessizce yerine oturmalı. Euro 2012 elemelerindeki 1-0'lık mağlubiyetten sonra benim yaptığım da buydu. Kötü bir maç.

Almanya'ya kaybedebilirsiniz ama Azerbaycan'a? Bir beraberlik dahi yoktu ortada. Mağlubiyetten sonra yapmamız gereken, açığı kapatmak ve Türkiye'yi gelecek Avrupa Şampiyonası'na götürmek için her türlü çabayı göstermekti.

İngiltere'de geçen 1 hafta kötü değildi. Dün Arsenal'in antrenman tesislerinde, kulüple kontratı olan 2 Türk oyuncu ile beraberdim. Arsene Wenger'le görüşme şansım oldu ve antrenmandan oldukça zevk aldım. Antrenmandaki futbolun kalitesi oldukça ilgi çekici ve ilham vericiydi.

Bu hafta sonu Arsenal-West Ham United ve Portsmouth - Nottingham Forest maçlarını da izleyeceğim, zira birkaç Türk gencinin oynama ihtimali var. Arsenal ve Portsmouth sonrası Reading ve Chelsea'yi de ziyaret edeceğim*. Bu gençlere milli takımda oynama teklifini yapacağım, gelecekteki takımı oluşturma yönünde şimdiden çalışmalara başlamak gerek.

Daha sonra hafta içinde önce Trabzon'a daha sonra da Kayseri'ye gideceğim. Bu 2 takımın da altyapılarında ve kadrolarında iyi eğitim almış önemli yetenekler var.

İngiltere, Almanya ve Türkiye'deki bu çalışmalarımın sebebi gelecekteki Türk milli takımının altyapısını oluşturmak. Bu yüzden de bir an önce aksiyona geçmek istiyorum.

Hollanda Futbol Federasyonu ve diğer federasyonlarla da bağlantıya geçip A milli takımın bir seviye altındaki bir ulusal takım için bazı teklifler sunacağım. Hollanda Futbol Federasyonu'nun birkaç yıl önce uyguladığı Hollanda B milli takımına benzer bir şey olacak. O zamanlar teklife şüpheyle bakılmış ama Johan Neeskens ve Dennis Bergkamp gibi isimlerin takımları çalıştırması ile iyi bir sonuç vermişti. Federasyonla bu konuyu görüşeceğim zira iyi bir takıma altyapı oluşturabilir.

Ancak bu gerçekleşene kadar, A takımda pek şans bulamamış oyuncuları test etmek için bir maç yapacağız. 17 Kasımda Hollanda ile Amsterdam'da oynayacağımız maç, Arsenal, Chelsea gibi takımlarda eğitimlerini almış bu yeni gençleri görmek için iyi bir fırsat olacak.

Ayrıca aynı amaçla şubat ayının başında da bir hazırlık maçımız var. Bu arada da genç oyuncuları sürekli gözden geçirip test edeceğiz. Böylece kimbilir, mart ayında Avrupa Şampiyonası yolunda bize ekstra bir güç sağlayabilirler.

Yani, Almanya ve Azerbaycan mağlubiyetlerini yeni bir başlangıcın tetikleyicisi olarak görüyorum. Bütün eleştirileri kabul edip çalışmaya devam etmeliyiz. Bu bizim için hedefe ulaşmak için de ayrıca bir ilham kaynağı oldu. Bu, doğruyu yapma konusunda da bize yol gösterebilir.

*Oğuzhan Özyakup, Yılmaz Aksoy, Nadir Çiftçi, Gökhan Töre ve Jem Paul Karacan'dan bahsediyor.

---------------------------------------------------

Yazıdan çıkarılacak sonuçlar şunlar. Hiddink son 6-7 yıldaki profiline oranla eleştirilerden "ders almış" görünüyor, yani artık daha fazla seyahat edip daha fazla maç izleyecek. Yazının sonunda "bu yenilgiler ve eleştiriler bana yeni bir başlangıç için ders oldu" manasındaki cümleler önemli. Daha da önemlisi, Hiddink ilk göreve geldiğinde Lig Radyo'da Ali Ece'yle yaptığımız telefon bağlantısında söylediğim "milli takım kadrosunda çok fazla gurbetçi olacak" tahmini yavaş yavaş kendini gösterecek gibi. Hiddink belli ki Avrupa'da eğitimini almış genç oyuncuları Türk milli takımını seçmeye ikna edip, ülkenin ileriki 10 yıldaki takımını kurmaya çalışıyor. Hollanda maçında yepyeni isimler göreceğiz anlayacağınız. İstediğini alırsa 29 marttaki Avusturya maçında Almanya ve Azerbaycan maçlarındaki kadrodan bambaşka bir kadroyla sahaya çıkabiliriz.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

hocam oguzhan özyakup'u biliyoruz ama "Dün Arsenal'in antrenman tesislerinde, kulüple kontratı olan 2 Türk oyuncu ile beraberdim." demiş hiddink 2. arsenalli türk kim acaba..??

Flying Dutchman dedi ki...

Yılmaz Aksoy, 16 yaşındaki kaleci

QuaresmA dedi ki...

Açıkçası Hiddink'in parasını alıp yatmakta olduğuna dair bir hisse kapılmıştım ama bu yazı beni memnun etti. Hiddink umarım takıma yepyeni bir iskelet kazandırır ve bu iskeletteki oyuncular 3 büyüklere ve Avrupa takımlarına transfer olur.

Unknown dedi ki...

http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=20757149

biraz izinsiz oldu ama?

Adem dedi ki...

Fatih Terim'in asla yapmayacağı işleri yapıyor. Biz Fatih hocanın egosuna o denli para ediyormuşuz, bunu anladım. Adam bir tane oyuncunun ayağına bile gitmedi. Mesut sürecini hatırlayın, sonra da ihale Mesut'a kaldı. Hiddink'i 2006'da getirseydik...

Çeviri ve haber için çok Teşekkürler. Faydalı oldu!

Halim dedi ki...

hiddink'in milli takimi fazla ipledigini dusunmuyorum. vergisiz milyonlari goturuyor subyanci kilikli. adamin bundan once calistirdigi ulkeler hep geri kalmis ulkelerdi. hedefler kucuktu. biz ise son avrupa sampiyonasinda yari final oynamisiz ulkeyiz. degil ayni basariyi tekrar etmek turnuvaya gidecegimiz kesin degil. hiddink paraciklari saysada egosu darbe yiyordur

tff senelik 7-8 milyon verip (bi kismi kaçaktir), dunya capinda markayi getirerek toplumun taktirini kazanmayi dusundu. yanina lorant ve terim'in ayakçilgini yapmis oguz'u koyup ondan td yapmanin pesindeydi (ilerde gorevi devralacak hiddink'ten). alman ve azeriler boruyu doseyince genç gurbetçiler birden akillara geldi. kandirmayin ulen kimseyi. almanya'da dokturen nuri sahin fb de antika gorevini ustlenen selçuk sakatlaninca cagrilmadi mi ? valencia ile cl'de mucadele eden topal gormezden gelinmedi mi ? bolat'in sucu ne ? bunlari harcadiniz yetmedi mi. birakin oteki çocuklari futbollarini gelistirsinler. tr ye gelen boka bulasir gibi leveli dusuyor.

tff madem gençlere onem verecek abdullah avci'yi getirsinler goreve. hiddink'in yardimcisi olarak baslasin sonra devralsin herseyi. oguz da gitsin bank asya da takim calistirip tirnaklarini kaziyarak biyerlere gelmeye çalissin.

Yabancı dedi ki...

hiddinkin yazısından çok delioglan'a katılıyorum. gidip genç çocukları da mundar etmesinler, kafalarını karıştırmasınlar. hele arsenal'e hiç bulaşma hiddink maçını izle, biranı iç, paranın keyfini sür. yok öyle göz boyamaca.

3 büyük!(kime göre neye göre) takımdan sahaya kadro sür, volkan şen niye yok cevabın olmasın, marco oynasın mehmet tvden izlesin vs. vs. sonra yok genç oyuncuydu falandı filandı. burası koreye pek benzemez afedersin ama yemezler!.

Adsız dedi ki...

fırro alinin götünden dilini çıkarsan artık diyorum?!!

Flying Dutchman dedi ki...

yok cikarmam boyle iyi oluyor, degismeli oynuyoruz hem

Sekhranikos dedi ki...

Daha da önemlisi bu kariyerde bir adamın ders alıyor olması. Bu kariyere yaklaşamayanlar rezil futbol rezil sonuçların ardından ders vereceklerini söylüyorladı.

İsmail Şayan dedi ki...

benim en çok canımı sıkan şey canavar gibi genç Türk beyinlerine değer verilmemesi. halbuki onlar oturdukları yerden şak diye iki dakikada Hiddink gibilerin gerçek niyetlerini anlayabilecek kapasiteye(!) sahipler. çok üzücü...

ezeriko dedi ki...

Yazıda Sabri'den, Nihat'ten, Aurelio'dan, Toraman'dan, Balta'dan vs.... yani genç yeteneklerimizden!!! bahsedilmemiş? Oğuz kızmasın sonra.

Hiddink Oğuz'dan habersiz iş çeviriyor galiba...

Arsenal'in 16 yaşındaki kalecisine bakacağına (A milli takıma kurtarıcı olarak mı alacaksın, çocuk o daha be) burnunun ucundaki Sinan Bolat'ı görsene be hoca.

Yeni, genç, hevesli bir kadro kurmak çok zor değil. Ama dengeyi tutturmak lazım. Nuri gibi, Sinan gibi Avrupa'da düzenli oynayan gençler varken bodoslama altyapılara dalmak biraz fazla iddialı ve riskli bir girişim olur bence.

Yani bu çocuklarla görüşülmeli, tabii ki bunlar milli takım için çağırılmalı. Ama A milli dışındaki bütün takımlara Ersun Yanal bakmıyor muydu? İşte bu işleri Ersun Yanal yapmalı. Bu arkadaşlar 1-2 sene pişip öyle A milli olmalı. Bence.