23 Ekim 2010 Cumartesi

ICIMIZDEN BIRI GEREKCESI

















Bugune kadar herhangi bir takimin basina gelen herhangi bir teknik direktorle ilgili dusuncem hep aynidir. O teknik adam sahaya cikip, takimini gorene kadar atamayla ilgili olumlu veya olumsuz yorum yapmaktan kacinirim. Bu isin pesin hukumle olmayacagi olumsuz yonde Rijkaard, Del Bosque, Aragones, Toshack (gerci bu adamlarin basarisizliginin tumunde baska sebepler de vardi kendi icraatlerinden ote) olumlu yonde de Zico, Hollman, Lucescu orneklerinde defalarca kanitlandi. Dolayisiyla Galatasaray yonetimi takimin basina Domenech'i getirme karari alsaydi dahi bazi endiseleri dile getirmekle beraber sahadaki futbolu beklememiz gerektigini soyleyecektik. Zaten Fatih Terim ismine olan muhalefetimiz sahadaki futbolun ne olacagi ile ilgili degil goreve getirilme sekli ve onun futbol sahasindaki karakteri ile ilgili olacakti. Gheorghe Hagi ismine de bakisim boyle. Benim icin basinda adi gecen isimlerden en makul olani olsa da onun da girdigi catinin altindaki ortam degismis degil. Ilaveten onun da gecmis Galatasaray tecrubesinden hem iyi hem kotu anilarimiz var. Ugur Ucar'in takima dahil edilmesi, ote yandan her macin 60. dakikasi geldiginde Ribery'nin kenara gelip Sabri'nin sahaya gonderilmesi (hele meshur kupa finalinde macin "sadece" 5-1 bitmesinin sebebi onun Fenerbahce suursuzca saldirirken arkada biraktigi bosluklari cok iyi kullanacak Ribery'i ikinci yari basinda kenara almasi bu eyleminin en yanlis tezahurlerinden birisidir) gibi.

Beni Yigit Sardan'in 2 yeni teknik adamla yaptigi basin toplantisindan cektigim cumle su: "Bize onerilen yerli yabanci teknik adamlar icinde, aradigimiz, Galatasaray'in icinden, bizden biri olan teknik adamdi". Sardan bunu Tugay Kerimoglu ile ilgili gorusunde tekrarladi. Bunun tercumesi su. Galatasaray yonetimi bir kez daha gunu kurtarma gayesinde oldugunu Sardan'in yine kendi ifadesiyle "birinci agizdan" itiraf etti. Yonetimin yeni bir teknik adamla (muhtemelen yabanci) calismama isteginin tek bir sebebi var, o da bu sezon yeniden yapilanma yerine eldeki oyuncularla sampiyonluk yarisina girmek. Sonrasi...Kimsenin umurunda degil. Elbette Hagi'den basarili olursa gelecek yillar icin uzun sureli bir planlama istenebilir. Ama bu yonetimin ilk ilgi alani degil. Gelecek veya 5 yil sonrasi masada degil. Hos daha birkac ay once "ne olursa olsun Rijkaard'la sozlesme yenileyecegiz" dedikten sonra bahsettigi kisiyi kapinin onune koyan bir baskanin karar alici oldugu bir yonetim kurulundan bu tur istikrarli planlar beklemek fazla iyimserlik olur. Dun Mert Aydin NTV ekranlarinda Hagi'den sampiyonluk beklenmedigini soyledi. Yaniliyor, Hagi'den sampiyonluk bekleniyor ve ilk ikinin disinda kalmasi demek gelecek sezon basindaki kredisini en fazla Rijkaard'a verilen zamana indirmesi demek.

Hagi'nin basin toplantisinda Tugay'a yaptigi jestler ve kendisine sorulan bazi sorulari Tugay'a paslamasi umarim yonetim seklinde de kendisini gosterir. Tabii bu ikiliyi manipule etmek isteyen Adnan Sezgin'in icraatlerini dikkatle izleyecegiz. Elbette bircok Galatasarayli'nin gozunden kacmayan "bazi oyuncularin Rijkaard yonetimine saha ici performansla kazan kaldirmasi" imajinin, Hollandalinin tercumani tarafindan dun aksam, aslinda bir yanilsama olmadigi yonundeki aciklamalarini da aklimizda tutarak. Bu tur ortaoyunlarina "akli ermeyen" Rijkaard'i saha icinde yuzustu birakan ve muhtemelen yeni teknik adamla yuzleri gulecek isimleri mimledigimizi de belirterek. Ya da misal Hagi'nin Romanya'da kurdugu ve basarili olmus futbol akademisinin ve World Soccer dergisine verdigi "bundan sonra gidecegim takimda akademimden gencleri de kullanacagim" lafinin pratige dokulup dokulmeyecegini takip ederek.

Daha cok konusacagiz.


6 yorum:

alpigeneral dedi ki...

Rijkaardı kovduktan sonra glatasaray tabiki günü kurtarmaya yönelecekti.8. haftada hangi hocayı getirebilirsiniz iyi bir planlama yapması için.Şu an iyi bir planlama yapacak hocaların çoğu, bir takıma sahip zaten.

Her Yol Roma dedi ki...

Aman o gençler Bratu-Tamaş-Petre gibi olmasınlar da...

Flying Dutchman dedi ki...

@alpigeneral

Christoph Daum'un Besiktas'a 1993-94 sezonunda nasil geldigi ve ilk senesindeki icraatinin ardindan gelen sampiyonluga bir bakalim ote yandan

Bu sadece bir kulube ozgu bir sey olmasa gerek.

Ku.Ba dedi ki...

Isterlerse Sampiyonlar Ligi'ni kazansinlar, eger Servet gibi oyuncularla yapilacaksa bu, zerre umrumda olmaz. Ihanet eden isimlerin kulup ile tum iliskilerinin kesilecegi güne kadar Galatasaray taraftarligimi rafa kaldiriyorum.

Evet, biliyorum, dag - fare hikayesi. Olsun.

alpigeneral dedi ki...

benim demek istedeğim şuydu.şu an rijkaard birçok yanlış hamleden sonra kovuldu.gs yönetimi uzun vadeli çalışacağım dediği rijkaardın arkasında 1.5 sene boyunca laftan öte duramadı.bir sürü hata yapıldı.rijkaardın göderilişi ise tam bir skandal.servet falan mutlaka gönderilmeli bence.benim demek istedeğim 8. haftada bir hoca kovuluyor ve acilen takımın başına bir hoca getirilmeli.eğer uzun vadeli düşünülmeye kalkılsaydı kim gelirdi 8.haftada? gs tamam bu seneyi pas geçsin diyelim koskoca taraftar kitlesi olan takım bunu kaldırabilir miydi?daumun gelişine gelirsek daum bjkye şampiyonluktan başka birşey katmamıştır bence.bir oyun yapısı oturtmamıştır.bizim aradığımız oyun yapısını şekillendirecek ve gs nin 20 yılını kurtaracak bir isim değil mi?8.haftada böyle bir isim getirmeye çalışsaydı yönetim, aceleden doğru karar veribilir miydi?bence veremezdi.hagi kısa vadeyi kurtarır diye düşündüler aynı zamanda uzun vade de iş yapabilecek potansiyeli var diye düşündüler ve bence de doğru bir iş yaptılar

Yasin dedi ki...

Emre Okan sabote etmeseydi 2001 de şampiyondu bu takım.
Servet vs. (başka kim, Pino, Elano, Lucas ? en boktan adamlar bunlardi toparladi) sabote etti Rijkaard gitti vs. tembel Galatasaraylinin kendi söyleyip kendi inandığı yalanlardır. Çalışmazsan kaybedersin, Rijkaard tembeldi, gitti. Evliliği için sezonu geç açan hocadan söz ediyoruz.
@Dutchman; 5-1 lik maçta Ribery'nin sakatlandığı için çıkmak istediğini o gün takımda olan isimlerden duydum, Hagi'ye çok kızmıştım yoksa...