18 Ekim 2010 Pazartesi

KULTUR SIMGESI GALATASARAY





















90'larda Galatasaray sahaya cikarken calan marsin sozlerinde gecer basliktaki laflar. Kultur simgesi Galatasaray, sporun besigi Galatasaray....

Dun aksamdan sonra birakin 10 yildir cesitli ortamlarda fikrini belirten ben konuyla ilgili bir gorus bildirmeyi, icine dustugumuz bu cikmaza, 14 yil boyunca sampiyonluk beklemis, bu sampiyonlugu elde etmek icin Jupp Derwall'e sampiyon olmadan gecilen 2 sene vermis ve sonunda Avrupa'da yari finale ve lig sampiyonluklarina gitmis, onun yarattigi temelle "Avrupa Fatihi"unvanini almis bir takimin taraftarlarinin cocuklarinin muthis "skora gore serbet" tezahuratlarina, hakli ya da haksiz sebeple her hoca degisikligindeki tarzlariyla bir utanc tablosuna imza atan yonetim kadrosuna soylenecekleri birkac gun sonra daha kapsamli ele alacagiz. Once BirGun'de sonra ayrintilandirilmis sekilde blogda.

Asik oldugunuz kizdan sogudugunuz anlar olur ya. Benim de dun aksam su kulupten sogudugum birkac aksamdan biriydi belki de. Bu bizim kulube olan askimizi oldurmez hicbir zaman elbet o hep icimizde olacak ama surasi kesin. Galatasaray futbol anlaminda bugunkunden daha kotu durumlara dusmustu (misal Rijkaard yerine tribunlerce ismi cigirilan, 10 yildir kupa kaldiranlari plazmasindan izleyen Fatih Terim'in ikinci donemi gibi), ama bu kulubun degerlerinin bu derece ayaklar altina alindigi pek az gorulmustur. Yonetim, taraftar, futbolcular ve basin tarafindan.

Giris kisa, devami uzun olsun. Butun Galatasaraylilara sabir diliyorum.

18 yorum:

sonvagon.blogspot.com dedi ki...

Derhal Servet Çetin - Mustafa Sarp - Ayhan Akman - Barış Özbek - Gaökhan Zan - Ali Turan kadro dışı bırakılmalı ve Rijkaard sezonu tamamlamalı...

Ferhat dedi ki...

Ligtv haberine göre Rijkaard gidiyor yerine "Çakma Fatih Terim" Hikmet Karaman geliyor.Niye Hikmet Karaman geliyor? Gelmeyi hakedecek neyi başardı da geliyor bilen varsa bilgilendirsin bizi de.Ben kendisinin çok iyi Fatih Terim taklidi yapmak dışında bir numarasını göremedim.Hani Beşiktaşı geçen hafta yendi diye alıyorlarsa böyle bir vizyonsuzluğu bu yönetimden beklerim ama Megaloman Imparatore Fatih Terim naz yapıyor da onun yerine yan sanayisi Hikmet Karaman'ı almaksa niyetleri gerek yok.Bıraksınlar Tugay uğraaşsın.Hikmet Karaman bu yaşına kadar kariyerinde ne elde etti de kulübü ona teslim edecekler? Ha belki de söylenti ama böyle bir kumarı oynarlar mı? Adnan Brothers'dan herşey beklenir.

Galatasaray'ın heryerinde sorun var.Bence biz asla o 80'li yıllardaki atılımlara benzer adımları atamıycaz.Hele yönetimde "X'in arkasındayız!" tarzı içi boş sloganlarla teknik adama ve futbolcuya sahip çıktıklarını zanneden Adnan Polat tarzı bir başkanla olmayacak.İşin kötüsü daha iyi alternatif de yok.Ne aldıkları Teknik Direktörün arkasında kaya gibi sağlam durabiliyorlar ne de o hocanın istediklerini yerine getirebiliyorlar.

Benim şahsi dileğim öyle bir babayiğit getirsinlerki Ayhan-Sarp-Barış triosunu ve çenesi düşük Servet'i gelir gelmez kessin.Gönlümden Hagi geçiyor.Zamanında Hakan Şükür'ü kesip Özgürcan'a vermişti formayı.Böyle gençlerin önünü açacak ve takım içinde çeteleşen Ayhan gibi adamları postalayacak bir cesaret anca benim bildiğim Hagi'de var.Abdullah Avcı ve rif Erdem gelirse tarikat yuvasına çevirirler takımı.Hakan Şükür gelirse yabancılara düşman olur ilk günden.

Keşke Rijkaard ile devam etseler ama o g.t yok bu yönetimde.O yüzden ya Hagi ya Tugay ya da Shalke ile şu ara sorun yaşayan Magath gelsin.Lucescu'yu alamazlar.Shaktar iyi para veriyor ayrıca bir dediğini iki etmiyor.Futbolcu transferi için istediği kaynak elinin altında varken Türkiye'ye gelip kendini rezil etmek istemez o da.

Kısacası Barca'yı bugünlere getiren adamı bile kendimize benzettik onu bile harcadık ya artık Alex Ferguson da gelse Hikmet Karaman da gelse birşey farketmez.

Adsız dedi ki...

sunu acikca ifade etmek istiyorum. ben bir galatasaray taraftariyim ve bu takimin bu sene ya da seneye sampiyon olmasini istemiyorum. bu takimi sampiyon yapacak, fatih terim'leri, hakan sukur'lu, hasan sas'li abicilik dayanismalarini, tugay veya bulent gibi kiymetli adamlarin bir takim nostalji cesitlemelerine kurban edilmelerini, galatasaray'la ayni cumle icinde gormek duymak istemiyorum.
ben yapilari isleyen kurum olmus bir galatasaray gormek istiyorum.
ne sampiyonluk umrumda ne de baska bir sey, kofti yildizlarla kofti taraftarinin gozu boyanan ve sisirilmis egolariyla psikopat hocalarla yonetilen, her sezon oncesi sampiyonluk naralariyla gaza getirilen bir takim gormek istemiyorum.
ben bir zamanlar oldugu gibi turkiye'de futbola bakisi degistiren, mirasi on yillarca suren bir kulturun gelenegin yaratildigini gormek istiyorum. galatasaray'i galatasaray yapan seyleri gormek istiyorum.

gectigimiz uc dort senede yasadiklarimiz her gecen gun biraz daha uzdu. her sey kotuye giderken rijkaard bir umuttu. ama onu da sondurduler. akli basinda adamin geriye bakip umut bile duymamasi lazimdi ya, taraftarlik insanin gozunu kor ediyor bazen. bu takimi bu hale getirenleri tebrik ediyorum.

ummagumma dedi ki...

sakin ol şampiyon

orchel dedi ki...

Kimse kusura bakmasın ama bu kötü sonuçların tek suçlusu Rijkaard'ın eline Barış, Ayhan, Gökhan Zan, Servet Çetin, Ali Turan, Mustafa Sarp gibi futbol zekası yoksunu, tek yapabildiği Türk oldukları için dayanışma içinde olabilen oyuncuları veren yönetimdir.. Takımda yabancılardan başka savaşan, top peşinde koşan kimse yok.. İyi izleyin savunmamızı, herkes topu izliyor, kimse müdahale etmiyor.. Yazıklar olsun.. Bu takımın tek kurtuluşu yabancı sınırının kalkmasından geçiyor.. Yoksa böyle Türk futbolcularla olacak iş değil..

M.Hakan ERTÜRK dedi ki...

'GALATASARAY BİR HİS TAKIMIDIR! Renklerine aşık birbirlerini seven futbolcuların takımıdır. Galatasaray feragat ve fedakârlıklarla çalışacak futbolcuların takımıdır. Galatasaray şımarıkları, kendini beğenmişleri, yalnız kendini düşünenleri sevmez. Kısacası Galatasaray, bir halatı hep birlikte çekenlerin, hep birlikte üzülüp, hep beraber sevinmesini bilenlerin takımıdır.' - 'Baba' Gündüz Kılıç

Allah gani gani rahmet eylesin Baba Gündüz'e. Galiba Galatasaray'ın ruhuna da rahmet okumak gerek...
http://sporsakatliklari.blogspot.com

firatyeşilbaş dedi ki...

çok açık şekilde futbolcular takımı sabote ediyor.rijkaard'dan haz etmiyorlar (bi kaç futbolcu bunun dışında tutulabilir)ve açıkçası gitmesini istiyorlar.bunların başında da servet geliyor diye düşünüyorum.yenilen o rezil gollerde rijkaard'ın nasıl bir hatası olabilir çok merak ediyorum.

tek çare yönetim rjkaard'ın arkasında olduğunu belirtip futbolculara ultimatom vermeli.

Serhat dedi ki...

Ya şu isimler kadro dışı bırakılmalı muhabbetini de yazmayan yok. Bu furbolcuları Rijkaard oynatmıyor mu, zorla mı sokuyorlar kendilerini ilk 11'e, demek ki Rijkaard memnun onlardan ki oynatıyor. Sen bu adamları kadro dışı bırakırsan "Rijkaard sen bu işten anlamıyorsun biz bu adamları kadro dışı bırakıyoruz" demiş olursun.. Ayrıca Ali Turan'ı hangi sebepten kadro dışı bırakacaksıni kötü oynadı diye mi, gülerler adama. Biraz mantıklı yorum yapın, bırakın şu kadro dışı bırakma klişesini..

mre dedi ki...

Simdi umut diye gelenlerin sonu Bulent Korkmaz gibi olacaktir. Hepsi birer birer harcanacak, danisman Sezgin baki kalacak. Sizin gibi ben de, belki de ilk defa bu kulupten sogudugumu hissettim pazar gunu. Gerets'den beri herkes kotu ama yonetim harika!!!! Birakin Allah askina...
Su kulube bir futbol akli sokun ve bir 10 sene kadar ellemeyin. Stad mi yaparsiniz, arsa mi alirsiniz, acilis mi yaparsiniz bilmem ama futbola karismayin, yalvaririm.

mangayolculari dedi ki...

maç bitince... eve gitmek için 60 km araba kullandım... ortalama 1 saat süren yol boyunca, cocukluğumun kahramanı derwal'i düşündüm... ne olmuştu bize? Gökmen Özdenak'a bizim gösterdiğimiz sabrı neden kendi başkalarına gösteremiyordu... kale önünden stadın dışına attığı topları ne çabuk unutmuştu... Biz onu bir taraftar olarak önyargısız sevmiştik, ama o bir taraftar değil 'profesyonel' bir yorumcu... Ben yönetimin sadece teknik direktör değiştirerek çözüm üretmesini doğru bulmuyorum. Bu aynaya 'beni çirkin gösteriyorsun' demekten farksız... Rijkaard başka takım kolaylıkla bulur, ama Adnan Polat ve arkadaşları 'Servet' ve yandaşlarının karşısında asla eskisi gibi güçlü olamazlar...

sevgiler...

Adsız dedi ki...

amen

zargonyali dedi ki...

bu insanların anlamadığı bir şey var; rijkaard gibi bir hocayı gönderip yerine kimi getireceksin? abdullah avcı'yı mı hagi'yi mi fatih terim'i mi?

bunlar değil yerine gelecek isim mourinho bile olsa bu kafadki futbolcularla hiçbirşey yapamaz!

paf takımındaki yetenekli gençlerimizle övünüp duruyoruz madem bu admalar oynamıyor, oynayamıyor paf takımla çıkalım maçlara. en azından onların şekillendirilmesi daha kolay olur! ve hocanın aklındaki futbolu oynarlar kendi bildiklerini değil!

The Spirit of Turkey dedi ki...

1980'lerin 1990'ların Ali Şen/ilk yıllarıdnaki Aziz Yıldırım Feneri yerine bunun için mi Gaassarayı tuttuk, Bursa'nın şampiyonluğu sonrası artık ben çook rahatladım. Artık iştahım kesilmiyor, içimde bir şeyler beni boğmuyor. Hala gol kaçırınca üzülüyoum ama yenilince her kes hakettiğini bulur diyorum. Borges(Devrim Derki'deki Selim Teber'in Skibbe yorumu ile konuyu noktalamalı

Aslantepe dedi ki...

Son kongrede Adnan Öztürk'ün Peter Kenyon hamlesi Galatasaray taraftarının büyük bir kısmı ve kongre üyelerince samimi bulunmamış, Adnan Polat yönetiminin popülist/ajitasyon temelli temelsiz seçim vaatleri galip gelmişti.

Adnan Öztürk ne kadar gerçekçiydi bu hamle ne katkı sağlardı tartışılır. Ancak bu hamleye camianın gösterdiği reaksiyon bile fazlasıyla anlamlı.

Galatasaray camiası değişime direniyor. Değişimi teknik direktörlerde arıyor, futbol devrimi peşinde koşuyorlar ama esas sorunu görmezden geliyorlar.

Bugün, yani 2010'lu yıllarda, futbol devrimi geçmişe göre o kadar da karmaşık bir süreç değil. Derwall Türkiyeli futbolculara bir zihniyet devrimi getirdi çünkü Türk futbolu her anlamda 20 yıl gerideydi. Zamanımızda ise bu fark hiçbir ülke için o kadar açık değil. Türkiye için bu 1-2 yılda gerçekleştirilebilecek bir devrim.

Ancak bu devrimin bir önceli var. O da yönetimsel devirimi gerektiriyor. Galatasaray hala 90'ların anlayışında yönetiliyor. Geçmişte o dönemde Galatasaray kültür simgesi, sporun beşiğiydi. Bugün de bu böyle. Lakin bir farkla. Eskiden bu simge Garplı bir anlayışı temsil ederken bugün bu Şarklı bir anlayışa karşılık geliyor.

Ve yönetimsel anlamda Galatasaray değişime direndikçe bu taraftara da yansıyor. Bırakın 80'leri bugün 99'un 2000 taraftarından dahi daha gerici bir taraftara sahibimiz.
Bugün Galatasaray-Real Madrid maçı oynansa ve ilk yarı 2-0 bitse taraftar bizler inandık siz de inanın diye bağırır mı sizce.. yoksa ıslıklarla mı uğurlar soyunma odasına takımlarını.. hasan şaş çalım atamadığında salgado'ya bizim köyün delisi bu sefer yapamadı ama bir sonrakinde kesin yapar mı der taraftar yoksa ayağına her top geldiğinde homurtular mı başlar..

Ferhat dedi ki...

@Aslantepe

Hiç Adnan Öztürk filan demeyin.Çıkıp iki tane elle tutulur projesinden bahsetmedi varsa yoksa Galatasaray Ada'sını kulüp üyelerine tahsis etmekten,GSTV'yi halka açmaktan bahsetti.Bir tane dişe dokunur projeden bahsetmeden niye başkan olsun bu adam?

Peter Kenyon gelecekmiş! Aman ne hamle! Adam reklam-pazarlama işine bakan bir yönetici.Üstelik gelip uzun uzadıya da çalışacak değil ayda bir yönetim kurulu toplantılarına göstermelik girip çıkacak ardından arkasına bakmadan uçağına binip kendi işlerine bakacak.Böyle çalışma düzeniyle bu kulübün neyine faydası dokunacak Kenyon'un? Üstelik Adnan Öztürk'ün bahsettiği diğer profesyonel yöneticilerden birinin de menajerlik şirketi var.Kendi futbolcusunu kulübe pazarlamak dışında o yöneticiler de ayda bir toplantılara katılacaklar.

Diyeceksin ki Polat'ın ne gibi bir projesi var.Evet yok.Sorun da bu zaten.Al birini vur ötekine.İki Adnan'ın da bu kulübe kazandıracağı birşey yok.Yalnızca mevcut projeleri yürütebilirler.Yoksa ikisinin de söylemleri boş.Biri sıkıştıkça "Tünelin ucundaki ışığı" görür diğeri popülizm peşinde koşar safkan liselileri memnun edecek vaadler eder.Yok Peter Kenyon gelecekmiş dertler bitecekmiş yok Su Ada kulüp üyelerine verilecekmiş bir sürü seçim öncesi kömür yardımı türü vaadler.

Ali Dürüst için de her seçimde gelecek kulübü kurtaracak gibi laflar edilir bir sefer de o cesareti gösterip aday olamayacak kadar sorumluluk almaktan korkuyorsa Ali Dürüst'ün de adını çizin.

Kim kaldı?

Ben bu camia içinde mevcut durumu düzeltecek, kulübe çağ atlacak kimseyi göremiyorum.

Durum budur.

moist dedi ki...

Uyan ey Galatasaray taraftarı, en az yönetim kadar suçlusun!

Olağanüstü genel kurul mu toplanır, tekrar Hagi'ye mi dönülür, ne olur bilemiyorum. Ama seçime gidilirse, yeni yönetim gelirse, değişen ne olacak? Mehmet Cansun, Özhan Canaydın ve Adnan Polat yönetimleri mi size her şeyin çok güzel olacağının garantisini veriyor yönetim değişince? Kim memnun olmuş yönetiminden bu ülkede iki sene üst üste? "Türkiye burası, burada sürekli yönetim olmaz." Dışarda kafasını çalıştıran, sesini "doğru" çıkaran taraftar olmazsa, bu ülkede hiçbir şey olmaz, o gelir bu gider, biz de bu kaosu izler dururuz.

Siz tribünde Sapara kovalayan Ayhan'a, dünya yansa umurunda olmayan Servet'e değil de Rijkaard'a keserseniz faturayı; "gerçek bir megalomanı", İmparator'u isterseniz yerine, "Allah yardımcınız olsun!" Ne haliniz varsa görün.

http://bonlibero.blogspot.com/2010/10/allah-yardmcnz-olsun.html

diren ayhan dedi ki...

6 tane yediğimiz zaman bile bukadar utanmadım...ayıp yaaa...Taraftar suçlumudur derseniz... Fatih Terim diye bağıranların yönetimle bağlantıları olduğunu düşünüyorum. Yoksa daha düne kadar anketlerde Rijkaard devam etsin seçeneği en yakın TD. adayını ikiye katlamazdı.Ama bu gün kıvırcık gitti , Terim reddetti ( ki bence en akıllıca hareketi yaptı ) , Abdullah Avcı uzun süreli projeleri yoksa bende yokum diyor.Kimse Galatasaray da çalışmak istemiyor artık. Hocaların gelmek için taklalar atması gereken klüp bu hale geldi. UTANIYORUM !! Bizim sonumuz Gerets i yolladığımızda belli olmuştu zaten...

thokansai dedi ki...

Galatasaraylılık ruhunun adım adım kaybedilmesi söz konusu..
önce vefasızlıklar başladı, sonra da vefa gösterilmeyen eski futbolcuların takımın arkasından atmaları.. Sonra eski topçuların takımın başına getirilerek taraftar gözündeki değerlerinin düşürülmesi..
bunda futbolcuların hataları yok mu var tabii ama bi yere kadar..
eski aile ortamını bitirip, yabancı topçulara çuvalla para vermek ve dengeleri alt üst etmek..
bunda topçuların ne hatası olabilir ki..
teknik direktör..
rijkaard ve neeskens gibi ikili teknik ekip gelmedi bu ülkeye ve kolay kolay gelemez de..
tek başlarına gelmeleri bile olay olurdu ama başarılı olmaları zordu.. ikili olarak da daha başarılara imza atacaklardı bence ama olmadı maya tutmadı.. diziliş tutmadı vs..

Amaaaa yönetim diyince işler değişiyo.
yönetim ekonomik olarak önemli işler yaptı kabul, riva, seyrantepe, şirket birleşimi güzel..
topçular için para da döktüler hani o da kabul..
ama adnan polat ruh katamadı bu sefer.. 20.45 denizli olayından bu yana yeni hiç bişey yok ki kattığı takıma.. (kulübe değil takıma)
işte bu yüzdendir ki bir çok hata olduğuna inanıyorum ama sadece teknik direktörde değil.. sadece takımda değil..
neyse uzadı da uzadı yaw..

Babam da Galatasaraylıdır, çok fanatik de sayılmaz..ama böyle durumlarda takımı buzdolabına kaldırır..
şimdi tek buzdolabı da değil sanırım deepfreeze zamanı geldi :(

umarım çabuk toparlarız..