14 Kasım 2010 Pazar

AJAX'IN SON 10 YILDAKİ EN KÖTÜ 10 TRANSFERİ

























Feyenoord, PSV'den 10 yemişken yazdığımız yazının Ajax versiyonuna geldi sıra. 2009'da rekor kayıp açıkladı Ajax. Bunda özelikle kulüp tarihinin en pahalı transferi olan 17 milyon euroluk Miralem Sulejmani'nin de payı vardı elbet. Ajax'ın daha önce de bu tür çuvallamaları oldu. Ivan Gabrich, Giorgi Kinkladze, Nikos Machlas ve Froylán Ledezma gibi. Özellikle Ledezma'nın hikayesi apayrıdır, zira Yurdaşen Karahasan misali, Feyenoord ile bir transfer yarışına girilmiş ve Kosta Rikalı futbolcu Schiphol havalimanına giden Ajax'lı yöneticilerce kaçırılmıştır, ancak bonservisine 4,5 milyon euro verilen oyuncu 4 sene kaldığı Hollanda'da tek bir maça dahi çıkmamıştır. Aşağıda son 10 yılın en kötü 10 Ajax transferi var. Kriter, ödenen yüksek bonservis veya maaş olduğu kadar çok kısa süreli maceraların aktörü olmak.

1-Dario Cvitanich: Klaas-Jan Huntelaar'in muhtemel satışına karşılık onun veliahtı olacağı söylendi Hırvatistan asıllı Arjantinli oyuncu için. Marco van Basten bonservisine 7 milyon ödedi. Ancak ortada bir sorun vardı ki Huntelaar henüz takımdan ayrılmamıştı. Yedek kulübesine mahkum oldu. Huntelaar gittikten sonra da toparlanamadı. Bu yılın başında Meksika kulübü Pachuca'ya kiralandı, kulübe dönmeyeceği de geçtiğimiz hafta içinde açıklandı.

2-Victor Sikora: Go Ahead Eagles ve Vitesse'de geçirilen iyi sezonlar onun için iyi bir referanstı. 2002'de 4 milyon euro ödedi Ajax onun için Arnhem kulübüne. Ama 2 sezon sonra sırasıyla Heerenveen ve NAC Breda onu sefaletten kurtarmak için kiraladılar. Bugün Avustralya Ligi'nde Perth Glory forması giyiyor.

3-Albert Luque: Tam birgereksiz deneme. Luque, Irureta dönemi Deportivo takımının gözde oyuncularındandı. Newcastle macerası kötü sonuçlanınca 3 milyon euro karşılığında 3 yıllık kontrat imzaladı Ajax'la. Ama ilk maçından sonrası hüsran oldu. 1 sezon boyunca gollerinden çok soyunma odasında Luis Suarez ile yaptığı kavgayla gündeme geldi. 1 sene içinde kendini kovduracak noktaya gelmişti. Malaga'ya kiralandı ama Ajax ona sözleşme gereği 1 yıl daha maaş ödemeye devam etti. Bugün hala Malaga'da.

4-Samuel Kuffour: 1999 Şampiyonlar Ligi finalinde Manchester United'ın attığı 2 son dakika golünden sonra ekranlara ağlayıp dövünerek gelen Ganalı, 12 yıl boyunca forma giydiği Münih kulübünden ayrıldığında kariyerini de fiilen bitirmiş gibiydi. Sonrasındaki bütün denemeleri başarısız oldu ama bunun dip noktalarından birisi Ajax'ın ona 6 ay + 2 yıl opsiyonlu sözleşme teklif edip 2 maç sonra ipini çekmesiydi. Geçtiğimiz yıl futbolu bıraktı.

5-Edgar Manucharyan: Manucharyan'ın Ajax transferi biraz Türk işidir, "bize gol atanı alırız" hesabı. Ermeni oyuncu 17 yaş altı şampiyonasında Hollanda'ya gol attığında Ajax onu takibe alır ve ülkesi takımlarından Pyunik'teki başarısı sonucu Ajax'a geldi daha 18 yaşında. Ancak 5 sene boyunca sakatlıklarla uğraşıp doğru dürüst kadroya giremedi. Önce Haarlem'e, kulüp iflas edince de AGOVV Apeldoorn'a kiralandı. 23 yaşında yurt dışı macerası kötü bitmiş bir adam olarak Pyunik'e döndü. Halen orada.

6-Ismael Urzaiz: Fazla söze gerek yok. Sen Bilbao kentinde efsane ol. 10 seneden fazla top koştur. Sonra Amsterdam'a gelip koskoca sezonda sadece 3 maça çıkıp kariyeri bitir. Amsterdam'da yaptığı en kalıcı iş Red Liht District'te olmuştur ben onu söylerim.

7-Tom Soataers: 2004 yılında, 4 numaradaki Sikora hayal kırıklığı yaratıp takımdan ayrılınca onun yerine bir kanat oyuncusu arayışındaydı Ajax. Roda'da iyi bir performans gösteren Belçikalı Soataers'de karar kıldılar. 3 milyon euro ödediler. Sikora'nın halefi Sikora'dan da kötüydü. 20 maçı dahi bulamadı ve sezon sonu ülkesine geri döndü. Bugün Mechelen formasını giyiyor.

8-Jurgen Colin: PSV ve NAC performanslarından sonra 2005-07 arası Norwich City ile İngiltere tecrübesi yaşamış defans oyuncusu 100 bin euroya Amsterdam yolunu tuttu. Ancak 1 sezon sonra Sporting Gijon'a gönderildi. Orada da sezon başında 7 gol yenilen Real maçında başrolde olunca Hollanda 2. Ligi'ne kadar düştü. Bugün RKC forması giyiyor.

9-Rob Wialert: NEC Nijmeden'de 4 sene aralıksız oynamış ve sonrasında Twente'de kaptanlığa yükselmiş bir adamdı Wialert. 2009 ocak ayında Ajax onu 3 milyon euroya renklerine bağladı. Marco van Basten istifa edip yerine Martin Jol gelince de kadrodan silindi gitti. Bu sezon başı Roda JC'ye kiralandı. Hocayle gelip hocayla gidenlerden.

10-Olaf Lindenbergh: AZ'in 2000'li yılların başında yaptığı ilk çıkışta payı olan oyunculardan olan Lindenbergh Danny Blind'in ısrarıyla 30'un üstünde olmasına rağmen transfer edildi. Bkz. 9 numara, Blind takımdan ayrılıp Henk Ten Cate göreve gelince de istenmeyen adam oldu. Sparta Rotterdam'a satıldı, bugün o da Hollanda 2. Ligi'nde Volendam forması giyiyor ve 36 yaşında.

4 yorum:

YZ Şahin dedi ki...

Vay. Demek AJAX'ta hata yapabiliyormuş :)

Dejan dedi ki...

Wielaert diye yazılıyor 9 numara benim bildiğim. Ufacık bunu araya sıkıştırdıktan sonra özellikle Soetaers'ten ümidim olduğunu söyleyeyim geldiğinde. Yaşına rağmen Wielhaert'ten de vardı. Eredivisie için yeterli gibi gelmişlerdi...

Burak dedi ki...

Urzaiz'in olay nedir ??? :)

Rado dedi ki...

Sulejmani bence bu listeye ilk 3'ten girer, eğer 1. olmayacaksa. 17 milyon euro verdiğin adam bildiğin halı saha maçlarında sayıyı tamamlamak için çağırdığın sol ayaklı kalbi iyi ama futbolu yetersiz arkadaşlardan. Sağ ayağını yürümek için bile kullanmıyor olabilir.