4 Kasım 2010 Perşembe

BAZEN KÖPEKLER İSTERSE ATLAR KURTULUR














1878 yılında, Lancashire ve Yorkshire Demiryolu'nun Newton Heath'deki fabrikası çalışanlarınca kurulan sarı-yeşil renklerdeki (demiryolu şirketinin renkleridir) Newton Heath LYR FC, 24 yil sonra 1902 yılında maddi bir kriz sonucu kapanma eşiğine gelmiştir. 2.670 pound borçları vardır (bugünkü 210.000 pounda denk geliyor). Kulübün kaptanı Hary Stafford, para toplamak için 4 günlük bir kermes düzenler. Kermesin üçüncü gününde Manchester City dahi Newton Heath'e para yardımında bulunur. Ancak istenen rakamın toplanamaması sonucu, Stafford, St. Barnard cinsi köpeği Major'ı kullanmaya karar verir. Köpeğinin sırtına bir sepet yerleştirir ve onu alanda dolaştırarak insanlardan para toplamayı hedefler. Major, kermesin dördüncü günü kaçar. Manchester sokaklarında dolaşırken yolu, Manchester'da bira imalatçısı olan, zengin işadamı John Henry Davies'in evine düşer. Köpeği bulan ve kızının da çok sevmesi üzerine satın almaya kaar veren Davies, sahibini araştırır ve Stafford'a ulaşır. Stafford bu fırsatı kaçırmaz ve Newton Heath'in durumunu Davies'e açar. Davies konuyla ilgilenir ve ikili yanlarına 3 iş adamını daha alarak, ceplerinden 500'er pound koyarlar ve Newton Heath FC'yi satın alırlar. Kulübün renkleri kırmızı beyaz olur ve ismi de değişir.......Gerisi...Gerisi 18 Premier Lig 3 Avrupa şampiyonluğunda yatar...

O gün Major'ın yolu Davies'in evi yerine Manchester'ın kuytu bir köşesine ya da bir çöplüğe düşseydi, bugün "Kırmızı Şeytanlar" diye bir kavram yüksek ihtimalle hayatımızda olmayacaktı. St. Barnard'a selam, aşağıdaki resimle...

4 yorum:

Ferhat dedi ki...

E hadi kimse yazmadan önce ben yazayım...

ccc major reyiz ccc

murcasa dedi ki...

Harika bir yazı. Allah aşkına o fotoğrafları nereden buldun öyle?

admin dedi ki...

vay vay vay vay (kıvanç tatlıtuğ mode on)köpeğe bak...

İsmail Şayan dedi ki...

Şimdi yuvarlak hesap çeyrek günde kazanıyor United o parayı :)

Harika bir hikayedir. Yıllar önce hikayeye ilk rastladığımda köpeğin adını bulamamıştım. Yazdıktan bir kaç ay sonra, bununla hiç ilgisi olmayan başka bir konuyu ararken karşıma çıktı Major adı. Acetobalsamico'da anmak kısmet olmuştu adını:

http://acetobalsamico.blogspot.com/2009/02/major-adnda-bir-kopek.html

Ben 1901 yazmışım ancak burada yer alan 1902 doğru olmalı. Bu hikayeden ve Liverpool'un doğuşundan hareketle bira üreticilerinin futbol kulüplerine ilgisi ve gelişimlerindeki rolü de ayrıca incelenmeli sanki, en azından bir ara öyle bir niyet taşıdım. Bizde üstüne "liman işçilerinin kulübü" etiketi kazınmaz bir şekilde yapışmış olsa da Lİverpool'un doğuşuna yol açan o "tamamen duygusal" hikayenin en kritik noktalarından birisi, belki de en can alıcısı da bir Everton kulüp üyesinin Houlding'e yönelttiği "neden senin biraların dışında bira satılamıyor" sorusudur. Sonrasında iyice gerilen iplerin ardından Houlding'in, "dürüst John" McKenna'nın eline tutuşturduğu 500 pound, İskoçya ve İrlanda'dan getirilen 14 oyuncu(o takımda yalnızca üç İngiliz vardı yanlış hatırlamıyorsam), "team of all macs", ve Everton ismini ele geçireme çabaları boşa çıkınca McKenna'nın önerisiyle karar kılınan Liverpool ismiyle başlayan hikaye(yazmak lazım bir ara ama "du bakalım"). İlk kez Arsenal tribünlerinde kullanılan Kop isminin yeni inşa edilen tribüne verilişi, liman işçilerinin şehrin en ucuz tribününe konumlanışı vesaire... Sonrasında yerini McKenna'ya bırakıp politikaya atılacak olan Houlding'in de işi biradır. "Her seyirci potansiyel bira tüketicisidir" gibi bir mantık var sanki bu "sponsorluk" ilişkisinin arkasında.

Şimdi baktım da, United resmi sitesinde köpeğin adı hâlâ yok. Ben olsam adına turnuva düzenlerdim be! (Yalnız sanırım Wolves'u çağırmazdım turnuvaya diyerek iğrençleşeyim, tutamadım kendimi :)