21 Kasım 2010 Pazar

BU ADAMLAR NEREYE BAKIYOR?

















Belki de giderek icine girme sanslarinin azaldigi stadyuma. Ingiliz tribun kulturunde prawn sandwich brigade diye bir kavram mevcut. Daha devrenin sonu gelmeden 40. dakikada sandvic sirasina yonelen, genellikle orta ve ileri yastaki, ust sinif Ingiliz taraftarlari tanimlamak icin kullaniliyor. Ozellikle gecmis yillarda Sir Alex ve Roy Keane kendi taraftarlarini bu terimi kullanarak suclamislardi. Maca yaptiklari tezahurat katkisi ve takimlarina ver(me)dikleri destegi goz onuna alirsak bizdeki cekirdekcilerle eslestirilebilir ama tabii gelir acisindan onemli farklar var. Bizim cekirdekcilerimiz genelde alt ve orta siniftan geliyor. Dun Besiktas macinin devre arasinda numarali tribunde patates cipsi yiyen bir grup vardi, belki de cekirdekcinin ust sinifta vucut bulmus hali cips olabilir, ama Ingilizlerin sandviccileri baska bir sinif. Bugunlerde bu konu tekrar gundemde cunku Arsenal 2011 yiliyla birlikte, VIP tribunune dahil olmayan, yani siradan bir vatandasin gidip alabilecegi biletin fiyatini 100 pounda cikarmayi planliyor. Boylece Premier Lig tarihinde ilk kez siradan bir koltugun fiyati 100 pound barajini gecmis olacak. Londra kulubu, ocak ayindan itibaren gecerli olacak olan %20'lik KDV artisini, dogrudan taraftarlarina yansitti. 5 ocakta Manchester City ile oynanacak macta soz konusu fiyat gecerli olacak. Su anda en pahali normal koltugun fiyati 94 pound. Bu fiyat ozellikle onemli maclarda uygulaniyor. Daha zayif rakiplerle oynanan maclarda normal koltuk fiyatlari 33-66 pound arasinda degisiyor. Arsenal halen Emirates icin aldigi 390 milyon poundluk kredinin geri odemesi ile mesgul ve bu borcu kime yuklemeyi planladigi da cok acik.

1997'den beri Premier Lig stadyumlarinda ayakta durmak yasak. Ayaga kalkip uzun bir sure kaldiginizda ve sahaya bagirdiginizda guvenlik gorevlilerinin yaniniza gelmesi ve sizi once uyarip sonra da muhtemelen stadyum disina cikarmasi muhtemel. Arsenal'in bu bilet artisi, zaten ayaga kalkmaya veya tezahurat yapmaya niyeti olmayan "guzel kardesim kizimizla esimizle geldik, rahat rahat bir mac izleyelim" taraftarlarinin imkanlarina hitap edecek tabii. Ama bu bir seyi degistirmiyor. Arsenal'in bu fiyati Bundesliga lideri Borussia Dortmund'un muhtesem otesi stadyumu Westfalen'deki en ucuz bilet fiyatinin 11 katindan fazla olacak (9 pound). Arsenal'i 76 poundla Tottenham izliyor. En ucuz kombine bilet fiyati 893 poundken, en pahalisi (ocak ayinda fiyati 100 pound olacak koltuklar) 1,825 pound. Bu fiyatlar Arsenal'i Premier Lig'in izlemesi en pahali takimi yapiyor. Onu en ucuz kombineyi baz alirsak Liverpool (680 pound), Tottenham (650 pound), West Ham (585 pound) ve Chelsea (550 pound) izliyor. En ucuz fiyat ise 224 pound ile Blackburn Rovers'a ait.

Londra'daki genc evsizlerin geceyi gecirmeleri icin insa edilen tesise 500.000 poundluk bir yardim yaparak "medeni"yonunu gosteren Arsenal'in kendi icinde taraftarina yaptigi muamaleyi Ingiltere'deki tribun kulturunu giderek olduren uygulamalarin arasina katalim.

4 yorum:

Baran Doğan dedi ki...

Halen var mı bilmiyorum Gençlerbirliği taraftarı da kale arkasının sol tarafında oturarak çekirdek çitleyenleri gaza getirmek için "ihtiyarlar, ihtiyarlar" diye bağırırlardı. Bir de iki sene önce o box office'de stadyum turu atmak için ne kadar yalvarmıştım ama adamlar almamışlardı. Rehberler doluymuş.

Yabancı dedi ki...

açıkçası arsenal futbol felsefesiyle farklı bir yerde duruyor uzun zamandır. taraftarı başta olmak üzere, futbolcusu, teknik direktörü bu felsefeyi oturttu.

ama 250 tl bilet nedir arkadaş. belki de sadece kombine satışını pompalamak isteyen bir karardır ama kombinesi olmayan kimse gelip de maç izleyemesin mi yani. içe mi kapanıyor arsenal tam anlamadım.

kasımpaşa kombinesi 100 tl. kasımpaşa arsenalle nasıl rekabet etsin şimdi. yılmaz vural da haklı :)

Adsız dedi ki...

ben ocakta 6 aylıgına ingiltereye gidicem. biletlere baktım da aşırı pahalı gercekten. londra takımlarından hangisinin macına gitmemi onerirsiniz ucuzluk acısından?
sanırım 30 pounddan asagı bilet yok

Unknown dedi ki...

Para futbolun içine iyice girmeye başladı.Bundan sonra yolunacak kaz olarak görülen bir kitle var yani taraftarlar.

Maç tavsiyem tothennam