27 Kasım 2010 Cumartesi

DÜNYAYLA DALGA GEÇEN ADAM
























Alışık olmadığımız üzere bir pazartesi akşamımızı El Classico'ya ayıracağız. Amsterdam'daki futbolseverlerin buluşma noktası O'Reilly's Bar'da tahminen fazla sayıda Barcelona ve Madrid'li arasında izleyeceğiz maçı. Mourinho'ya sahada tur attıran geçtiğimiz yılki Barcelona-Inter mücadelesi Portekizli'nin gerçekten "Special One" olduğunun göstergesiydi biraz. Pazartesi dünya üzerinde en çok nefret edildiği stadyumlardan birisine çıkıyor. Önce Chelsea ile sonra da Inter ile üzdüğü Katalanlar o kulübeden her çıktığında tepki gösterecekler muhtemelen. Oradan çıkabilirse tek başına 100 bin kişiye psikolojik üstünlük sağlamış olur ki bunu da sözcüklere dökmesini iyi bilir, tanıdığımız kadarıyla. Ha tabii 2 kez de o stadyumdan başı önde ayrıldığını söylemek lazım. Yine Chelsea ve Inter ile. Biz o güne kadar çeşitli yazılarla atmosferi oluşturalım blogda. Önce tabii saha içindeki "Special One"dan, Rosario'lu adam Lionel Messi'den başlayalım.

Geçtiğimiz çarşamba günü Panathinaikos deplasmanında takımının ikinci golünü atan Messi gol attığı her maçta bir rekoru geliştiriyor (zaten rekorların adamı olmuş durumda). PAO deplasmanındaki golü onun üstüste dokuzuncu maçı da boş geçmemesi anlamına geldi. Arjantinli'nin bundan önceki rekoru 19 Eylül-7 Ekim 2007 arasındaki 6 maçtaki gollerine aitti ama 2 hafta önce 3-1 kazanılan Villarreal maçında üstsüte 7 maçta gol atmışbulunarak bu rekoru kırdı. Ardından da önce 8-0'lık Almeria sonra da PAO maçıyla rekoru geliştirdi. Messi'nin bu serisi 20 Ekimdekş FC Kopenhagen maçıyla başlamıştı. O maçta 2 gol atan oyuncu ardından Real Zaragoza (2 gol), Sevilla (1 gol), tekrar FC Kopenhagen (1 gol), Getafe (1 gol), AD Ceuta (1 gol),Villarreal (2 gol), Almeria (3 gol), Panathinaikos (1 gol) maçlarında goller kaydetti. Villarreal maçındaki ikinci golün ayrıca bir önemi vardı zira 2010 yılı içinde oynadığı 45. maçtaki 50. golüydü. Onun üzerine 4 gol daha koydu ve toplamda 47 maçta 54 gol atmış oldu şu ana dek. Sadece bu sezonda toplam 17 resmi maçta 22 golü var. 2008-09'da 51 maçta 38, geçtiğimiz sezon ise 53 maçta 47 gol atmıştı. Geçtiğimiz sezonun başından itibaren alırsak da toplamda 71 maçta 70 gol (!) demek bu....Ertem Şener'e selamlar, bu adam neyin nessi!!

Aşağıda Messi'nin Villarreal maçıyla ulaştığı yıl içindeki 50 golünün dökümü var. Unutmayalım bu rakamlara Almeria maçındaki 3 ve PAO maçındaki 1 gol de eklenecek.











Gelelim bir başka rekora. Barca'nın Almeria'ya attığı 8 gol sadece Almeria hocası Juan Manuel Lillo'yu ipe göndermedi aynı zamanda Katalanların kendilerine ait bir rekoru da egale etmelerini sağladı. Barca 1959-60 sezonunda, 25 Ekim 1959'da Las Palmas'ı 8-0 mağlup etmiş ve aynen bu sezon olduğu gibi Real Madrid'le başabaş gittiği şampiyonluk yarışından galip çıkmıştı. Aynı zamanda o galibiyet, 1991-92 sezonunda Real Madrid'e ait olan, ligin ilk 6 deplasman maçında 6 galibiyet rekoruna da ortak olmalarını sağladı.

Messi ile devam edelim.Almeria maçındaki gollerin onun La Liga'da 100 gol barajını aştığı ve 101 gole ulaşması anlamına geldiğini yazmıştık. İşte bu 101 golün analizi var aşağıda. Messi'nin en sevdiği rakip Sevilla...9 maçta 10 gol atmış Sevilla'ya karşı. Bizde bunun için başka bir deyim vardır da neyse. Atlético Madrid ve Real Zaragoza'ya karşı da karnesi fena sayılmaz. Her ikisine de 9'ar maçta 8'er gol.

Almeria'ya attığı 3 gol aynı zamanda onun La Liga'daki 5. hat-trick performansıydı. Daha önce Real Madrid'e 2007'de, Tenerife, Valencia ve Real Zaragoza'ya da 2010'da 3'er gol atmıştı. Messi 22 maçta 2 gol kaydederken, 42 maçta da 1 gol kaydetti. 153 maçın 85'inde ise gol kaydedemedi.

Messi'nin attığı goller aynı zamanda oldukça önemli goller. 101 golün 39'u takımını öne geçiren goller. Bunların 27'si maçın açılış golleri. 7 golü maça beraberlik getirirken, 22 golü farı 2'ye, 32 golü de farkı 3'e çıkaran goller. Aşağıdaki tabloda dağılımı görebilirsiniz. Buradan çok net anlaşılıyor ki, takım geride iken Messi'nin gol atması zorlaşıyor, bunun a çok doğal karşılamak lazım, zira Barca'ya karşı öne geçen takım genelde kendi sahasında kabul ettiğinden Arjantli'nin hareket alanı kısıtlanıyor.












Son olarak Messi'nin tüm Barcelona kariyeri ve tüm kupalar baz alındığında PAO'ya attığı golün 150. golü olduğunu da belirtelim. 2004-05 sezonundan itibaren sahne almaya başlayan Arjantinli, 101 lig golünün yanı sıra, 11 Kral Kupası, 31 Avrupa Kupası, 5 İpanya Süper Kupası ve 2 de FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası golü kaydetti...Bu gol sayısına 232 maçta ulaştı. PAO maçındaki golü uluslarası maçlardaki 33. golüydü ve bu 1997-2002 yılları arasında aynı alanda 31 gol atmış Rivaldo'nun geride bırakıldığı anlamına geliyordu. Aşağı yukarı takımının lig tarihindeki en golcü ismi olması için önünde olan isimler toplam gol sayısında da önünde. César Rodríguez, László Kubala, Josep Samitier ve Samuel Eto'o ve Josep Esscola. Sıralama ve oyuncuların hangi dönemde bu gollere ulaştıkları aşağıda. Messi'nin önünde 80 gol kaldığı ve Rodriguez'in 235 gole 13 yılda ulaştığı göz önüne alınırsa, henüz 6 senedir ortalıkta olan Arjantinli Katalunya'da kalırsa muazzam bir rekora ulaşacaktır.

Hiç yorum yok: