18 Kasım 2010 Perşembe

IBRAHIM AFELLAY, BARCELONA VE BATUHAN KARADENIZ




























Barcelona'nin yeni transferi Ibrahim Afellay dun aksam oynanan Hollanda-Turkiye macinda sahadaydi. Hollanda'nin temel olarek en etkili isimlerinden birisi olarak gorundu ozellikle driblingleri ve mac sonunda bile korudugu enerjisiyle. 3 milyon euro odedi onun icin Barcelona PSV'ye. 2004 yilinda, 17 yasindayken altyapisindan yetistigi PSV'nin A takim maclarina cikmaya basladi. 10 yasinda girmisti Eindhoven takiminin altyapisina. Ona ilk forma sansi veren, dun aksam rakibi oldugu milli takimin hocasi Guus Hiddink'ti. Ozellikle cikis yaptigi sezon bircok PSVli yildizin takimdan ayrildigi 2005-06 sezonudur. Vogel ve Van Bommel'in ayrilmasi, zaten yavas yavas kadroda yer bulmaya calisan oyuncuyu vazgecilmez oyuncular arasina soktu. 2006 sezonundan beri de takimin degismez oyuncularindan beri. PSV'nin kazandigi son 4 sampiyonlugun tumunde onemli bir rol oynadi ve 2007 yilinda yilin genc oyuncusu secildi. Barcelona bana sorarsaniz 3 milyon euroluk bir rakamla cok iyi bir A takim yedegi transfer etmis oldu. Afellay mevki fark etmeden AM olarak bilinen hucuma donuk orta saha oyuncusu mevkiinde sagda, solda ve forvet arkasinda oynayabiliyor. Gunumuz futbolunda giderek popularitesi artan tavsan forvet icin de bicilmis kaftan. Ama gittigi takimda bu mevkide oynayan 2 onemli oyuncu Messi ve Villa varken ancak ve ancak onlara iyi bir alternatif olacagi dusunulebilir.

24 yasinda Afellay. Fas asilli. Her Hollanda"da buyumus Fasli gencte oldugu gibi onda da sivri bir karakter, kural tanimazlik ve disiplinsizlige yatkinlik, hasarilik, basina buyrukluk onda da vardi. Gectigimiz yil kazanilan 6-2'lik Ajax maci sirasinda takiminin yedigi ucuncu golde buyuk hatasi bulunan Belcikali defans oyuncusu Jan Vertonghen'a yaptigi hareket uzerine Studio Voetbal programina davet edildi ve kendisinden resmen hesap soruldu (hareketin videosu asagida). O gunden beri rakip takimi rencide edecek pek bir hareketi gorunmedi. Rakibini kucuk dusurecek bir hareket yapmisti ve bunun ne demek oldugu hem milyonlarin gozu onunde canli yayinda kafasina cakildi hem de kulup icinde. 2007-08 sezonunda oynadigi 23 macta tam 7 sari kart gormus ve 3 onemli maci kacirmisti. Gordugu kartlarin hemen hepsi hakemle ve rakiple girdigi agiz dalasindandi. Bunu izleyen sezon 1'e dusurdu. Bu sezon geride kalan 14 haftada 2 sari kart gormus durumda. Artik hakemlerle daha az konusuyor (hala devam etse de). Bu rakam Barcelona'da giderek dusecek tabii. 24 yasinda transfer oldugu Katalan devinde hakemlerle diyaloga girmek pek iyi bir ilk etki birakmaycaktir elbet. Dolayisiyla kaba tabirle yontulan Afellay daha da yontulacak ve o hasari Fasli genc iyi bir profesyonel olmaya calisacak.





2 hafta once Lig Tv'de Batuhan Karadeniz'in roportaji vardi (o da asagida). Oturdum izledim. Elimizde bulunan fizik ve bugune kadar yaptiklari goz onune alindiginda yetenegi olan bir adamin nasil gun gectikce geriye gittigini gordum. Batuhan hayatindaki en onemli seyin Eskisehir'den Istanbul'a 1 saat 15 dakikada gittigi ve 330 kilometreyi gordugu Ferrarisi oldugunu saniyordu. Hareketleri, konusmalari 19 yasindaki bir genc icin bile iticilik timsaliydi. Bugune gelmesinde kendisinin de katkisi var tabii. Ders almayan, surekli gerileyen bir genc olarak bundan 3 yil sonra nerede olacagini merak ediyorum. Onun gibi o yasta milli takima dahi secilmis bir gencin geriye degil ileriye dogru atilim yapmasi beklenir hem karakter hem de kariyer olarak. Batuhan geriye gidiyor. Ama sebebini gormek icin cok derinlere bakmak gerekmiyor.

Bundan 2 sene once Antalya'da yapilan UEFA 17 yas alti turnuvasinda Batuhan, bugun Chelsea'de forma giyen Gokhan Tore basta olmak uzere takim arkadaslarina sinirlendiginde kufur yagdiriyor, Gael Kakuta gibi Tore'nin Londra kulubundeki takim arkadasi ile mac icinde dalga gecmeye calisiyor, mac sonundaki penaltilar oncesi takim arkadaslarini orta sahada toplayarak onlara ellerini actirip Suphaneke okutturuyor, penaltilar sirasinda bugun Metz'de forma giyen rakip kaleci Anthony Mfa Mezui'ye vurus oncesi atacagi koseyi gostererek alay ediyor ve penaltiyi kacirarak milli takimi turnuva disina gonderiyordu. Bunca davranis ve turnuvayi rezalet oynayarak golsuz kapatmasi sonrasi 17 yas alti takiminin hocasi Senol Ustaomer "onu hic uyarmayi veya cikarmayi dusunmedim"diyordu. O gun, aynen Afellay'in Vertonghen'a yaptigi yakisiksiz davranista oldugu gibi Batuhan kamuoyundan gerekli mesaji almali en azindan hocasi tarafindan uyarilmadi. Uyarilmadi...Bugun Eskisehir sokaklarinda Ferrari ile turluyor. Afellay ise Katalunya'ya gidecek. Belki de 2 yil once gundeme gelen Manchester City ihtimali, aynen Afellay'a Barcelona kentinde oldugu gibi onu da yontacakti ama olmadi...





Acaip bir ulkeyiz. Ne elimizdeki yetenegin degerini bilip onun karakterini ve futbol hayatini kolaylastiracak bir ortam yaratiyoruz Arda Turan orneginde oldugu gibi, ne de uyarilmasi gereken yoldan sapmaya meyilli veya coktan sapmis adamlari adam etmeyi basariyoruz. O yuzden de boyle absurd hikayeler ve daha 25'ine gelmeden skandallar yasamis adamlar yaratiyoruz. Ugur Meleke bugun Hollanda'yi nasil ve ne zaman yenecegimizi yazmis Milliyet'te. O saydigi genclerin tumunun karakter sahibi bireyler olarak yetisecegi bir ortami ve onlara gerekli sansin verilecegi sportif imkani yaratmadan biz daha cok kusagi heba ederiz.

14 yorum:

Adrenalin1907 dedi ki...

cahil,yobaz,karaktersiz,
dallamanın teki...senin ne yeteneğin var ne de adamlığın..suç bunda değil buna lisans veren federasyonda şımarıklığından ne yapacağını bilmiyor.röpörtajı izlerken utandım,tiksindim...

Jrep dedi ki...

Sistem ne kadar duzgun olursa olsun, oyuncu kisiliginden kaynaklaniyor, en disiplinli dediğimiz Almanya'dan Basler ve Effenberg gibi karakterler cikabiliyor. Demek istedigim karakter ve disiplin 14-15 yasindan sonra futbol sahalarında futbol hocalari tarafindan sekillenemez, cevre ile aile ile ilgili daha cok. Batuhan en uc ornek,en disiplinli teknik direktörde olsa basinda adam olmayacak...

joeyknish dedi ki...

SON İTİCİ...

Black Pearl dedi ki...

Uçan Hollanda, bu defa lanetin ters teperse ve Batuhan Ispanyaya transfer olursa o zaman ne yapacaksin?

ps. adam yemek tarifi yaparken her lafin arasindaki o muzik nedir ya? Televole tarzi programlar hala Turkiyede ragbet goruyor mu?

coolasfcuk dedi ki...

katalanlar şimdi bu adamı ne yapacaklar, nerede, nasıl oynatacaklar?

alperensaylar dedi ki...

ya eğri oturup doğru konuşalım. bir dönemler insanların çok sevdiği, motive edici konuşmaları gerektiği yerde yapan, o başarıları tevazu ile olmasa da böyle iticilikle kazanmayan fatih terim'in ders almam, ders veririm dediği yerde, onun a milli takıma ilk kez aldığı 19 yaşındaki (o zaman 17'ydi) futbolcu ne yapsın? şimdi kızıyorlar ya çocuklara şiddet uygulamayın falan diye en ufak bir tokatta, gerektiği yerde bir çocuğa tokat atmazsan o kafana balyozla vurur sonra. batuhan'a belli ki kimse tokat atmamış zamanında, o yeteneğini itici bir insan olarak harcıyor. elinde olağanüstü paf takımı istatistikleri ve ilk eses macerasında bir devrede attığı 8 gol dışında bir şey bulunmayan ama çalışsa türk futbol tarihine girecek adamın en büyük sevdası ferrari. peki afellay'ın sevdası ne? ya da gareth bale, jordan henderson?

Adsız dedi ki...

Kimse anasının karnından böyle doğmuyor, FD'nin de dediği gibi onu böyle yetiştiren çevresi ve toplum asıl sorumlusudur onun davranışlarının.

Adsız dedi ki...

Bence Batuhan konusunda çok ezbere konuşuluyor.Anlamıyorum.Batuhanı kötüleyen insanlar nerede yaşıyorsunuz? Yok mu okulunuzda,işinizde,akrabalarınızda böyle adamar? Babasına,annesine,sevgilisine,eşine,arkadaşına defalarca aynı yanlışı yapıp,en sonunda yine kabul edilen insanlar yok mu ? "Biz onu öyle kabul ettik kaçık biraz" dediğiniz adamlar yok mu?

Bütün futbolcular Hakan Şükür gibi olmak zorunda değil.Çünkü bütün insanlar öyle değil.Ayrıca yurtdışındaki bir futbolcuyla Türkiyede yetişmiş yetenekleri karşılaştırmak yanlış.O adamlar 12 yaşında profesyonel eğitim alırken,bizimkiler ya ferrarisiyle konuşuluyor ya da bilmem neresindeki kemiğinini sakatlığıyla!

ozan dedi ki...

Kesinlike kişisel farklılık ve çevre etkisi beraber etki ediyor ama şu röportajın o müzikli tekrar eden kısımlarını çıkarın, U-17'deki kaleciyle dalga geçen hallerini koyun, ''nasıl futbolcu olunmaz'' diye belgesel yapılır. Türkiye'de futbolculara aşılanan -ya da aşılanamayan- mental tüm yetenekler, menejer ve medya ikileminden de darbeyi yediği zaman ortaya çıkan sonuç bu oluyor. Şunda hemfikir olabiliriz: futbolcular üç aşağı beş yukarı aynı yetenektedirler. Ancak potansiyelini gerçekleştirme kapasiteleri farklıdır. Türkiye'deki futbol altyapısı yeteneğe ek olarak hiçbirşey vermiyor, vermeyecek de. Affelay'ın topu tutuşu, duruşu, pası nasıl düzgünse, ve nasıl bunları yapmayı öğrendiyse Türk futbolcular da öğrenecektir. Öğrenebilirler. Ancak ne antrenör olarak, ne futbol sevdalısı olarak ne de medya olarak biz bu çocuklara hiçbirşey vermiyoruz. Sonuç ortada, 3 senedir piyasada görünen -Dubbed as next Zlatan- olan bir çocuğun haline bakın. Bırakın futbolculuğu, bi akrabama 'abi bunu yanında bi getir götür işine koy' demeye utanırım. Yazıklar olsun Batuhan'a, hatta Batuhan kadar göz önüne gelememiş ama eriyip gitmiş futbol gençliğine. Mesut'la övünürüz, hatta Affellay'la bile. Zira Fm 2005'de Türk olarak görünüyordu kendisi=) Ama hiçbirşey değişmeyecek tabi. Anadolu takımlarında yaşıtları bir ay maaş aldıklarında evlerine mutlu gidiyorken Batuhan'a ferrari+jeep parası verebilen zihniyet bizim gözümüze, estetik değerlerimize, ''milli futbol'' duygumuza değil de endüstriye ve piyasaya hizmet ediyor. Batuhan ortada bir ürün, ve kesinlikle Türk futbolunun ürünü değil. Keşke bir Türk futbol akademimiz olsa da Batuhan da çürüğünden çıktı desek. Batu böyle ama şu adam onun gibi değil desek. Gerçekten yazık, bırakın önümüzdeki 5 yılı falan biz burnumuzun ucunu zor görürüz.

alperensaylar dedi ki...

@scar

hakan şükür olsun diyen yok ki ona, hatta ferrari almasın, barlara gitmesin diyen de yok. yapar tabi ki, sonuçta o yaşta o parayı kazanan her erkek aşağı yukarı benzer şeyleri yapar. ama burada can sıkıcı olan nokta bunları yaparken ve yaptıklarını anlatırkenki hal ve hareketleri. sen herşeyden önce senden de küçük futbolculara örnek olacak birisin. ne demek ya parası neyse veririm kırmızı ışıkta geçerim? futbol zihniyetinden hiç bahsetmiyorum; 16 yaşındayken kral yapmayacaksın, kral olacaksın mantığına zaten birşey diyemem... ayrıca yurtdışıyla da gayet kıyaslanır; gareth bale gibi bir adamın çıktığı ülkeden gascoigne de çıkıyor. ayrıca bizde de mesela tuncay fenerbahçe'de oynadığı 5 yıl boyunca tesislerde yaşadı...yani eğitim olan yerde de benzer tipte adam çıkıyor, olmayan yerde de başkta tipte adam çıkıyor.

kusura bakma ama batuhan veya başka biri böyle konuştukça veya hareket ettikçe ben kendi adıma yine eleştiririm.

maf dedi ki...

elit turkiye, elit futbol dunyasina giris 101.
butun yildizlar felaket terbiyeli ve kadirsinas olur; ornek, maradona, gazza, terry, rooney...

Adam sahaya cikip oynadiktan sonra gerisi safsataniz malesef.

batuhan sahada oynayamiyor sorunu bu.

bu yaziyi `sahada herseyi unutup, odaklanacak oyuncular yetistiremiyoruz` ekseninde yazsaydiniz daha oturakli olurdu bence.

sikinti verdi artik bu ornek cocuk yetistiremiyoruz edebiyati abi.kimse ornek olmak zorunda degil ki.

ayrica ozel not; istanbul'un tasrasinda yetisen; kendine guvenen, hayati kimsenin ne dedigine bakmadan yasayan adamlari gorunce hazdan kafayi yiyorum.

futbol o kadar onemli degil, sahsen umrumda da degil.

Flying Dutchman dedi ki...

maf yazıyı tamamen yanlıs anlamışsın zira kimsenin "örnek çocuk yetiştirme" gibi bir özleme vurgu yaptığı yok, o yüzden boşuna sıkıntı yapmışsın, çık biraz hava al rahat ol, sağlıcakla kal :))

Yazı bu ülkede genç oyunculara yapılan muamele ve bunların kendisini dönüştürdüğü karakterlerle ilgili, kendini geliştirememekle, yoksa kendini düzelten Afellay da hala İyi Aile Çocuğu değil, en yakın örneği 12 saat önce yaşandı Ajax maçında.

Gascoigne Match of the Day'de yorumculuk yapıyor sağlığı yerinde olduğunda, Batuhan bundan 30 sene sonra yapacak mı? Sorun buradadır ve cevabı bir dolu değişkeni içinde bulundurmaktadır.

maf dedi ki...

calisiyorum su an, bahsettigin havayi maci izledikten sonra uskup'te alacagim :)

Adsız dedi ki...

@alperen

kısmen haklısın.Batuhanın cahilliğini asla savunmuyorum ama hayatımızın içinde olmayan bir tip değil.Bu kadar şaşırılmasına ve eleştirilmesine ben anlam veremiyorum.Ayrıca bu ülkede geçmişte de bir çok futbolcunun kadın,araba,kumar gibi zaaflarıyla dillere dolandığı olmuştur.Zararı kendisine ve Eskişehirspor'a bu da çok net.

Ancak Avrupadan örnek verilmesine yine ısrarla karşıyım.Örneğin Tevez her defasında futboldan sıkıldığını söylüyor.Ama saha içinde o kadar hırslı ki ligimizde o hırsta çok az futbolcu var.Avrupalılar da mesleğe saygı var.Bizde bu yok.Sadece futbolda değil,hiç bir alanda yok.