15 Kasım 2010 Pazartesi

KESKE GALATASARAY'IN DA CRUIJFF'U OLSAYDI / CRUIJFF MAKALESI


















Bu sabah de Telegraaf gazetesinin spor sayfasinda soyle baslikli bir makale yazdi Cruijff: "Tüm Ajaxlilara cagri"

Makalesinde Cruijff Ajaxlilari kadife devrime davet ediyor. "Butun Ajax'lilar bir araya gelmeli ve yeniden uyelik secimleri yapilmali" diyor. 30 Kasimda yeni uyelik icin adaylar belli oluyor ve 14 aralikta ise 24 uyelerden 8'i yeniden secilebiliyor. Asagida cevirdigim makalede Cruiff su isimleri soyluyor: Marc Overmars, Tscheu La Ling, Edo Ophof, Peter Boeve, Keje Molenaar. Takimin yönetim kurulunda hic bir eski futbolcu olmamasi Cruiff'u cok rahatsiz ediyor. Bu cagri ile kademeli olarak eski futbolculari kulübe sokmaya calisiyor.


Galatasaray'in icler acisi su durumunda keske Cruijff bu cagriyi Galatasaray'a yapsa diye dusundum. Eski ve cok seyler basarmis futbolcular kulubu desteklese ve kostek olmasalar keske. Herkes Galatasaray'in menfaati ve ilerlemesi icin calissa. O ihtiyar yonetim kuruluna genc beyinler de girse keske. Cruijff'un dedigi gibi eski futbolcular uye olsa yani Galatasaray ile baglarini koparmasalar ve kulup icin hala birseyler yapsalar fena olmazdi.


Asagida Cruijff'un yazdiklarini umarim bir sekilde Galatasaray yönetim kurulu da okur ve birseyler ogrenirler adamin yazdiklarindan.


------------------------------------------------------------------


Tüm Ajaxlilara çagri









Bazı insanlar var benim Ajax’i yok etmek ile meşgul olduğumu söylüyorlar. Onlarin anlamadigi acik ortada. Bu kulübe zarar vermek değil, kulübün zarar görmesini önlemektir asil mesele. Sicaklik yayan bir kulup olmak yerine çelişkilerle dolu ve içinde dusmanlari olan bir kulup haline geldik .

Kimsenin bana sorunun cözümünün ne kadar karmaşık oldugunu söylemesi gerekmiyor. O kadar zor olmasa da aslinda. Kulubun hedeflerine bir baktiginizda, futbolun içinde eksik olduğunu görürsünüz.

Tüm kulüp yönetimi, üyeler ve herkes ne demek istediğimi anlamistir. Eski bir takım oyuncusu yok. Bir tane bile yok!

Bu yüzden bir sonraki uyelik seçimlerinde adaylari seçmek ve hızlı bir şekilde bir araya gelmek için tüm Ajax’lilari çağırıyorum. 14 Aralık günü 24 üyeden 8’i tekrar ve 30 Kasım'a kadar yeni adaylar kendilerini yazdirabilir. Bu önemli bir ilk adım olabilir eger Marc Overmars, Tscheu La Ling, Edo Ophof, Peter Boeve, Keje Molenaar gibi Ajaxlilar o yerlere gelirlerse. Ben bilerek bu futbolcu isimlerini soyluyorum, bazılarinin sık sık kasıtlı olarak iddia ettiği gibi futbolcularin aptal olmadigini göstermek için.

Overmars gibi biri Go Ahead Eagles kulübünün KNVB’e (Hollanda futbol federasyonu) göre finansal olarak Hollanda'nin en saglikli üç profesyonel kulüplerinden biri olmasinda yardimi olmuştur. Mesela Ling, Slovakya’da eski Ajax fikrine göre bir takimi organize etmesi. Ayrıca Ophof, Boeve ve Molenaar sosyal açidan mükemmel işler yaptilar ve hala saymadiklarim da vardır.

Açik olmam gerekirse, benim niyetim sadece eski futbolculari yönetime getirmek degildir. Eski futbolcular, finansal konuda uzmanlar, marketing, PR arasindaki orani dengelemek cok iyi bir adim olur.

Şimdi tuhaf bir durum karşısındayiz, komisyon kurulunda ve yönetimde hic kimsenin futbol geçmisi yok, buna ragmen bu insanlar kimin teknik direktor olmasi konusunda kararlar vermek zorundalar. Özellikle böyle bir durumda üyelerin yönetime tavsiyler vermesi lazim. Su anda bunun önemi yok çünkü üyeler arasinda üst futbol kafasına sahip birisi yok.

Üyeler meclisine daha fazla "futbol" getirerek başlarsak, kısa zamanda tüm Ajax bundan yararlanir. Her boşalan pozisyona ilk olarak portföyüyle alakali özel bilgilere sahip eski bir futbolcu getirilmeye çalisilmali. Bu pozisyona uygun eski futbolcu yok ise o zaman tabiki bir uzman atanabilir.

Benim için önemli olan Ajax içinde dogru oranlarin bulunmasidir. Bazi insanlar benim söylediklerim yüzünden uyuyamiyorsa, bu beni çok etkilemiyor. Elestirilerin nedeni daha iyi olunması içindir. Üst düzey sporda bu boyledir ve üst düzey takimlarda da bu böyle olmalidir.

by Black Pearl

Ceviri: Black Pearl
Kaynak: De Telegraaf
Yazinin orjinali için tiklayin


11 yorum:

Jrep dedi ki...

bir de bu adama kocadı, sacmaliyor diyenler var

Hakan Unsal dedi ki...

Bu adam kocadi, sacmaliyor.

Adsız dedi ki...

Bu yazındaki fikirlerine katılmıyorum.
Başka ülkeler için yönetime eski futbolcuların girmesi güzel bir fikir olsa da Türkiye için olabilecek en kötü şey.

Bizim yerli oyuncu profilimiz genel olarak cahil,yabancı düşmanı ve siyaseti futbola fazlasıyla bulaştıran bir yapıdadır.Mesela Hakan Şükür'ün futbolculuğu sırasında yaşam tarzlarını beğenmediği yerlileri dışlaması,yerli futbolcuların önü açılsın diye yabancı futbolcunun dışlanması gibi...
Tabiiki aralarında futbol bilgisi üst düzey olan ve olaylara objektif olarak bakabilen insanlar vardır ama bizde mevkiler hak etmeye göre değil çıkar ilişkilerine göre kazanılır.Mesela milli takım için teknik direktör arandığı sırada basında hiç bir tecrübesi olmamasına rağmen sırf cemaatçi kimliği olduğu için Hakan Şükür'ün adı geçmiş ve ciddi anlamda bazı şahıslarca lobi yapılmıştı. Rijkaard gittikten sonra da aynısı Hikmet Karaman için yapıldı.Şenol Güneş gibi bir hocanın ise sıradan,mütevazi bir insan olduğu ve basında arkası olmadığı için ayağı kaydırılmıştı. Bahaneleri de karizmatik olmamasıydı!Ülkemizdeki çürümüşlük ve adam kayırmacılık asla hakeden kişilerin o koltuklarda oturmasına izin vermez.Mesela Fatih Terim işsizken kimse milli takım ve GS koltuğunda huzurlu bir şekilde oturamaz.
Geçenlerde de bir haber okudum.Bir milli futbolcu Fatih Altaylı'yı arayarak bazı oyuncuların istedikleri yerli hoca gelsin diye Hiddink'i sabote ettiklerini söylemiş.Dışarıdan da nüfuzlu bir eski futbolcu(Hakan Şükür)
destekliyormuş. Bu örnekler bu şekilde uzar gider.Basındaki yorumculuk yapan eski futbolcuları dinlediysen yorumlarının cahilce ve yabancı düşmanlığı eksenli olduğunu görmüşsünsür.

Yine de bizim de Cruyff'umuz olsa iyi olurdu.O konuda haklısın.Ancak diğerleri uzak dursun takımdan.

Black Pearl dedi ki...

Eski futbolculardan Cruyff'e destek cikti. Cogu Cruyff isimlerini anmasindan onur duyduklarini acikladi. Bir tanesi kesin aday olacagini acikladi.

Bu arada Turklerde de hep su var: "Avrupada sistemi kurmuslar abi" deniyor. Sonra "gelin o sistemi Turkiye de kuralim" dendiginde. "O sistem Turkiyede ise yaramaz abi" deniyor. Bi deneyin bakalim önce güvenerek, bastan olmaz dersen nasil olsun?

Uğur ! dedi ki...

bu yazıya uçan hollandalı kızacak,hiç sevmezler total futbol ile kıroyfu :) şaka şaka yada yarı şaka

Adsız dedi ki...

Black Pearl

Ülke gerçeklerini görmezden gelerek sistemi kurmaya çalışamazsın.Hollandalı
futbolcu profiliyle Türk futbolcu profili birbirinden ak ile kara kadar farklı.Cruyf gibi güçlü karakterli biri olsa belki aralarından iyilerini ayıklardı ama olmadığına göre...

Yabancı düşmanlığı tescillenmiş olan
eski futbolcularımız:

Bülent Korkmaz,Hakan Ünsal,
Hakan Şükür,Arif Erdem,Hasan Şaş
Okan Buruk,Vedat İnceefe ve diğer yorumculuk yapan şahıslar.

Yönetime girebilecek isimler
-Ergün Penbe(Adamım)
http://www.rerererarara.net/sozluk.php?id=408002
-Emre Aşık,Tugay

Black Pearl dedi ki...

o zaman Turkiyede önce yabanci futbolcu ile Turk futbolcularin arasindaki farki kapasinlar ya da Turk futbolcularin bi yerlerinin kalkip yabancilari kiskanmamasi lazim. Begenmiyorlarsa gitsinler yurt disina gidebiliyorlarsa...

Eray Güleryüz dedi ki...

Yurtdışında ilköğretim çağındaki futbolcu çocukların ders programı,antreman saatlerine göre düzenlenir.sabah antreman - ders - akşam antreman şeklinde. Türkiye'de ise belli bir yaşa gelindiğinde (15-18) çocuk kendini bi yol ayrımında hisseder ve genelde okulu bırakır.Durum böyle olunca "eski" futbolcuların entellektüel kapasitesi haliyle sınırlı oluyor.Bu adamlarıda alıp organizasyonun başına koymak çok akıllıca bir iş olmasa gerek!

Black Pearl dedi ki...

Eray guleryuz, Hollandalilarin egitim seviyelerini arastirtma simdi bana.

Adsız dedi ki...

Bu eğitim işine sadece okul bitirme olarak bakmamak lazım.Okulda öğretilenler sadece mesleki kariyer için yararlıdır.
Zihin ve karakter gelişimi ise okul dışındaki aktivitelerle sağlanır.
Altyapıda veya A takımda futbolculara yol gösterecek,akıl verecek
bilgili ve kültürlü antrenör veya yöneticiler olsa daha kaliteli bir nesil elde edebiliriz.Bu nesil de ileride yönetimde yer alıp takıma yayarlı olabilir.Mesela Alex'in, Rijkaard'ın kitap okurken çekilmiş bir çok resmi var.Arda ise röportajlarının birinde söylemişti.Başkanının tavsiyesiyle konuşma yeteneği gelişsin diye kitap okumaya başlamış.23 yaşında kitap okumaya başlayan bir insan!Kitap okuma sebebi de düşündürücü.Kitap okuma
ve film izleme gibi alışkanlıklar sosyal çevreden kazanılır.Ben olsam altyapıdaki oyuncuları teşvik ederdim. Altyapılarımız malesef zihinsel gelişime gerekli önemi vermiyorlar.

Eğitimli beyinlerin kendini futbol anlamında da kolayca geliştireceğini bir anlasalar.Çoğu oyuncumuzun gelişiminin durmasının sebebi kültürel anlamda cahil olmasıdır.En gündemdeki örnek Batuhan Karadeniz...

kutay dedi ki...

aynı yazıyı hakan şükür yazsaydı, yerden yere vururduk..