2 Kasım 2010 Salı

LIBERTADORES'TEN GELEN 10 YILDIZ ADAYI



















28 Ekim 2010 tarihinde BirGun gazetesinde yayinlanmistir.

İki ay önce Brezilya’nın Internacional kulübü müzesine ikinci Libertadores Kupası şampiyonluğunu kattı. Tarihinde ilk kez bu kupada final oynayan Meksika’nın Guadalajara takımını her 2 maçta da mağlup ettiler. Bu kupada Brezilya ve Arjantin takımlarının herhangi birisinin yer almadığı son final 19 yıl önceki 1991 Colo Colo (Şili)-Olimpia (Paraguay) finali. Ondan sonraki finallerin hepsinde en az birisi var. 5 finali birbirlerine karşı oynamışlar, hatta 2006 ve 2007 finallerini 2 Brezilya takımı birbirine karşı oynamış. Her sene bu kupada kendini gösteren oyuncular cok geçmeden Avrupa takımlarının transfer listelerine girerler. Biz de yakın zamanda Avrupa futbolunda boy göstermesi muhtemel 10 Güney Amerikalı yıldız adayına bakalım.

1-Giuliano Victor de Paula: Bir orta saha oyuncusu olmasına rağmen şampiyon Internacional'ın en çok gol atan oyuncusuydu Giuliano. Grup maçlarının tümünde sahadaydı ve 2 gol kaydetti. Ancak eliminasyon turlarına geçildikten sonra yedek kulubesine mahkum oldu. Final serisinde Guadalajara karşısında 2 maçta da golü verdi ve sadece ilk maçta onbirde sahadaydı. Gruplar sonrası takımının oynadığı toplam 8 maçta 1 kez ilk onbirde oynadı ve kupadaki son 5 macta 450 dakikanın sadece 170'inde forma giydi. Buna rağmen takımının en çok gol atan ismi oldu. 2012 Londra Olimpiyatları'nda yüksek ihtimalle yer alacak. 20 yaşındaki Brezilyalı, 2008 yılında Parana'dan transfer edildi.

2-Victor Ayala: Çeyrek final oynayan Paraguay’ın Libertad takımında grup maçlarında 3 golün altına imza koydu. Bu 3 golün 2’si uzaktan atılmış müthiş gollerdi. 22 yaşındaki sağ kanat oyuncusu duran toplarda da oldukça etkili. Sağ kanatta hem bek hem de açık olarak oynayabiliyor.

3-Rodolfo Gamarra: Libertad’ın diger yıldiz adaylarından. O da 22 yaşında ama Ayala’dan daha fazla göze çarptı. 16 yaşından beri takımda. Daha çok David Villa’nın İspanya ulusal takımında oynadığı pozisyonda oynuyor, yani tavşan forvet olarak. Libertadores Kupası’nda 5 golü var. Bu müthiş performans onu 2010 Dünya Kupası kadrosuna soktu. Libertad ile 2008 Paraguay Clausura şampiyonluğu var.

4-James Rodríguez: Yazıdaki birçok isimden farklı olarak o yıldız olma adına ilk somut adımı attı. Kupaya 2. turda veda eden ve 2009’da tarihindeki ilk şampiyonluğunu (Arjantin Apertura) kazanan Banfield’ın gol silahlarından birisiydi. 5 gol kaydetti takımı adına. Porto onu Banfield kupadan elendikten 2 ay sonra 5.1 milyon avroya transfer etti. Serbest kalması için kulübe ödenmesi gereken bonservis bedeli 30 milyon euro. 20 yaşındaki Kolombiyalı Hulk’un ardından Porto’nun patlama yapacak transferlerinin başında geliyor.

5-Thiago Ribeiro: Libertadores’in gol kralı. Takımı çeyrek finalde turnuvaya veda etmesine rağmen, 24 yaşındaki Brezilyalı 8 gol kaydetti toplamda. Genç yaşına rağmen Bordeaux ve Al Rayyan’da geçen 2 başarısız kiralık dönemi var. Cruzeiro ona 5 yıllık sözleşme imzalatarak akıllılık etti zira bu gol krallığı ona olan ilgiyi hayli artıracak. Süratli ve uzak şutları etkili bir forvet. Hava topları, frikikler, ceza sahası içi karamboller her türlü gole imza atabiliyor. Bir sonraki Avrupa seyahati kalıcı olacak gibi.

6-Edgar Mejía: 2006 Meksika Apertura şampiyonu olduktan sonra sürpriz şekilde Libertadores’te final oynayan Guadalajara takımının defansa dönük orta saha oyuncusu şimdiden Hollanda ve İngiltere kulüplerini peşine takmış durumda. Meksika milli takımını da zorlamaya başladı ki zaten alt yaş gruplarında forma giymişti.

7-Taison (resimde): Metalist Kharkiv’in yeni Brezilyalı hamlesi. 22 yaşındaki şampiyon Internacional’in hücum oyuncusu 6.3 milyon avroluk bir bonservis karşılığında 5 yıllığına Ukrayna temsilcisinin yolunu tuttu. Jaja’dan boşalan yeri çok çabuk doldurmuş görünüyor. Geçtiğimiz Pazar deplasmanda 4-1 kazanan takımının gollerinden birine imza attı. Hücum hattında değişik bölgelerde forma giyebiliyor.

8-Sebastian Coates: Uruguay’ın Nacional takımı ile 2009-09 şampiyonluğu ve Mısır’daki FIFA 20 yaş altı Dünya Kupası sonrası ismi A takım için de geçiyordu. Libertadores’te 2. turu gören Nacional’in tüm maçlarında forma giydi ve 1 de gol kaydetti. 20 yaşındaki defans oyuncusu 1.98’lik boyu ile her 2 ceza sahasında da oldukça etkili olabiliyor. Çabukluk sorununun üstesinden gelebilirse okyanus ötesine gidişi erkene çekilir.

9-Felipe Seymour: Kariyerine Şili televizyonundaki bir yetenek yarışması ile başladı 23 yaşındaki oyuncu. 17 yaşında iken kendini gösterdiği bu yarışmanın ardından Universidad de Chile takımıyla sözleşme imzaladı. Takımın bu sene kupada oynadığı tüm maçlarda sahadaydı ve 2 gol kaydetti. Marcelo Bielsa onu ulusal takım aday kadrosuna çağırdı ve ilk kez formayı giydi. Orta sahada görev yapıyor ve U.de Chile’nin 2009 Apertura şampiyonluğunda önemli bir payı vardı.

10-Omar Arellano: Finalist Chivas Guadalajara’nın 23 yaşındaki Meksikalısı Arellano takımıyla 2006 ve 2007 Clausura şampiyonlukları yaşadıktan sonra Libertadores Kupası’nda da çok iyi bir performans gösterdi ve takımının yarı finalde U.de Chile ile oynadığı maçta 1 de gol kaydetti. “Meksikalı Messi” deniyor onun için. Birebirde oldukça etkili olduğu gibi 1.74 boyuna rağmen hava toplarına da hakim bir oyuncu. Manchester United’ın bu sezonki transferi Chicharito ile Meksika Ligi’nde müthiş bir uyum içindeydiler. Eski pertnerini büyük ihtimalle yakında takip edecek. Yakında hangi takım olduğunu görürüz.

3 yorum:

Hunili dedi ki...

Bu listeye bir dönem Trabzonspor'da oynayan ve Libertadores kupasını kazanan İnternacioal'den A.Madrid'e transfer olan Fabiano Eller'de eklenebilir.

Adsız dedi ki...

@baya

33 yaşındaki adamı yıldız adayı diye ekleyeceksin listeye...

aksilaz dedi ki...

FM 2011 transfer listeside diyebiliriz.