14 Kasım 2010 Pazar

MERSEYSIDE'IN SIKICI TARAFI

















Futbolda golu yaratan, futbolcularla gerceklestirilmis 2 hareket vardir. Birisi dogrudan olan sut, digeri de dogrudan olana gidilmesini saglayan pas (bazen pas da golu yaratabilir bkz. 3-3'luk Macnhester United-Galatasaray macinda Galatasaray'in attigi ikinci gol). Dolayisiyla pasin, ozellikle de isabetli pasin onemi de yadsinamaz. Ancak bunu Barcelona ve Arsenal tempolu ve seri sekilde yaptiginda muthis ornekler ortaya cikarken, kisa mesafeli, cogu yatay ve sonuca gitmeyen paslar sadece mac sonu rakamlarda ustunluk saglayabiliyor. Her ikisiyle de ilgili gecmiste tablolarla ornekler verdik. Bugun bir baskasini verelim. Liverpool'in neden bu sezonki 7 deplasman macinda potansiyel 21 puandan 5 tanesini alabildigini, 4 gol tabildigini ve sonucta sadece 1 tanesini kazanabildigini aciklar.

Asagida dun oynanan Stoke City-Liverpool macinin basarili pas trafiklerinin dokumu var. Sol taraftaki Liverpool'a sag taraftaki ise Stoke City'e ait. Liverpool 306 pas yapmis mac boyunca, Stoke'da ise bu rakam 203. Liverpool'in basarili pas sayisi 242, Stoke City'nin ise 136. Bildiginiz gibi bazi Arsenal maclarinda bu rakam 300'un uzerine cikiyor. Ancak bir maci kazanmak icin sayi degil, ya da sadece kenti basina degil ayni zamanda etkinlik de onemli. Liverpool'in basarili paslarinin tehlike bolgesini hic bulmadigini goruyoruz. Paslarin tumu kanatlara sikismis olan kisa ve ozellikle rakip alanda yapilmis geri paslar. Stoke City'de ise tehlike bolgesinde yerini bulmus 7 pas var ve bunlarin 4'u Ingiltere'nin bana gore Okan Koc'u Jermaine Pennant'tan gelmis.






















Liverpool'in bir baska sorunu da Pepe Reina'dan cikan toplar. Bir futbolsever olarak, ozellikle de bunu son yillarda cok cekmis bir Galatasarayli olarak sonuc yaratma olasiligi en dusuk olan toplar oldugunu dusunuyorum bu denemelerin. Liverpool'in bu gercegi nasil gordugunun tablosu asagida. Reina topu ne zaman rakip sahaya uzun oynamayi dusunse adresini bulmayan bir top yaratmis. Ispanyol kalecinin 12 basarisiz pasinin tumu rakip sahaya atilan toplar. Basarili 8 pasinin sadece 1 tanesi orta sahayi bulabilmis. Kisacasi top Reina'da bittiginde'atak da % 60 ihtimalle bitmis.


3 yorum:

Kalau dedi ki...

yanlış anlamadıysam stoke city'den daha tiksinç futbol oynayan bi takım vardı sahada öyle değil mi?? eğer öyleyse roy hodgson gerçekten bi ödülü hak ediyor bence..

Adsız dedi ki...

bir aralara istatistik futbolda hiç bir şeyi kanıtlamaz deyu tartışadurduyduk. aha da bir yeni kanıt daha :)

Shareef dedi ki...

maçı izlemiş biri, bir liverpool taraftarı ve reina sever olarak şunu belirtmek isterim . 1- reina genelde kısa pasla oynuyor 2- ilerivurduğu toplar çoğunlukla baskı da defansın benden gitsin diye verdiği toplar oluyor 3- 20-30 m lik pasları normalde reina sabri servet gibilerden çok dAha iyi atar (baskı yoksa tabi )