25 Aralık 2010 Cumartesi

MOURINHO'NUN KILICI

Benitez'in kazandığı FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası'nı arkasına alamayacağı belliydi, zira kimse İspanyolu, TP Mazembe'yi mağlup ederek aldığı bir kupadan ötürü liderin 13 puan arkasında olmasını görmezden gelemezdi (2 maçı eksik hatırlatalım). Triple yapmış bir hocadan sonra göreve gelirseniz ve eğer liderin bırakın 13 puan gerisinde olmayı, 3 puan gerisinde olsanız dahi onun yerini dolduramadığınız söylentileri sokağa dökülür. Hele bir de yerini aldığınız adam Jose Mourinho olursa. Mourinho'nun biraz fazla pompalanan kibir hormonunun takipçileri üzerinde büyük etkisi var. Çünkü, hemen hepsi onun gölgesinde ve her an çıkabilecek "gelen gideni arattı" türünden yorumların tehlikesiyle çalışıyorlar. Onun ardından, onun başarmadığı bir şeyi başarabilmiş hiçbir hoca yok. Başarmaya yaklaşabilmiş tek bir adam var o da bugün West Ham'da zor günler geçiren ve kapıya birkaç adım uzaklıkta olan Avram Grant. 2008 yılındaki Şampiyonlar Ligi finalinde John Terry ayakta durmayı başarabilse Grant Mourinho'nun Chelsea ile 3 sezonda başaramadığı şeyi yapacaktı.

Bugüne kadar 6 takımda çalıştı Mourinho. 2000-01 sezonunda ilk işi olan Benfica'dan kendi iradesiyle, yeni seçilen kulüp başkanı Manuel Vilarinho ile oluşan anlaşmazlığı yüzünden istifa etti. Görevde sadece 9 maç kalmış 5 galibiyet, 2 beraberlik 2 mağlubiyet almış, ezeli rakip Sporting Lizbon'u Pierre van Hooijdonk'unda 1 gol attığı maçta 3-0 mağlup etmişti (Mourinho bu maç sonrası Vilarinho'dan kontrat yenilemesi istemiş ancak kabul edilmeyince anında istifa etmişti). Yerine gelen kulüp efsanelerinden Toni bir başarı kazanamadı ve ayrıldı. Mourinho ardından başına geçtiği U.D. Leiria ile kulüp tarihinin en iyi derecesi olan beşinciliği yakaladı. Halen bu başarısı geçilmiş değil.

Porto'da kazandığı 2 lig, 1 UEFA, 1 Avrupa Şampiyonluğu'ndan sonra Chelsea'ye gittiğinde yerine gelen İtalyan Luigi del Neri daha tek bir maça çıkamadan kovuldu. Hatta Mourinho Inter'deyken Del Neri'ye önce Atalanta'nın sonra da Sampdoria'nın başında iken mağlup olması üzerine basın mensuplarının Del Neri'nin laneti ile ilgili sorduğu soruya, "Evet o benim kabusum (bête noire). Porto ile Avrupa şampiyonu olduktan sonra, ayrıldım. Yerime geldi ve 15 gün sonra kovuldu" şeklinde cevap vermesi bu olaya atıftır.

Chelsea'de yaptıkları üzerine Avram Grant'ın tutunacağı tek bir dal vardı. O da yukarıda yazdığımız gibi John Terry ve ıslak çimler hikayesinde kırıldı. Rafa Benitez Mourinho'nun görevini devraldığında, aynen Don Revie'den sonra Leeds United'ın başına gelmiş Brian Clough gibi "hem şampiyonluk hem güzel futbol" gibi bir şeyler söyledi ama günleri 6 aydan fazla sürmedi.

"Special One" şimdi de Real'in başında. Belki de işinin en zor olduğu yerde. Zira karşısında kapı gibi duran bir Katalan devi var. Eğer onları İspanya'nın (ve hatta dünyanın) zirvesinden indirebilirse zaten zor olan Real Madrid teknik direktörlüğü onun sonrasında çok daha zor olacaktır.

Bête Noire

1 yorum:

Adsız dedi ki...

hayatının en zorlu challenge'ı şu an yaşadığıdır jose'nin. chelsea'den zor durumda şu anda, inter'i saymak bile anlamsız. bunu başarana kadar çalışmalı, aksi korkaklık olur, yapamadı olur. müthiş barcelona'dan daha zorlu bir rakip yok dünyada. bundan daha zoru ancak psg'yi on sene üst üste şampiyon yapmak falandır.