26 Ocak 2011 Çarşamba

BELÇİKA'NIN CRUIJFF'U





















Belçikalılar aslında 2000'li yıllarn ortalarından sonra iyi bir jenerasyon yakaladılar ama bunu bir türlü pratiğe dökemediler. Kompany, Alderweireld, Vertonghen, Defour, Fellaini, Witsel, Hazard, Lukaku, Dembele, Boyata, Vermaelen genelde 20-25 yaş aralığında (Lukaku 17 yaşında) gezinen oyuncular. Dikkat edilirse bu kadro çok üst düzey bir yıldızı olmamasına rağmen bir raya geldiğinde iyi işler başarabilecek bir ekip. Ancak Belçika 2002 Dünya Kupası'ndan bu yana hiçbir uluslararası organizasyona katılamıyor. Aslında o turnuva, Kırmızı Şeytanlar'ın en iyi oynadığı turnuvalardan birisiydi. Gruptan çıktıktan sonra Brezilya karşılarına dikildi. Maçın ilk 60 dakkası boyunca ambacılara sahayı dar ettiler. Marc Wilmots'un attığı gol bugün hala bulunamayan bir gerekçe ile Jamaika'lı hakem Peter Prendergast tarafından iptal edildi. 62'deki Rivaldo golü de onları çözdü. O turnuvayı şampiyon olarak kapayan Brezilya Türkiye karşısında 2 maçta da çok zorlanmıştı ama Belçika'ya verdiği pozisyonları hiçbir takıma karşı vermemişti. Wilmots, Sonck, Verheyen, Goor, Mpenza kardeşler jenerasyonunun son işi olarak kalan o turnuvadan sonra Flamanlar yeni bir çıkış arıyorlar.

19 yaşındaki Kevin de Bruyne onların çıkardığı son yeteneklerden. 12 yaşında Gent altyapısına girdikten sonra orada 2 sezon oynadı ve 14 yaşındayken kendisine teklif yapan birçok Belçika kulübü içinde Genk'i seçti. 2008 yılından itibaren A takım formasını giymeye başlayan De Bruyne bugün takımın değişmez oyuncusu. FC Twente, Bayer Leverkusen, Bayern München, 1899 Hoffenheim, Everton, Standard Liege ve Anderlecht şimdiden peşinde. Fiyatının 8-9 milyon euro civarında olduğu söyleniyor. Genk daha önce Twente'nin yaptığı 5 milyon euroluk bir teklifi elinin tersiyle itti. 2015'e kadar Genk'le kontratı bulunuyor. 11 Ağustos 2010 tarihinde Belçika'nın Finlandiya ile oynadığı maçta ilk kez milli formayı giydi. Muhtemelen 3 Haziranda Brüksel'deki maçta Türkiye karşısında olacak.

Driblinglerinde oldukça etkili olması onun Cruijff ile karşılaştırılmasına neden oldu. Sağ ayaklı olmasına rağmen sol kanatta oynayan oyuncu Arjen Robben'in dünya futbolunda iyice parlattığı ters ayaklı kanat oyuncularından birisi. Yani çizgiye inmektense, topla ceza sahasının köşesini kesicek şekilde içeri kat edip kaleyi gören oyunculardan. Kariyeri onunki gibi Barcelona'ya doğru gider mi bilinmez. Barcelona'daki son Belçikalı 49 yıl önce o topraklarda forma giymişti. Bugün hayata veda etmiş olan Fernand Goyvaerts 1962-65 yılları arasında Katalanların formasını giymiş, sonra da ezeli rakip Real Madrid'e transfer olmuştu.

Hiç yorum yok: