21 Ocak 2011 Cuma

KULAK ZARININ DÜŞMANLARI



Metro gazetesi bugün "güzel kadınların inlemesini görmek istiyorsanız, para ödemenize gerek yok, Avustralya Açık'ı izleyin yeter" diye yorumlamış hadiseyi. Yukarıdaki videoyu izleyin derim yazıyı okumadan önce. Victoria Azarenka ve Caroline Wozniacki'nin oynadıkları puanlar sonrası yaptıkları basit hataların ardından duyucağınız çığlıkları bir karşılaştırın. Tabii Caro, genelde oyun içinde, topa vururken çok fazla bağıran bir tenisçi deil. Ama Azarenka ve Sharapova bu konuda en bilinenleri.

Bu modayı ilk başlatan başarılı tenisçi Monica Seles'ti. Seles'in "aaaai" şeklinde topa vururken çıkardığı ses irrite ediciydi ama rakipleri bundan çok fazla şikayet etmiyorlardı. En azından maç içerisinde. Ancak daha sonra bu çığlıkların sayısı giderek artmaya başladı. Maria Sharapova'nın sesi 100 desibelin üzerinde. Bu ufak bir uçağın veya polis sireninin çıkardığı sese eşdeğer demek. Bu akımın son temsilcisi 17 yaşındaki Portekizli tenisçi Michelle Larcher de Brito. Hatta bazı meslektaşları 2009 Wimbledon ve Roland Garros sırasında bu seslerden rahatsız olduğunu belirttiler ama Brito "bunları istersem durdurabilirim ama bu sefer oyunumu etkileyebilir, çünkü kortta rol yapmam ve kendimi sıkmam gerekir, bu doğal halim" diyerek kendini savundu.

Bu şekilde çığlık atmayı Brito ve diğer bazı tenisçilere öğrettiği yönünde suçlamalar alan, Seles ve Sharapova dahil Williams kardeşlerden, Andre Agassi ve Jim Courier'e birçok tenisçiyle çalışan ünlü Amerikalı tenis koçu Nick Bollettieri ise bu çığlıkları rakibin konsantrasyonunu bozacak şekilde öğrettiğini yalanladı. "Halter, cirit ve gülle gibi her türlü sporda bu sesleri duyabiliyorsunuz. Vücut o çığlık sırasında belli bir enerjiyi dışarı atıyor ve rahatlıyor" diyor Bollettieri. Texas Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre de, tenisçiler topa vururken bu sesleri çıkarmaları halinde % 6 oranında daha sert vurabiliyorlar.

Hollandalı tenis antrenörü John van Lottum ise buna katılmıyor ve bu çığlıkların uzun rallilerde tenisçiyi yorduğunu ve gereksiz bir enerji kaybına yol açtığını söylüyor. Üstelik bu çığlıkların rakibin konsantrasyonunu bozmakla beraber başka bir problemi de var. Birçok tenisçi, rakibinin topa vurduğu anda çıkan sesten, içgüdüzel olarak hareketine başlayabiliyor. Bu yüzden dinlemek teniste önemli bir unsur. Ancak, örneğin, Sharapova topa vurduğunda rakibi, raketinden çıkan sesi neredeyse hiç duyamıyor çünkü Rusun sesi diğer bütün sesleri bastırıyor.

























Bazı görüşler bu çığlıkları atan tenisçilere ceza vererek kortlardaki gürültüyü azaltmak ama bu oyuncuların tenis yeteneklerinden tamamen bağımsız bir konuyla cezalandırmayı getirecektir ki pek adil bir davranış olmayabilir. Brito olaya "belki benle oynayan rakipler maça kulaklarında iPod'la çıkabilir" diye esprili yaklaşmış ama örneğin yukarıda gördüğümüz Azarenka'nın rakibin konsantrasyonunu bozmak bir yana onu sinirlendirdiği de bir gerçek.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

irrite etmek ne lan?

Flying Dutchman dedi ki...

araştır da öğren lan

hakansimsek dedi ki...

Shaq VS. diye bir program vardı. Bu programda Shaquille O'Neil bazı spor dallarının en iyileriyle yarışmaya çalışıyordu o dallarda. Bilenler bilir.

Bir plaj voleybolu ikilisi bayanlarla karşılaşacağı zaman Williams kardeşlerden birinin evine gidip tüyo istemişti.

Williams "Biz topa vururken çığlık atarız, bu bir tehdit gibi algılanabilir karşı taraftan" gibi bir cümle kullanmıştı. Hayvanların tehlike anında kükremeleri, ses çıkarmaları gibi.

Serdar dedi ki...

videoyu izledikten sonra çıkan linklerden Sharapova'yı izledim. izleyici Sharapova bağırdıkça daha yüksek sesle gülmeye başladı. Sharapova'nın seyirciyi çok duyduğunu sanmıyorum. oyun uzadıkça rakibin konsantrasyonu bozuldu ve topu fileye takıldı.

bence rakibi irrite edici bir davranış ve engellenmesi gerek. rakibe elle hareket çekmek ne kadar fiziksel rahatsızlık verecek bir davranışsa kulak zarlarına taciz etmek de o kadar rahatsız edicidir.