21 Şubat 2011 Pazartesi

ALEX'İN GOLLERİNİN SKORA GÖRE DAĞILIMI
















Fenerbahçe ligin ilk haftasında liderliği ele geçirmişti en son. Dün müthiş bir maçın sonunda maç fazlasıyla liderliğe oturdu. Alex De Souza maç öncesi Emmanuel Emmenike ile başbaşa önde götürdüğü yarışta, bir Beşiktaş derbisinde Cemil Turan'dan sonra ilk kez hat-trick yapan oyuncu olma unvanını da kazanarak 16 gole ulaştı. Turan 7 Mart 1976'da Fenerbahçe'nin 3-0 kazandığı maçta takımının gollerine imza koymuştu. 35 yıl sonra Alex bu başarıyı tekrarladı. Cemil Turan aynı zamanda 2 takımın arasındaki maçlarda 18 gol atarak en golcü isim unvanına sahipti. Alax 12 gole ulaştı Beşiktaş maçlarında. Alex'i yine ülkeye daha önce gelmiş yabancılarla karşılaştırma modası da hortladı. Şahsi fikrim hala sabittir ve rakamlar bir kenara bırakılırsa Pierre van Hooijdonk'un Fenerbahçe'ye gelmiş, benim gördüğüm en "etkili" yabancı oyuncu olduğuna inanırım. Ama bu Alex'e zaman zaman şapka çıkarmamamız anlamına gelmiyor. Bazı maçlarda, (özellikle Fenerbahçe'nin önde götürdüklerinde), oturup sadece onu izlemek güzel bir uğraş. Brezilyalıya yapılan en büyük eleştirilerden birisi onun büyük maçlarda, özellikle Avrupa müsabakalarında sahneye çıkmaması, sahada görünmemesi ve sorumluluk almaması. İşin o tarafını ayrıca tartışırız ama şu Alex'in Fenerbahçe formasıyla lig maçlarında attığı goller, maç içinde atıldığı andaki skora göre dağıtıp, Brezilyalının gollerinin skora ne kadar etki ettiğini bir ortaya dökeyim istedim.

Alex'in ilk lig golü 21 Ağustos 2004'te İstanbulspor deplasmanında 89. dakikada attığı golle geldi. 2004-05 sezonundan bu yana sırasıyla 24, 15, 19, 14, 11, 11 ve bu sezon da 16 gol attı. Yaptığı asistleri de katarsak onun Fenerbahçe'nin her sezon attığı gollerin yarısında doğrudan pay sahibi olduğunu görüyoruz. Attığı gollerin toplamı 110. Aşağıda bu 110 golün, maç içindeki skora göre dağılımı var.

Golün rolü Gol sayısı
Farkı 1'e indiren gol 1
Beraberlik golü 14
Maçın açılış golü 40
Takımı öne geçiren gol 9
Farkı 2'ye çıkaran gol 25
Farkı 3'e çıkaran gol 13
Farkı daha da artıran gol 8

Alex'in attığı 110 lig golünün 40'ı maçın açılış golü. Yani durum 0-0 iken atılmış goller. Bunun üzerine bir de skor 0-0'Dan başka bir dengedeyken (1-1, 2-2) gibi takımını öne geçiren 9 gol var. Yani Alex'in 110 golünün 49'u takımını maç içinde öne geçiren goller. Bu çok önemli bir gösterge. Daha sonra ilgi çeken rakam ise 25 golünün farkı 2'ye çıkaran gol olması. Hata birçok maçta Alex skor dengesini bozduktan sonra, bizzat yine kendisi farkı 2'ye çıkarmış. Bu da onun hem skor kendi takımı lehineyken rakip sahada nasıl pozisyon aldığının hem de kendi kendisini maç içinde geliştirdiğinin göstergesi. Bir başka önemli gösterge de Alex'in takımı 2 farklı geride iken attığı gollerin sayısının sadece 1 olması. Yani Brezilyalı oyun Fenerbahçe'nin çevirmesinin zor olduğu bir noktaya geldiğinde pek ortalarda görünmüyor. En azından gol adına.

Tabii bu tablonun sadece lig maçları ve goller üzerinde olduğunu da hesaba katmak lazım. Asistler veya Avrupa kupası mücadeleleri için ayrı bir döküm yapmak lazım. Ama yine de Fenerbahçe için neden bu kadar önemli bir oyuncu olduğunu ortaya döküyor net biçimde.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Alex'in gol istatistiğinin yanı sıra asist istatistiği de hayati önem taşıyor. Ama bana o da yetmiyor ve keşke zamanım olsa da, o geldiğinden beri atılan tüm Fenerbahçe gollerini tek tek izlesem, Alex'in asistin asistini yaptığı pozisyonları da saysam istiyorum. Bence bu de çok önemli bir konu çünkü. Asist asisti :)

Protanopia dedi ki...

Şöyle bir analiz hatası olduğunu düşünüyorum. Alex'in attığı 14+1 gol Fenerbahçe gerideyken Alex'in iş yaptığının bir göstergesi. Fark iki iken atılan gol sayısının bir olması Alex'ten ziyade zaten Fenerbahçe'nin 2 farklı geriye düştüğü maç sayısının azlığındandır. Yüzdeye vurulduğu vakit o maçların sayısı az olduğu görülecektir. Ayrıca 2 geri düşülen maçlarda kalan dakikanın da az olacağını hesaba katmak gerek.

Ha elbette oyuna hakim galip Fenerbahçe'ye göre az bunu kabul etmek gerek. Bu da pozisyonu ve oyun stili ile açıklanabilir belki.

armgn dedi ki...

asisti de kattığında eminim ki FEnerbahçe'yi öne geçiren veya farkı ikiye çıkaran goller ikiye katlanacaktır. nereden bakarsak bakalım çok öenmli bir futbolcu

Flying Dutchman dedi ki...

tabii tabii, o maçların sayısının azlığının farkındayız zaten. FB o geldiğinden beri ligde toplam 37 mağlubiyet almış bugüne kadar. 6,5 sezona vurduğun zaman bunu sezon başı 5,6 mağlubiyet oluyor ki bunların kaçında 2 farklı geriye düşülmüştür o ayrı bir konu.

Adsız dedi ki...

bence alex'e yapılacak en büyük yanlışrdan biri de onu sadece istatistikler üzerinden değerlendirmek. hangi maçtı hatırlamıyorum ama kendi kendine pas verdiği bi maç vardı, bu güzelliği istatistiklerle açıklayabilir miyiz?