5 Şubat 2011 Cumartesi

FATIH'IN ROSSONERI'SI
























Milano'da sezon oncesindeki acilis torenleri. Meydanda kurulan podyuma tum futbolcular cagirilir. Son olarak Fatih Terim cagirilir. Terim her zamanki edasiyla takim elbiseli halde podyuma cikar, tek tek oyuncularin yanindan gecer ve ellerine vurur, buyuk cabasiyla aldirdigi Rui Costa'ya ozel sevgi gosterir. Maldini yanindan gecerken Terim'e arkasinda baska dusuncelerin oldugu havasi veren bir gulumsemeyle bakar. Imparatore, bazi oyuncularin eline vururken, aynen 15 ay once Diyarbakir'daki Galatasaray-Antalyaspor kupa finalinde oyuncularini sahaya gonderirken yaptigi "Hadi oglum Kerem....Marcio....." turunde alistigimiz motivasyonlarini gonderir...Bir Turk teknik adam, 80 kusaginin mahallede top oynarken en fazla kendisine sectigi takimin basindadir. Fatih Terim AC Milan'in basindadir.

2001 yilinin ilkbahar aylari. Fiorentina'dan istifa etmis, CNN Turk'teki Ihsan Topaloglu ile yaptigi programi surduren Terim (ki burada aldigi maas da hep konusulmustur, aslinda Terim'in kariyeri boyunca aldigi maas konusulmustur) kendisi ile yapilan iddialara pek cevap vermez. Son 2 sezonda 4 kez ders verdigi Alberte Zaccheroni Milan'dan kovulmustur, zira sampiyon olduktan sonraki 2 sezon tam bir cokus olmustur. Takimin basinda "stepne hoca" olarak Cesare Maldini bulunmaktadır ama sezon biter bitmez yeni bir hocanın göreve geleceği kesindir. Juventus'la geçirdiği 2 sezonun sonrasında görevden ayrılan Carlo Ancelotti en önemli adaylardandır ama Milan'in son 15 yilina damga vuran adam Adriano Galliani'nin Terim'le arasinin cok iyi oldugu bilinmektedir. Zaten Terim'in Milan'in basina gececegi dedikodulari daha Fiorentina'dan istifa ettigi anda baslamistir. Hatta Terim'in Italya'ya daha gelisinde Galliani'nin parmagi oldugu ve staj yeri olarak Fiorentina'nin secildigi gibi uc noktalara kadar gider dedikodular. Bazi dedikodular onun Liverpool ve Barcelona tarafindan da istendigini ileri surmektedir.

Haziran ayinda Fatih Terim her turlu dedikodunun yerini somut gerceklerin aldigi gun, Milan ile 30 Haziran 2003 tarihine kadar sozlesme imzalar. Yillik ucreti 2 milyon dolardir. O gun meydana gelen 2 olay onun tum Milan kariyerini belirleyecektir adeta. Terim gazetecilere Italyanca hitap etmeye calisir ama Galliani sozlerine mudahale ederek onun Turkce konusmasinin daha iyi olacagini ileri surer. Bu adeta Milan'da islerin nasil yurudugunun ona ilk gostergesidir. Milan muhafazakar bir kuluptur ve kidemin, tecrubenin buyuk rolu vardir. Terim'in Fiorentina'da baskan Gori'ye yaptigi cikislarin Galliani ve Berlusconi'ye yapilmasi olanaksizdir. Hoca bunu daha sonra tabir-i caizse "zor yoldan"ogrenecektir. Berlusconi, "Terim'in onune bir hedef koymadik ona bu kadar guveniyoruz" der. Bu basin toplantisinin ikinci kritik noktasi ise Terim'in "Inzaghi benim icin zorunlu degil" ifadesidir. Inzaghi bu aciklamayi uzun sure aklinda tutacaktir. Terim basin toplantisinda Capello gunlerini geri getirmeyi hedefledigini ve takimin pres ve atagi en onemli ilkeler olarak benimseyeceginin sozunu verir. O gune kadar Milan tarihinde 13 yabanci teknik adam gorev yapmis ve sadece 3'u sampiyonluga ulasabilmistir.

Terim yanina Rui Costa'yi da alarak San Siro'ya getirir. Inzaghi Terim'in imzasindan birkac gun sonra 5 yilligina Milan'li olur. 1997-2001 yillari arasinda, son 2 yili Ancelotti yonetiminde olmak uzere Juventus formasi giyen Inzaghi kirmizi-siyahli takima transfer olmustur. Transferler bununla da bitmez. Dynamo Kiev'den Kakha Kaladze, 2001 UEFA Kupasi finalisti Alves'in 2 yildizi Cosmin Contra ve Javi Moreno, Treviso'dan genc Mohamed Sarr, Verona'nin Danimarkali defans oyuncusu (Terim'in gozdelerinden olacaktir) Martin Laursen ve BATE Borisov'dan Vitaly Kutuzov Milano'ya getirilir. Milan'in kadrosu tam bir yildizlar topluluguna donusur. Terim Turkiye'den hicbir futbolcuya talip olmadigini aciklar.

Milan ve Terim 26 Agustos'da Brescia deplasmaninda sezonu acacaktir. Ancak Serie A'daki ikinci sezonu da ayni skorla baslayacaktir. Ama asil onemli olan bu mac sirasinda olanlardir. Macin ilk yarisini Brescia, Arnavut forveti Igli Tare'nin attigi 2 golle 2-0 onde kapatir. Ikinci yari Cosmin Contra oyuna girer. Brocchi farki 1'e indirir. Ardindan oyuna giren Contra ceza sahasinda indirilir ve Shevchenko penalti goluyle Milan'a beraberligi getirir. Milan sezona tokezleyerek basladigi anda Italyan gazeteleri Terim'e elestirileri yoneltmistir. Ama daha onemlisi ortada dolasan dedikodudur. Buna gore, devre arasinda Terim'in yanina giden Maldini, Albertini ve Costacurta gibi oyuncular Contra'nin oyuna girmesi icin baski yapmistir ve Terim bunun uzerine Romen oyuncuyu sahaya gondermistir. Contra'nin takima bir de penalti kazandirmasi ile Terim bu 3 Milan eskisi karsisinda gardini dusurmek zorunda kalmistir.













Milli mac arasinin ardindan 9 Eylulde Milan, Fiorentina'yi konuk eder. Bu Terim icin onemli bir govde gosterisidir zira problemler yasayarak istifa ettigi Cecchi Gori ve yerini alan Mancini'ye karsi rustunu ispatlama sansini yakalamistir. Fiorentina bir ara maci 1-1'lik beraberlige getirse de Milan'in yildizlarina karsi koyamaz ve 5-2 maglup olur. Mac sonu San Siro kale arkasi Terim'in ismiyle yankilanir. Turk hoca kisa bir sure rahat bir nefes alir. Hafta icinde Terim sag kanattaki tecrubeli Thomas Helveg'in performansindan memnun olmamasi sonucu eski ogrencisi Umit Davala'yi transfer eder. Boylece 2 senedir yineledigi Turkiye'den bir oyuncu almayacagi sozunu yadsimis olur. Oyuncu, Galatasaray'in Sampiyonlar Ligi'nde Lazio'yu 1-0 maglup ettigi macin sonrasi tum tribunleri dolasarak Ali Sami Yen'e veda eder. 1 hafta sonra Udinese deplasmaninda 2-1 galip gelinir. Umit maca ilk onbirde cikar. Bu rahatlama hafta ici BATE ile oynanan UEFA Kupasi ilk tur maciyla da surer. Shevchenko ve Javi Moreno'nun golleriyle takim 2-0'lik galibiyeti alir. Milano kentinde isler iyi gitmektedir. Terim Telsim'e bir reklam filmi ceker. Bunu bir de Lazio ile oynanan mactaki 2-0'lik galibiyet izler. Danimarkali Martin Laursen bu macta da 1 gol atarak Terim'in en favori oyuncusu oldugunu gosterir. Bu macta Milan o kadar tempolu oynamistir ki Lazio'nun defans oyuncusu Alessandro Nesta tempoya dayanamamis ve lifinin atmasi sonucu oyundan cikmis, Lazio maci 10 kisi tamamlamistir. BATE, UEFA Kupasi rovansinda 4-0 ile bozguna ugratilir. Avrupa Kupasi maclarinda forma sansi bulabilen Javi Moreno bu macta da bos gecmez. Milan liderlige oturmus ve Avrupa'da yoluna devam etmektedir. Isler yolundadir....ya da oyle gorunmektedir...

30 Eylul tarihinde Perugia, Milan'i 3-1 maglup eder. Macin son 20 dakikasina 1-1'lik beraberlikle girilmis ama Giovanni Tedesco ile Zisis Vryzas'in golleri Milan'in ipini cekmistir. Kazan yine kaynamaya baslar. Ancelotti ismi tekrar ortaya atilir. Zaten bosta olan hoca, gorevi boyunca Terim'in ustunde Demokles'in Kilici gibi sallanmaktadir. Bir sonraki haftada da isler iyi gitmez. Atalanta deplasmaninda 1 puani Andriy Shevchenko'nun golu kurtarir. 1 hafta sonra Terim krediyi bitirir. Venezia karsisinda Shevchenko takimini 1-0 one gecirir ama Filippo Manieri'nin golu Venedik takimina hayal bile etmedigi puani getirir (Venezia sezonu sonuncu olarak bitirecektir). Terim'in soz verdigi Milano derbisi oncesi Terim'in kaderinin bu maca bagli oldugu soylenir. Hafta icinde CSKA Sofya UEFA Kupasi 2. tur macinda Rui Costa ve Ukraynalinin golleri ile 2-0 maglup edilir.

Terim'in derbideki rakibi Hector Cuper sonradan Inter tarihinin en fazla oyunu olduren teknik adami olarak nam yapacaktir. Nicola Ventola, Nerazzurri'yi 1-0 one gecirdiginde isler onun icin daha da zorlasir zira Cuper takimini kendi sahasina gommustur. Terim macin sonraki bolumunu saha kenarinda comelmis olarak izler. Ancak son yarim saatte Milan oyunu dondurerek tam 4 gol atar. Once Shevchenko takimina beraberligi getirir, formasini cikarip kenara firlatir. 2 dakika sonra Inter ceza sahasinin yakininda kazanilan serbest vurusu hizli kullanan Milan topu Contra'yla bulusturur. O da topu Terim'in eski ogrencisi Francesco Toldo'nun korudugu kalenin 90'ina yapistirir. Formayi firlatma sirasi Romen oyuncudadir. Terim kenarda sevincten deliye doner. 7 dakika sonra Romen bu sefer sag tac cizgisinden olaganustu bir orta keser. Pippo Inzaghi kafayi koseye birakir. 77'de Serginho soldan getirip ortaya cevirir, Sheva topu Toldo'nun kalesinin tavanina yapistirir. Kallon'un son dakika golu Inter'e icbir sey ifade etmez. Terim Serie A'daki ilk derbisini kazanmistir. Bu macin golleri asagidaki videonun 45. saniyesinden itibaen izlenebilir.


Basin Terim'e ovguler yagdirir. Imparator ifadeleri yine mansetlere cikar. Ancelotti unutulur. Ya da unutulmus gibi yapilir. Zira sadece 1 hafta sonra Milan yine kisir donguye girer. Serie A tarihinin en zor gol yiyen takimlarindan Francesco Guidolin doneminin Bologna'si San Siro'da maci 0-0'a baglar. Bu macin ardindan hafta ici CSKA Sofya rovans macinda Inzaghi'nin goluyle Bulgaristan'a doner. Terim'in takimi UEFA Kupasi'nda 4 macta 4 galibiyet almis ve gol dahi yememistir. Ama bu Milan takimi soz konusu oldugunda abartilacak bir durum degildir.

Terim'in kaderine karar verildigi 4 Kazim 2001 tarihi. Milan Torino deplasmanina gider. Cristiano Lucarelli 27. dakikada Fatih Terim'in ipinin cekilmesine sebep olan golu atar. Turkiye'de ozellikle milliyetci kesme yakinligiyla bilinen Terim'in gorevine son verilmesine sebep olan golun, futbol sahalarinda sol politik gorusun simgelerinden olan oyuncu tarafindan gelmesi manidardir. Bu macin asil kirilma noktasi 88. dakikadadir. Milan penalti kazanir. Filippo Inzaghi topun basina gelir. Topa gelir ve ustten auta gonderir. Mac 1-0 biter. Italyan basini sahaya 4-4-1-1 taktigi ile cikan Terim'e "ligde sondan ikinci siradaki takima karsi bu taktikle cikiyorsan, nerede soz verdigin atak futbol?" diye sorar. Terim bununla da kalmamis mac icinde 3 kez taktik degistirmistir. Ustelik soylentilere gore mac sirasinda oyundan alinan Rui Costa da Terim'e kusmustur. Terim soyunma odasindan ciktigi gibi CNN Turk'teki program icin Istanbul'a ucar. Bu programdan sonra 700 tane isadamina verdigi "Takimdaslik" seminerinde konusur. 700 isadami bu seminere katilmak icin kisibasi 850 dolar vermistir. Takimdaslik seminerinin cikisinda kendisine haber gelir. Imparatore Milan'daki gorevinden kovulmustur. Galliani kararin 5 Kasim gecesi alindigini belirtir ve tum sorumlulugu uzerine alir. Karar basbakan Berlusconi'nin onayi alindiktan sonra aciklanmistir.


















Fatih Terim haberi ogrendikten sonra "futbolda her sey mumkun, bana surpriz olmadi bugun olmasa 3-5 gun sonra olacakti" seklinde bir aciklama yapar. Terim'in kovulmasinda rol oynayan penaltiyi kaciran Filippo Inzaghi "Terim'le iyi bir iliskimiz vardi, ancak bunlar benim sucum, o kahrolasi penaltiyi kacirmamdan oldu, ama bu isler boyle tablo kotu olunca tum takim yerine hocayi degistiriyorlar" seklinde konusur. Turk basini komplo teorileriyle Inzaghi'nin bu penaltiyi bilerek kacirdigini ileri surer. Italyan oyuncunun, Terim'in sezon basindaki "Inzaghi transfer sart degil" aciklamasindan intikam almak icin ne zamandir firsat kolladigi ve eski hocasi Ancelotti'nin yolunu actigi soylenir. Aslinda bu soylentilerin gozden kacirdigi bir sey vardir ki, Inzaghi o penaltiyi iceri atsa ve Milan beraberligi yakalasa dahi Terim'in gorevinde kalmasi ufak bir ihtimal olacaktir.

Carlo Ancelotti, Terim'in kovuldugu gun goreve getirilir. Aslinda Parma'ya gitmesi de gundemdedir. Terim'in Fiorentina'dan getirdigi yardimcisi Antonio Di Gennaro da gonderilir. 1 yillik sozlesme imzalanir. Galliani basin toplantisinda "Milan sonunda Milanlilarindir" der. Kadronun cok iyi oldugunu ama iyi oyunu hic goremedigini, Ancelotti'yi evinde 1 bardak sarap ve birkac dilim salamla ikna ettigini anlatir. Komplo teorileri o kadar artar ki, Ancelotti'nin ta sezon basindan ayarlandigi, ancak Italyan'in sezon baslamadan bir tatil yapmak istedigi, Milan'in da o arada takimi sezona hazirlamasi icin Terim'e basvurdugu, Ancelotti'ye "eger maya tutarsa devam ederiz, olmazsa hazir takima oturursun" garantisini verdigine kadar gider soylentiler. Nitekim Terim kovuldugunda, Milan 2. siradadir. Turk hoca Milan tarihinin en kisa gorev yapan teknik direktoru olarak tarihe gecer. Milan sezonu Serie A dorduncusu olarak bitirir.
















Dedikodularin bir baska grubu da takimdaki eskilerin Terim'in kaderini cizdigidir. Nitekim uzun yillar sonra Milan tarihinin en onemli adamlarindan Marcel Desailly, Kaptan isimli otobiyografisinde Maldini, Costacurta ve Albertini gibi takimin "kasarlarinin" yemeklerini bile ayri masada yedigini ve goreve gelen her teknik direktorun kaderinin bu oyuncularin elinde oldugunu iddia etmistir. Desailly'e gore bu miras onlara Baresi'den kalmistir.

Terim, Milan'la devam eden sozlesmesi geregi sezon sonuna kadar maasini almaya devam eder. Italya kurallari geregi o sezon ikinci bir takimda gorev yapmasi yasaktir. Sezonu bitirir. Umit Davala Terim'in ardindan birkac mac ilk onbirde gorev aldiktan sonra yerini Helveg'e kaptirir ve bir daha da alamaz. Sezon sonunda Dario Simic karsiliginda Inter'e satilir ama hemen Galatasaray'a kiralanir. Terim de ikinci Milan senesi maasindan feragat ederek Galatasaray'la sozlesme imzalar. Aslinda Terim'in Lucescu'nun yerine goreve getirilecegi sezonun son haftalarinda belli olmustur bile. Turk basini'arkasindan oyun cevrildigi gerekcesiyle Milan"dan kovuldugu gunlerde Terim'e sahip cikmis ve Ancelotti basta olmak uzere Milan camiasina ates puskurmus, ama nedense bir nevi ayni tezgaha kurban giden Mircea Lucescu hakkinda tek bir destek aciklamamasi yapmamis, Rumen hoca intikamini, Besiktas'i 100. yilinda sampiyon yaparak almistir....












11 yorum:

ess dedi ki...

çok güzel yazı. tebrikler.

nusr@emre dedi ki...

luce'nin kovulması da çöküşün başlangıcıdır

Adsız dedi ki...

Lucescu'nun GS'den gönderilmesiyle Terim'in Milan'dan gönderilmesi aynı şeyler değil bence. Lucescu 1-0 olsun bizim olsun mantığıyla zevksiz futbol oynatıyordu.Terim'in ise 4 yılda GS'yi ne hale getirdiğini konuşmaya gerek yok.GS'liler bu yüzden Lucescu'dan memnun değildi.Tamamen mantalite farkı.Zevksiz,kısır futbol ile 3 puan alacağımıza canavar gibi oynayarak risk alırız gerekirse yeniliriz veya beraber kalırız.Ha 2. gelişinde başarısız oldu Terim o ayrı konu.

Ama çok teşekkür ederiz yazı için yine de.Fiorentina'nın ardından bizi kırmayıp Milan'ı da yazdığın için çok yaşa,sağol varol. :D

Adsız dedi ki...

canavar gibi oynayip risk alinca da yuz yilda anca bir kere denk gelirse basarili oluyorsun

mcdonell dedi ki...

aslında terim'in milan'ı çalıştırdığı dönem hem sürenin kısalığı hem de oyuncularla olan ilişkisi açısından damned united'a daha yakındır.

Jrep dedi ki...

Zoraki Fatih Terim'i bir futbol filmiyle anacaksaniz, bu Clough olmasin yalvaririm.Ne alaka?.Vinnie Jones filmlerinden birini soyleyin kasacaksaniz

Adsız dedi ki...

detay: milan skoru 3-1 yapmıştır. takımın 4-5 yapacağı kesindir.. 3. golü atan inzaghi de doğal olarak o anda harika hissetmektedir. ancak golünden 1-2 dakika sonra oyundan alınır.. çıkarken içinden ettiği küfürler yüzünden okunmaktadır.

Adsız dedi ki...

Terim'in Fiorentina macerasını da okumuştum;oldukça keyifliydi.Bu yazı daha da keyifli olmuş...Ellerine sağlık!

fuleliyorum dedi ki...

internetteyken yazı okumayı aslında fazla sevmiyorum ama yazma tarzından veya bulduğun ilginç konulardan dolayı yazdıklarını bir çırpıda okuyup bitiresim geliyor.Rossoneri nin Terim dönemini okadar iyi anlatmışınki okudukça okuyası geliyor insanın

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

kücük bi detay;

"2001 UEFA Kupasi finalisti Alves'in 2 yildizi Cosmin Contra ve Javi Moreno.." Alves yerine Alaves olacak :)