18 Şubat 2011 Cuma

HAYATTA KALMA MACI















Championship serisi ortaligi kasip kavururken, oyun sevdalilarinin alternatif bir oyunu vardi. Premier Manager. Ozellikle 98 ve 99 versyionlari onemli bir basari kazanan oyunda sadece Ingiltere ligi takimlarini yonetebiliyordunuz ve Premier Lig ile beraber 1., 2. ve 3. ligden takimlari calistirma sansiniz da vardi. Bu oyunun en zevkli yani bufedeki ve kulup magazasindaki urunlerin fiyatini belirlemek, sponsorlari secmek ve stadyumu restore edebilmekti. Ancak oyunun capi sinirliydi ve 3-4 sezon sonra sikabiliyordu. Buradan sonra da samata baslardi. Aynen EA Sports'un Formula 1 ve Nascar oyunlarinda her turlu birinciligi kazaninca yolda ters giderek gelen gecen arabalara carpmak, herkesi yaris disi birakinca da Gultepe'de Mazda Rx7 ile hava atan genc gibi sagi solu keserek tek basina yarisi bitirmek yoluyla girisilen varyetede oldugu gibi. Bu oyunun da en buyuk fantazisi oyunun en zayif takimi olan ve 3. ligin dibinde gezinen Halifax Town'i bir dunya kulubu yapmakti. Bazen abartilir, 82.000 kisilik Halifax kentine 80.000 kisilik stadyum, 20.000 kapasiteli otopark yaptirilir, mac gunleri kundaktaki bebe, yatalak amca demeden herkes maca cagirilirdi.

Efendim bu anlatacagimiz hikaye de Halifax'in kaderini etkileyen bir tarihi olaydan. 1929-30 sezonu. Halifax maddi zorluklarla bogusuyor. Oyunculara tonla borc var. Sonunda federasyon olaya el atiyor. Yoneticiler istifa ediyor, kredi verenler kapiya dayanip davalari aciyorlar. Kulup once SOS adinda (Soccer on Shay) bir yardim gecesi duzenliyor, sonra yildiz oyunculari satiyor. Ernest Dixon, Huddersfield Town'a, Cliff Binns (Blackburn Rovers'a, Sedley Cooper (Sheffield Wednesday'e satiliyor. Ama bunlar fayda etmiyor. Kulubun tek dayanagi FA Cup'tan gelecek hasilat oluyor. Ilk turda deplasmanda Newark ile eslesiliyor. Soyunma odasina mac baslamadan once haber geliyor. "Bu mac kaybedilirse ust turlardaki hasilattan olundugu icin kulup kapanacak".

Halifax'li oyuncular bugun 100. yilini yasayan kulubun tarihini degistirmek icin sahaya cikiyorlar. Ancak Newark 1-0 one geciyor. Herkes isin bittigini dusunurken Galli Mays skoru esitliyor. Sonrasi tam bir meydan savasi. Halifax'li oyuncular maci berabere bitirip ikinci maca tasimak icin (FA Cup kurallair geregi kendi evlerinde oynanacak) Halifax gecilmeze basliyorlar. Newark Allah ne verdiyse saldiriyor. Bir ara kenarda kendi kendini yiyen Halifax hocasi Benny Wheelhouse'a efkari alsin diye bir sigara uzatiliyor. Wheelhouse o heyecanla sigarayi sakiz sanip cignemeye basliyor. Sonunda Halifax defans oyuncusu Dick Strang'in kimi toplarin onune kendini atmasiyla maci 1-1 bitiriyor. Rovansta kendi evlerinde 2-1 kazanip turu geciyorlar. 3. tura kadar gidip hasilat ve federasyon katkisi derken kapanmaktan kurtuluyorlar. Izleyen sezon o gazla son 16'ya kadar yukselmeyi basariyorlar.

2 yorum:

Homidi Gırtlak dedi ki...

Sanirim gecen sene uzun bir aradan sonra cok feci tekrardan oynamak istemistim bu oyunu ozellikle de 98 olanini, ama bulamamistim.
Biz de valla hep Brighton & HA olurduk. Youth Scout gibi bisi vardi boyle yolluyodun adamin tekini 7-8 ay sonra gelecek vadeeden gencleri buluyodu. O gencler 2-3 seneye canavar oluyodu.
Maclar gitmek icin bit button'a basiyordun, macin ilk yari sonucu geliyorudu tekrar basinca bu sefer de mac sonucu geliyordu.
Cok guzel oyundu valla ya, bir de bir baska alternatif Ultimate Soccer Managerdi onda da enteresan seyler vardi. Mactan once bahis falan oynayabiliyodun.

utku dedi ki...

bence premier manager 99, abartmıyorum tarihin en iyi menajerlik oyunuydu. hayret ediyorum bu fmleri filan yapanlar nasıl akıl edemez, restoran, spor mağazası açtırmayı, orada satılacak şeylerin fiyatlarını kendimizin belirlemesini, sahanın kenarına reklam panolarını kendimizin dizdirtmesini, bilet fiyatlarını kendimizin ayarlatmamızı. ne kadar zor olabilir ki. hatta bu fm'de "aha esas maç görüntüsünde oynatıyoz" ayağını yıllar önce pm 99 başarmıştı bile.

ayrıca bu oyuna dair iki ismin adını anmadan geçmek olmaz. barlow ve nielsen. biri forvet biri orta saha olan bu iki adamı aldığınız zaman 90'ın üzerinde olan overalllarıyla, nice halifaxlar, exeterler 4. ligden alınıp kıtalararası kupa sahibi yapılmıştır, ben bilirim.