12 Şubat 2011 Cumartesi

LATIN AMERIKA'NIN APPRENTICELERI
























Bu seriyi gectigimiz yil yapmistik cok uzun bir sure. Bu sene pek yer vermedigimiz seriyi su yaziyla canlandiralim. Aslinda bu yaziyla sunu birk ere daha belirtmek lazim. Futbol dunyasinda son 3-4 yildir patlayan ir moda ar biliyorsunuz. Latin Amerika veya Portekiz asilli her futbolcuya "yeni Ronaldo", "yeni Rivaldo", "yeni Messi" yakistirmasi yapmak. Nice gencler bu baski sebebiyle futbollarina konsantre olamadilar, bir grubu da zaten o yetenekte degildi. Bununla ilgili bir baska guzel ornek Johan Cruijff ve oglu Jordi'ye olanlardir aslinda. Jordi'den o kadar cok sey bekleniyordu ki adam Barcelona ve Manchester United'da yillarca oynayip asla babasi gibi olamayacagina ikna olundugunda yasi 26'ya gelmisti. Ne zaman bu baski uzerinden kalkti, kimse adami sallamaz oldu, Alaves ile ufak capli bir mucize yaratti ve UEFA Kupasi finali oynayan takiminin en onemli oyuncularindan oldu. Futbolu biraktiginda Malta'nin La Valletta takiminda oynuyordu. Bugun AEK Larnaca'nin genel menajeri. Dolayisiyla bu tur genc adamlara "yeni Sari Cizmeli Mehmet Aga" babinda lakaplari verdiginizde uzerine bir de baskiyi yerlestirmis oluyorsunuz. Bu baskiyi hisseden 5 Guney Amerikali yildiz adayini tanitalim.

18 yasindaki Botefogo'lu Luis Guilherme ile baslayalim. Guney Amerikalilarin kalecilerinin yeteneklerinden ziyade saha icindeki renkli kisilikleri konusulur biliyorsunuz. Tumu de siradanligin disinda adamlardir. Inter'li Julio Cesar su anda Avrupa'nin en formda kabul edilen Guney Amerikali kalecisi ama bunda tabii Inter'in gectigimiz yilki Treble'inin da payi buyuk. Ornegin Tottenham'in kalecisi Heurelho Gomes her an patlamaya hazir bir bomba gibi. Renkli kisiliklerle ilgili hic ornek vermiyim. Chilavert, Campos, Higuita, Taffarel bu liste uzar gider. Botafogo'lu Guilherme yetenekleriyle anilan bir adam. 15 yasindayken Arsenal onu Londra'ya cagirdi ama henuz kumar oynamak istemediler. O da kendisini 2015'e kadar Rio'da tutacak imzayi atti. Chelsea, Mancheste United ve Arsenal onu surekli takip ettiler. Ama onu Ingiltere'ye bir daha getiren Manchester City oldu. Ocak ayinda bir kere daha denenmek icin Guilherme ulkeye geldi. Halen Brezilya'da. Ilginc olan ilk tercihinin Porto oldugunu soylemesi.

Ismi sebebiyle maca 1-0 onde baslayan Leonel Galeano ile devam edelim. Independiente ile coktan 60 maca cikmis durumda. Yas 19. Maradona'nin milli takim hocaligi doneminde, tamamen Arjantin ligi oyuncularindan kurulu olan bir aday kadro acikladigi Jamaika macinda da milli formayi giydi. Yukarida dedik ya her yetenekli oyuncu icin eskiyeatif yapilacak diye. Galeano da guclu fizigi ve ileri cikislarindan etkli rolu sebebiyle Walter Samuel'e benzetiliyor. Genoa, Fiorentina, Palermo ve Inter onu takipte. Gelecegi yakinda sekillenecektir.

Apertura'yi 16. sirada bitiren Quilmes'in Arjantinli kanat oyuncusu Juan Manuel Iturbe siradaki isim. Henuz 17 yasinda ve Agustos ayinda Paraguay'in Cerro Porteno takimindan transfer edildi. Porto ve Manchester United pesinde, Real Madrid, AC Milan ve Chelsea de siradaydi. Porto onu kadrosuna katti ama sezon sonunda kadroya katilacak. 1.68 boyuna ragmen simdiden adindan soz ettirmis durumda. Su anda Peru'da devam eden Guney Amerika 20 yas alti gencler turnuvasinda muthis bir performans sergiliyor. Takiminin Brezilya'yi 2-1 maglup ettigi macta gollerden birinin sahibiydi.

Boca'nin 19 yasindaki son yildiz adayi Sergio Araujo. Once 2009 Mayis ayindaki Guney Amerika 19 yas alti turnuvasinda 5 macta forma giydi ve 3 gol atti. Ardindan Aralik 2009'da ilk kez Boca'nin formasini giydi. Su anda aynen Iturbe gibi Peru'daki turnuvada Arjantin 20 yas alti takiminin formasini giyiyor.2010 kasim ayinda Boca'nin Arsenal de Sarandi'yi maglup ettigi mcata ilk golunu atti. Higuain ve Aguero'nun idolleri olmasindan hareketle Ispanya liginde oynamayi istedigini soyluyor. Real Madrid 2 yil once transferi icin Boca'yla masaya oturmustu.

Kapanisi 17 yasindaki Brezilyali Lucas Piazon ile yapalim (resimde). Sao Paulo'lu oyuncunun pesinde Milan, Chelsea ve Juventus vardi. Ocak ayinin sonunda Juventus ile antrenmanlara cikinca Torino kulubu bir adim one gecti. Sonunda da oyuncuyu 5 milyon euro karsiliginda transfer etti. Ocak 2012'den itibaren "Old Lady" formasini giyecek. Juventus oyuncuyu AB statusunde oynatmak icin uzaklardan bir Italyan akrabasini ariyormus gelen duyumlara gore. Onun da lakabi "Yeni Kaka". Old Trafford'da duzenlenen Nike kupasinda turnuvanin en iyi oyuncusu secildi. 2009'da Brezilya'da duzenlenen 15 yas alti Sudamericana turnuvasinda 10 golle gol krali oldu. Yakinda onu Serie A'da izleyecegiz.

6 yorum:

Hunili dedi ki...

İçlerinde en parlak İturbe ve benim en yakından takip ettiğim. Solak Messi derler kendisine ((: Lucas Piazon ise oyun tarzıyla gerçekten fark yaratabilecek bir adam ama Juve onun için doğru tercih olur mu bana olmaz gibi geliyor. Çok sakin ve soğukkanlı Piazon.

Adsız dedi ki...

solak messi mi diyorlar?
messi'de sol ayakliki :/

None none dedi ki...

Lucas Piazon.. Chelseaye gitmemesi iyi oldu

Adsız dedi ki...

iturbe porto'ya transfer oldu diye biliyoduk biz

mre dedi ki...

Yeni Kaka demeleri gayet normal, fotoğrafı ilk gördüğümde orijinal Kaka sandım.

Alper Öcal dedi ki...

Kaka tabiri doğru olmuş. Sao Paulo tarihinin en büyük kazığıdır Kaka'nın Milan'a transferi. Bu da İTalyanlardan yedikleri 2. kazık.

Oynatsalar değeri birkaç kat artardı ve Lucas için de daha iyi bir kariyer planı olurdu. Yeteneğine rağmen bu fizikle İtalya'da yok olursa hiç şaşırmam ve menajerine de ağır söverim.