22 Mart 2011 Salı

AJAX'A YOLLANAN TEHDİT MEKTUBU


























Tarih Nisan 1970. Ajax kulübüne yukarıdaki resimde de gördüğünüz bir mektup ulaşıyor. Mektupta yer alan mesaj açık. "O yahudi emparyalist mabedini yerle bir edeceğiz". Ajax'ın maçlarını oynadığı De Meer Stadyumu'na düzenlenecek bir terör saldırısının tehditi bu. Futbolcular Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer ve Bennie Muller de benzer tehdit mektuplarını alıyorlar. Onlara gelen mektupların da içeriğinde takımın şampiyon olması halinde hepsinin öldürüleceği yazıyor. Mektupların kaynağının Filistinli El Fetih örgütünün Avrupa şubesi tarafından gönderildiği sanılıyor.

Bu mektuptan kısa bir süre önce, 13 Nisan 1970'de kulüp başkanı Jaap van Praag bir maç sırasında stadyumda bomba olduğuna dair bir telefon alıyor. Bu telefonu ciddiye almıyorlar ve stadyumu boşaltmıyorlar. Bomba ihbarı yalan çıkıyor tabii. Ardından kendisine çocuklarının kaçırılacağına dair bir mektup gönderiliyor. Van Praag onu da ciddiye almıyor. Çocuklarının da başına hiçbir şey gelmiyor. Polis teşkilatı parmak izi araştırması için hiçbir mektuba dokunmamalarını salık veriyor bu olaylardan sonra. Sjaak Swart'A giden mektuplardan birinde yahudilere ağır hakaretler bulunuyor hatta bazıları "gaz odalarını unutmayın, Almanların başladığı işi El Fatah bitirecek" şeklinde iddialar içeriyor. Aslında yahudi olmayan Nico Rijnders gibi futbolcular da "yahudi takımında neden oynuyorsunuz, bu yüzden cezalandırılacaksınız" türünde mesajlar alıyorlar.

Aşağı yukarı 1 yıl sonra, Hollanda'nın kuzeyindeki Kennemerlamnd bölgesinde yaşayan 32 yaşında bir adam tutuklanıyor. Bu şahsın, Hollanda çapında, kraliyet ailesi üyeleri dahil toplam 700 kişiye bu türde tehdit mektupları gönderdiği anlaşılıyor. 1 Ekim 1971'de tutuklandığında suçunu itiraf ediyor. Olay kapanıyor.

Hazır yeri gelmişken belirtelim. Ajax hiçbir zaman Holanda'nın diğer takımlarına oranla daha fazla yahudi oyuncuyu bünyesinde bulundurmamıştır. Kulübün kurucuları arasında dahi yahudiler çoğunlukta değildir. Evet Bennie Müller, Sjaak Swart, Jaap van Praag, diğer başkanlardan Uri Coronel yahudidir ama örneğin kulübün son bilinen yahudi oyuncusu Daniel de Ridder'dır. Bu bir tür adının çıkması olayıdır. Birçok Amsterdamlıya göe bu lakabın sebebi şudur. Ajax taraftarları 2. Dünya Savaşı sırasında maçlara giderken, Nieuwmarkt adında, "Jodenhoek", (Yahudi Muhiti) olarak da bilinen bir bölgeden geçmişler ve o dönemlerde maçlara giderken "Yahudilere gidiyoruz" şeklinde halk arasına yayılmış bir kalıbı kullanmıştır. Ajax'ın üzerine yapışmış bu "yahudi" iddiasının en önemli sebebi budur.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Fatah, el Fetih olsa gerek. Yani Türkçe böyle yazılıyor.

Flying Dutchman dedi ki...

yapalım eklemeyi, teşekkürler