15 Mart 2011 Salı

TAZİYEYE SARI KART



Bu gol sonrası forma çıkarmak üzerine verilen sarı kart cezası uzun süredir asap bozuyordu zaten. Bilgisizliğime verin ama bu kararın konulmasındaki mantık nedir bir fikrim yok. Rakip tribünleri tahrik edebilecek bir hareket olarak görülüyor bu. Bir futbolcunun formasını çıkarıp atletle tur atması bana sorarsanız tribünleri tahrik edecek hareketler sıralamasında ortalarda hatta sonlarda yer alır. Zaten genelde futbolcular gol sevinçlerini rakip tribünler önünde değil kendi tribünleri önünde yaşarlar, bunu rakip tribünün önünde bir nevi "nasıl geçirdik" gösterisine dönüştüren adamın giyink veya çıplak olması bir şeyi değiştirmez zaten. Bir ara gol sonrası kendi taraftarının tellerinin önündeki demirlere tırmanmak dahi sarı karttı ki hala öyle. Dün Porto'lu Hulk'un gördüğü sarı kart işin iyice suyunu çıkardı.

Hulk biliyorsunuz Porto tarafından transfer edilmeden önce Jpaonya'da Consadole Sapporo, Kawasaki Frontale ve Tokyo Verdy formalarını giymişti. Hatta Porto'yla Şampiyonlar Ligi çeyrek finali oynamadan 14 ay önce Japonya 2. Ligi'nde forma giyiyordu. Bu kadar Japonya bağlantısı olunca, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden birisini yaşayan eski vatanına mesaj göndermekten kaçınmadı. Takımının deplasmanda União de Leiria'yı 2-0 mağlup ettiği maçta attığı golden sonra formasını çıkardı ve "Japonya, kalbim ağlıyor" yazısını ekranlara gösterdi. Formasını giydi, döndü, çat, sarı kart....Burada hakeme kızmam mümkün değil. Adam kuralı uyguluyor, ortada bir kural varsa da uygulanır, sorun kuralda zaten. Bu maddenin acilen değişmesi ve ortadan kaldırılması gerekiyor. Zaten kuralın varlığından önce, buna başvuran oyuncu sayısı çok fazlaymış da kural bunu azaltmış gibi bir durum da yok. FIFA'nın gözden geçirmesi gereken kurallardan birisi.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Forma çıkarmaya sarı kart gösterilmesi, bildiğim kadarıyla formaya reklam veren firmaların baskısı sonucu Fifa tarafından ticari kaygılarla onaylanan bir karar.

benjcev dedi ki...

bu yasağın bir sebebi de, formadaki reklamlar olabilir deniyor. gol atıldıktan sonraki zaman, tv'de bir futbolcunun en çok yakından çekildiği anlar oluyor ve sponsorlar o anda görünür olmak istiyorlardır. ama yine de çok anlamsız geliyor.

bir de futbolcunun forması adidas'ken, içindeki atlet nike falan çıkarsa vs diye, böyle hassasiyetler de gözetiliyor olabilir.

ama yukarıdaki durum ekstra saçma olmuş. futbol da kurallar bu kadar katı olmamalıdır, esnetilmelidir bence. kuralların çok kitabi olması, bir süreden sonra rahatsızlık veriyor.

ozan dedi ki...

evet beyler endüstriyel futbol falan filan işte. ben de tam bu golden sonra bu "süperbock" da ne iyi bişeymiş deyip gidip aldım. Değil mi? FİFA kadar UEFA kadar para uşağı kuruluş olamaz.

Adsız dedi ki...

80 den sonrası için bu kural kalksın bari.. o dakikada öyle bi coşuyorsun ki tam forma çıkarmalık..