15 Nisan 2011 Cuma

EL CLASICO'NUN 8 KÖŞETAŞI

























Futbolseverleri 4 köşe yapacak El Clasico serisi öncesi biraz yer verelim şu seriye. Real Madrid'in son 2 yıldaki sendromu müthiş performans sergilemelerine rağmen şanssızlıkla Barcelona ile aynı ligde olmalarıydı. Ben takımları "acaba şu ligde olsaydı?" diye değerlendirmenin çok yararlı olacağını sanmıyorum. Nitekim bu değerlendirme genelde o takımı diğer bir ligin en tepedeki takımlarıyla karşılaştırma yoluyla yapılıyor ama burada bir hata var. Örneğin belki Barcelona Premier Lig'de oynasa şu an namağlup olmayacaktı ama Manchester United da, West Ham karşısında 2-0'dan 4-2'ye getirdiği maçı Zaragoza karşısında getiremeyebilirdi, ya da Ligue 1 ya da Serie A'nın alt sıralardaki takımları karşısında. Dolayısıyla bu tür maceralara girmemek ve aşağıdaki birkaç mini eteğe bakmak lazım.

-Barcelona La Liga'da oynadığı son 5 maçın tümünü kazandı. Eğer Katalanlr yarın da kazanırsa El Clasico rekoruna ortak olacaklar. Zira Ferenc Puskas ve Alfrédo di Stéfano'nun forma giydiği efsane Real Madrid takımı 1962-65 arasında 2-0, 5-1, 4-0, 2-1, 4-1 ve 2-1'lik skorlarla üstüste 6 maç kazanmıştı.

-Jose Mourinho Real Madrid'in başında 50. maçına çıkıyor yarın. Geri kalan 49 maçın 38'ini kazandı Portekizli. 7 beraberliği 4 de mağlubiyeti var. Mourinho çarşamba günü Tottenham deplasmanında 1-0 galip geldiği maçla kariyerindeki 500. maça çıktı ve bu maçların % 67'sinden galip çıkmayı bildi.

-Cristiano Ronaldo Real Madrid formasıyla henüz Barcelona'ya gol atmış değil, yani bizim tabirle henüz gerçek Real'li olamadı. Şu ana kadar 3 kez El Clasico tecrübesi yaşadı. Üstelik bundan önce de Manchester United formasıyla da Barcelona ile 3 maça çıktı ve gol atamadı. 6 maçlık bu gol orucunu, sezonun 41. golüyle bozmak istiyor Portekizli.

-Lionel Messi'nin de bacağını kırması gereken bir şeytan var. Lionel Messi bugüne kadar Jose Mourinho takımlarına gol atamadı. 9 kez "Special One" takımlarının karşısında çıktı Arjantinli. 7 kez Avrupa'da, 1 kez ligde ve 1 kez de hazırlık maçında.2011 yıında 22 resmi maçta 21 golü var. O da bu tabuyu yıkabilir.

-2 takım 162. kez karşılaşıyor. Real'in 63'e karşı 68 galibiyetlik bir üstünlüğü var. 30 maç da berabere sonuçlandı. Ancak son beraberlik maçı tam 14 yıl önceydi. 10 Mart 2007'de Nou Camp'taki maçta Real Madrid'in Ruud Van Nistelrooy'un 2, Sergio Ramos'un 1 golüyle tam 3 kez öne geçmiş ama Messi tek başına Real Madrid'e engel olmuş, hat-trick yaparak 1 puanı kurtarmıştı.

-Real Madrid'in Barcelona karşısındaki en farklı iç saha galibiyeti 3 Şubat 1935'ten. 8-2 kazanmışlar. Bu maçta atılan 10 gol ayrıca El Clasico tarihinin en gollü maçını oluşturuyor. Beyaz Şimşekler'den Ildefonso Sañudo García bu maçta 4 gol atmış.

-Barcelona'nın en farklı Bernabeu galibiyeti ise 1973-74 sezonundan, 17 Şubat 1974'te Johan Cruijff'lu kadrodan. 5-0'lık galibiyette Hollandalı'ın yanında Asensi (2), Pérez ve Sotil'in golleri var.

-Alfredo di Stefano El Clasico'nun en üretken oyuncusu. Tüm müsabakalar dahil olarak Katalanlara karşı tam 18 golü var. Raul 15 golle onu izliyor. Barcelona'dan César Rodríguez (Barcelona) ve Real Madrid'den Francisco Gento ve Santillana'nın 14'er golü var.

2 yorum:

admin dedi ki...

beraberlik kısmında bir hata var sanırım. 14 yıl yerine 14 maç olabilir :)

Flying Dutchman dedi ki...

yoo 14 yıl