28 Nisan 2011 Perşembe

EREDIVISIE'NİN FİNALİ


















Tamam hepimiz üzerine atladık ama artık El Clasico yolculuğu geride kaldı. Bugün BirGün gazetesindeki köşemize Mourinho ve Pepe'nin Devrimi şeklinde bir yazı yazdık. O yazının kaderi de ilginç oldu. Pepe'nin atılması hem bu ufak çaplı Barcelona'yı durdurma istikrarını yerle bir etti hem de aslında bu taktiğin Barcelona'nın frenlenmesinde ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Sol içte oynayan Pepe atıldıktan sonra Ronaldo'nun zaman zaman oraya kadar geldiğini gördük. Real Madrid takımı askeri yürüyüşte sıradan çıkan adamı doldurmak için herkesin bir adım ileri gitmesi gibi, herkesi 1 adım geri çekince ondan sonrası zaten imkansızı başarmaktı. Hollanda gazeteleri bugün Pepe'ye fena yüklendiler. "Psikopat" ve "Sahadaki Şeytan" şimdilik ona takılan lakaplar. Tabii Cruijff ve Afellay'dan gelen, Barcelona'ya zaten 40 yıldır hakim olan Hollandalı ekolünün de bunda büyük payı var. Hollandalıların kendi ülkeleri dışında en fazla destekledikleri takım desek yanlış yapmayız.

13. yarı finaline çıkan Edwin van der Sar bir futbolcu için en güzel jübilelerden birisine çıkarak 2 sezon öncenin intikamını almak isteyecek. Artık Barcelonalılar maçın 15. dakikası olduğunda "jübile demediniz mi kardeşim?" ayağıyla Van der Sar'ı omuzlara alıp alkışlayarak kenara çıkarırlar mı bilemem. O başka dava biz nihayete ermeyen liglere bakalım. İtalya, İngiltere, İspanya ve Almanya'da düğüm çözüldü gibi. Fransa'da Lille'in hızı fena kesildi ve Marsilya bu akşam zirveye oturduktan sonra tekrar inerse sürpriz olur. Heyecan Hollanda, Belçika, Türkiye, Avusturya, Romanya, Polonya gibi liglerde. Biz Hollanda'dan bildirelim.

Twente kulübü, Enschede halkını gazladı dün. Zira hafta sonu şampiyonluk turunu atma ihtimalleri var.Gerçi bir yandan gazlarken bir yandan da tansiyonu düşürüyorlar. Bugünden itibaren Twente'li tüm oyuncular psikologa giderek üzerlerindeki şampiyonluk stresini azaltmaya çalışacaklar. Hollanda'da 30 Nisan kraliçenin doğum günü, ama tabii maçların tümünün pazar günü ve aynı saate alınmasının sebebi o değil. TFF aynı puanda zirvede olan 2 takımın maçlarını ne zaman aynı gün ve saate alacak merak ediyorum. Bir gün 1982'de Cezayir'in başına gelen şey bir takımın başına gelecek o zaman akıllanacağız. Zirvede işler karışık. PSV'nin işi bu dakikadan sonra çok zor. Önce kalan maçlara bakalım.

Twente: Willem II, Ajax (D)
Ajax: Heerenveen (D), Twente
PSV: Vitesse, Groningen (D)

Ligin kaderi son haftaya kalacakmış gibi görünse de bu hafta oynanacak Heerenveen - Ajax maçının da çok büyük önemi var. O maçta Ajax'ın alacağı bir yenilgi Twente'nin büyük bir avantaj yakalamasına sebebp olabilir. Twente evinde lig sonuncusu Willem II'yi konuk ediyor. Senaryolara bir göz gezdirelim.

1-Ajax kalan 2 maçını da kazanırsa diğer maçların sonucu ne olursa olsun şampiyon oluyor
2-Ajax ve Twente bu hafta sonu kazanırlar ve gelecek hafta berabere kalırlarsa PSV'nin sonuçlarına bakılmaksızın Twente şampiyon.
3-Ajax Heerenveen'le berabere kalır, Twente Willem II'yi geçer son hafta Ajax kendi evinde kazanırsa 2 takım arasındaki şampiyonluk averaja kalıyor ve Ajax tepeye çıkıyor. Ama unutulmaması gereken bunlar olurken PSV'nin her 2 maçını da alıp şampiyon olabileceği.
4-Ajax hem Heerenveen, hem Twente ile berabere kalırsa, Twente'nin bu haftaki Willem maçından 1 puan alması yeterli olmuş oluyor. Ama PSV'nin yine her 2 maçını da kazanıp şampiyon olma ihtimali var.
5-PSV'nin şampiyon olması için her 2 maçını da kazanması ilk şart. Ama eğer kalan 2 maçından toplam 4 puan alırsa Ajax ve Twente'nin bu hafta kaybetmesi, gelecek hafta aralarında oynayacakları maçın da berabere bitmesi gerekiyor.

1973-74 sezonu şampiyonluk yarışındaki 2 takımın son haftalarda karşılaşmalarına sahne olmuştu. 33. haftaya Twente 54, Feyenoord 53 puanda girmiş ve bu 2 takım De Kuip'ta karşı karşıya gelmişti. Feyenoord maçı 3-2 kazanarak liderliğe yükselmiş ve son hafta koltuğu bırakmayıp şampiyon olmuştu. Bu sefer heyecan daha da büyük, zira bu haftaki maçlardan sonra 8 Mayıs pazar günü Hollanda Kupası finalinde de Ajax ve Twente kapışacak. Kısacası müthiş bir final bekliyor bizi bu sezon.

Bu sezon zirvedeki takımların çok sık puan kaybetmesi aynı zamanda Eredivisie tarihinin en kötü şampiyonunun da ortaya çıkmasına sebep olabilir. Lider Twente oynadığı 32 maçın 12'sinde en az 2 puan kaybetti. Ajax 1998'de şampiyon olurken 89 puan toplamıştı ve bu bir ülke rekoru. PSV'nin 2008'deki 72 puanlı şampiyonluğu ise en kötü şampiyon performansı. Twente şu an 68 puanda. PSV bir de 2006-07 sezonunun ikinci yarısında 1.71 puan ortalaması ile en kötü 2. yarı performansını yaşatan şampiyon olmuştu. Twente bu sezonun ikinci yarısında 2.07 ortalama tutturdu, bu da tarihin en kötü üçüncü 2.yarı performansı.

Pazar günü dananın kuyruğu kısalıyor. Kopuş 15 Mayısta. Benim gönlüm aşağıdaki "İskeletor"dan yana.












Not: delorean uyardı sağolsun, TFF de bu hafta maçları aynı saate almış. Tekzip metni yayınlıyorum. Ama 1 saniye...

4 yorum:

delorean dedi ki...

Merakınızı giderelim. TFF bu hafta aldı aynı saate.Zaten açıklanmıştı geçen haftadan

berthelemy dedi ki...

ajax heerenveen'e takılmasa bari de son hafta mısır patlağıynan enfes bir final izlesek. bir daha zor gelir böylesi.

Rado dedi ki...

eredivisie'de geçen hafta Twente cuma oynadı, sanırım Ajax cumartesi, PSV de pazar oynamıştı, ama sonuçta içlerinden biri farklı gündeydi ligin bitimine 3 hafta kala. TFF ise 4 hafta kala başlattı bu uygulamayı.

Bu arada genel averaja mı bakıyor Hollanda'da puan eşitliğinde? Öyleyse 3. senaryoda 3 takım da 71 puan oluyor, Twente Willem'i 20-0, ya da son hafta Ajax Twente'yi 9-0 filan yenmezse genel averajı daha iyi olan PSV şampiyon oluyor, ya da üç takım olduğundan farklı bir uygulama mı olur acaba?

flamboyant forward dedi ki...

ingiltere'de nasıl her şey belli oldu yav. daha bu hafta arsenal maçı var manu'nun haftaya da chelsea ile oynayacak. tamam mantık evet diyor ama futbol bu belli olmaz.