28 Mayıs 2011 Cumartesi

100'LER KULÜBÜ, MESSİ VE WEMBLEY'İN SİHRİ
















Bu akşam Avrupa'da sezonun finalini yapıyoruz. Maç sonrası yorumları elbette aktaracağız ama öncesinde 2 sezon önceki finalden sonray azdığımız "Katalan Komünizmi" yazısını okumakta fayda var. Eto'o'nun golünden sonra Manchester United devre sonuna kadar 3 pas üstüste yapamamış, orta sahadaki Carrick ve Anderson, Xavi ve Iniesta ikilisi karşısında teslim olmuş, iş Vidic ve Ferdinand'ın şişireceği toplara kalmıştı. Yazının sonunda da o sezonki Barcelona-Chelsea yarı finaline atıf yaparak şöyle demiştik: "Pep'in elinde basit doğrularla başarıya gidecek bir kadro vardı, o da bunu yaptı, Hiddink'in o kadroyu yenmek için basit değil ayrıntılı bir imha planına ihtiyacı vardı o da bunu yaptı. Sir Alex ikisini de yapmadı dün akşam ve kaybetti. Çok kurcalamamak lazım". Sir Alex bunlardan en az birisini (muhtemelen ikincisini) yapmak zorunda zira yine karşısına favori olarak çıkacak bir takım var. Bunu hem burada hem Noat SamisA blogunda tartıştık. Benim için Barca'yı durdurmanın yolu oyunu mümkün olduğunca kenarlara indirip oradaki oyuncuların birbiriyle çok uyumlu olduğu bir 4-4-2 veya 4-4-1-1 dizilişiyle sahaya çıkmaktan geçebilir. 12 saat sonra neler olduğunu göreceğiz.

Bu akşam sahada Şampiyonlar Ligi 100'ler kulübüne üye 4 oyuncu olacak. 125 maça çıkmış Ryan Giggs, 121 maça çıkmış Paul Scholes, 110 maça çıkmış Xavi ve 100 maça çıkmış Carles Puyol. Bugün futbola veda edecek Edwin van der Sar 98. kez Devler Ligi'nde boy gösterecek ve 97 maçlı Guti'yi geride bırakacak. Kaleciler tarafında Iker Casillas 111, Oliver kahn 103 rakamı ile100 maçı geçen file bekçileri. Rekor Raul'da ve altındakilerin ona yetişmesi şimdilik zor görünüyür. Tabii Messi ve Ronaldo 30'una geldiğinde rakam ne olur onu bilemiyoruz. Bu ligde 100'ün üstünde maça çıkmış oyuncuların listesi aşağıda.


























Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon 11 gol atan ve bir sezonda en çok gol atma rekorunu Ven Nistelrooy'un elinden almak isteyen (12 gol) Messi aynı zamanda tarihe de karşı koymaya çalışacak. Zira Arjantinli'nin İngiliz topraklarında henüz golü yok. Bugüne kadar Chelsea (2-1 galibiyet, 1-1 beraberlik ve 1-0 mağlubiyet), Liverpool (1-0 galibiyet), Manchester United (1-0 mağlubiyet) ve Arsenal (2-2 beraberlik, 2-1 mağlubiyet) maçlarında sahadaydı ancak gol kaydına muvaffak olamadı. Ayrıca Arjantin'in İngiltere ile deplasmanda oynadığı hazırlık maçında da sahadaydı ama suskun kaldı. Toplamda bu coğrafyada çıktığı 8 maçta gol kısırı.


















Wembley her 2 takım için de önemli bir stadyum. Zira bu akşam karşı karşıya gelecek her 2 takım da ilk Şampiyonlar Ligi zaferlerini o stadyumda elde ettiler. 1967-68'de Matt Busby'nin takımı Wembley'de Benfica ile karşılaşmış, normal süre Bobby Charlton ve Jaime Graça de Silva'nın karşılıklı golleri ile 1-1 sona ermiş, Man. Utd. uzatmada George Best, Brian Kidd ve yine Charlton'ın golleri ile kupaya uzanmıştı. Bu maçın özeti aşağıda izlenebilir.



Barcelona ise 1991-92 sezonunda Şampiyonlar Ligi finaline üçüncü kez gelmişti. Daha önce 1960-61'de Benfica'ya (3-2), 1985-86'da da Steaua Bükreş'e (0-0 penaltılarla) kaybetmişlerdi. Rakipleri Sampdoria'ydı. Wembley'de normal süresi 0-0 biten maç sonunda, Johan Cruijff'un takımı rakibini Ronald Koeman'ın, 112. dakikadaki frikik füzesi ile mağlup ederek kupayı kazandı. O maçın özeti de aşağıda. Hoş bir not, o maçta orta sahanın ortasında bugün kenarda oturacak olan Guardiola forma giyiyordu.




Katalan Komünizmi

Hiç yorum yok: