16 Temmuz 2011 Cumartesi

BUNALIM MANGASI

























Bir ara bunlardan çok yapardık. Bu kapalı Temmuz cumartesisinde (Hollanda'da ne zaman hava kapalı değil ki), eskisi gibi yazamadığımızdan ara verdik hafiften. Hatırlarsanız bizim bir Top 10 İğrenç Türk Clubber Klişesi vardı. İşte o listenin 3 numarasındaki Bunalım Adam için şöyle yazmışız: "En sevdiğim adamlardan birisi bu. Hani barlarda (ki genelde alternatif rock çalan barlarda) kalabalıktan uzak, elinde şişeyle (asla bardakla değil) sütunlardan birine dayanmış, sigarasından periyodik nefesler çekerek, gözlerini kısıp sahneye bakan, sırt çantalı, "hayat çok acımasız değil mi, hepimiz birer ölüyüz aslında değil mi, Donnie Darko güzel filmdi... evet...bakıyo musunuz lan" adamları var ya işte onlar. Bu adamlar genelde barlara zirzop karakterindeki arkadaşlarıyla giderler ki farklılıkları göze çarpsın. Sonra gecenin ilerleyen saatlerinde o güruhtan sıyrılıp Johnny Depp moduna geçerler. Genelde ilk 1 saat boyunca bu pozu yaptıktan sonra bir sonuç alamazlarsa 2 yola başvururlar, ya "önümüzdeki maçlara bakıcaz" diye evin yolunu tutarlar ya da "artık buraya gelmem nasıl olsa, battı balık yan gider" diyerek onlar da zirzop moduna geçip hoplamaya zıplamaya başlarlar. Bir anda Donnie Darko olur sana Kaptan Jack Sparrow. Ben her şeyi anlarım da o çantalarda ne taşırlar anlamam."

İşte dostlar bu adamlar için dev bir hizmet yapıp, kulaklarına takıp o bar bu bar gezebilecekleri, deniz kenarında gece yarısı oturup ufka bakarak dinleyebilecekleri, belediye otobüsünün en arka köşe koltuğuna oturup, cama kafalarını dayayarak dışarı bakma anında kulaklarına çalabilecekleri 10 şarkıyı veriyoruz. İndirin, atın mp3 playera, iPod'a çıkın sokaklara.

1-Nick Cave - Weeping Song: Bunu mu seçeyim As I Sat Sadly by Her Side derken Weeping Song'da karar kıldım. Daha hareketli olmasına rağmen alkolle olan düeti daha üretkendir. Zaten videosunda bile bir kasvet var. Gerçi Nick Cave'in hangi şarkısında yok ki...Elin bücürük Kylie Minogue'unu bile Küçük Ceylan moduna büründürmüş bir abimizdir.

2-Gary Jules - Mad World: Yukarıda Donnie Darko dedik, filmin hayranlarını sırf varlığıyla artıran şarkıyı almamak olmaz. Kasvet masvet ayrı bir yer ama Donnie bu filmde en karizma yazış cümlelerinden birini kurar. Hatun kişi sorar "Donnie Darko, bu ne biçim isim lan süper kahraman ismi gibi?"...Bizimki cevap verir..."Olmadığımı kim söyledi?"...O an pantolonu indirip "buyur" dese "hayır" diyen çıkmaz.

3-Radiohead - Street Spirit: Nick Cave'deki her şarkıya bulaşmış kasvet Radiohead'de doruk noktasındadır. O yüzdendir ki hakkını yemeyip 2 şarkısını aldım listeye. İlki The Bends'i kapatan şarkıdır ki, dinlerken el ister istemez elektrik prizine, yağlı ipe, Desert Eagle'a gider...Adamların en hareketli şarkıları Just'ta bile insanın "hayat beni neden yoruyorsun" diyesi geliyor.
Bağlantı
4-Nirvana - Where did you sleep last night?: Teorim odur ki Kurt Cobain kafasına tüfeği dayamaya bu şarnın Unplugged versiyonunu söylerken karar vermiştir. Nitekim şuradan da görebileceğiniz videonun 4. dakika 38. saniyesinde kendisinin bir bakışı vardır ki "satmışım anasını bu dünyanın" bakışıdır o resmen...

5-Peter Gabriel - My Body Is A Cage: Tamam şarkının orijinali Arcade Fire'a aittir ama bu şarkıyı tüm dünyada fenomen yapan House MD'nin 7x16 Out of the Chute bölümünde çalan Peter Gabriel coverıdır. Bana göre dizinin finali olsa gıkımı çıkarmayacağım o enfes bölümü bu şarkı adeta taçlandırır.

6- Clint Mansell - Lux Æterna: Herhalde melodiyi tanımayan kalmadı. Lord of the Rings fragmanları bu melodiyi daha da yaygınlaştırmıştır ama biz bu şarkıyı kol kesilmesi, kafaya elektrik verilmesi ve kötü yola düşülmesinin fon müziği olarak hatırlarız. Aranofsky'nin Requiem for a Dream'i kamyon çarpması etkisindeyse bu şarkı etkiyi tır çarpmasına çevirir.

7-Radiohead - Exit Music: Tamam Romeo ve Juliet'in sonu acıklı biter ama bu şarkı ne kardeşim. Duyan da çocukcağızların hızarda parçapinçik olduğunu sanar. Şarkı yavaştır, ne acaiptir ki içinde "breathe, keep breathing" şeklinde bir kısmı vardır ama Thom Yorke orayı öyle bir söyler ki nefesiniz kesilir. Romeo Ölmeli dedik de böyle demedik...

8-Demons and Wizards - Fiddler on the Green: Hansi Kursch ve İced Earth işbirliği olan Demons and Wizards'ın yaptığı onca iş içinde bana göre tek kayda değer olanı. Hansi'nin sesi ve Schafer'in gitarı tarihin en depresif heavy şarkılarından birini ortaya çıkarmıştır.

9-Synergy - I Spit on Your Grave: Sözleri bilmeden şarkıyı dinleseniz "ulen bunun nesi depresif" diyebilirsiniz ama sözler şarkıyı "ben böyle hayatın...." dedirten faktördür. Synergy'nin şarkı için Demet Akalın'ın İbrahim Kutluay'a duyduğu ve 15 yıldır süren nefretten ilham aldığı ise dönen dedikodular arasındadır. Mezarına tüküreyim.....

10-Gökhan Kırdar - Yerine Sevemem: Paşabahçe ve Borcam firmasının Gökhan Kırdar'la anlaşması olduğu ve kırılan bardak takımı başına para verdiği söylentilr arasındadır. Zira nice terkedilmiş aşık akabinde bu şarkıyıdinlemiş ve ortada cam adına hiçbir şey bırakmamıştır. Zaten Gökhan Kırdar da buna özendirecek şekilde şarkının videosunda bardak kırmaktadır.

3 yorum:

Emre Uzundağ dedi ki...

buraya en kralından bir şarkı daha gider: Nico-Janitor of Lunacy

roland deschain of gilead dedi ki...

üff...

buraya hemen 2 şarkı ekliyim..ilginç olanı şarkıların ikisi de yukarıda bahsi geçen bir gruptan :
Demons & Wizards
Şarkılar Touched by The Crimson King'den

Love's Tragedy Asunder (ölümcül hastalığa yakalanmış karısının intihar etmesine yardım eden bir adam)
ve
Down Where I am (down sendromuyla doğan bir çocuk ve babasının kaygı, korku ve duyguları)

uzigalko dedi ki...

listenin sonuna ek: dart tranquillity - lethe
reamonn - supergirl
demet - bir vurgun bu sevda