15 Temmuz 2011 Cuma

EREDIVISIE 2011-12'YE DOĞRU: S.B.V EXCELSIOR


























Bizim ligin zaten çivisi çıktı ya bu tür bir hadisenin gündeme gelmesi bile söz konusu olamaz ama Hollanda'da kaç sezondur tıkır tıkır işliyor. Hollanda'da her şehirden 1'er takım katılır genelde ligde. Bu yüzden de Almanların 2006 yılından beri çok iyi yürüttüğü "Tek şehir, Tek Takım" felsefesini uyarlamak içni de son derece elverişlidir. Bunun önemli bir istisnası Rotterdam'dır, zira şehrin zaman zaman Eredivisie'de mücadele eden 3 takımı olduğu da görülmüştür. Feyenoord, Sparta ve Excelsior. Son yıllarda bu 3 takımdan ikisinin arasında pilot takım ilişkisi var. Feyenoord ve Excelsior. Ancak her 2 takım da aynı ligde yer almaya devam ediyorlar ve ülkede kazan kaldırma söz konusu değil. Zaten Excelsior da buna meydan bırakmayacak sonuçlar alıyor. Aşağıda 2 takımın Excelsior'un Eredivisie'de mücadele ettiği son 2 sezonda oynadıkları maçların skorları var.

2007-08 : Fey: 1 - Exc: 0, Exc: 2 - Feyenoord: 1
20010-11: Exc: 3 - Fey: 2, Fey: 1 - Exc: 0

Görüldüğü gibi pilot takım, şehrin büyük çocuğunun gözünün yaşına bakmamış. Hatta son 30 yılda Excelsior'un en iyi sonuçları aldığı takım Feyenoord diyebiliriz. 1957'de kurulan Eredivisie'de bugüne kadar sadece 15 sezon mücadele edebildi Excelsior ve en iyi derecesi 1983'te elde ettiği dokuzunculuk. O tarihten bu yana genelde Jupiler League takımı oldular ve Eredivisie'ye uğradıklarında 13.lükten yukarı çıkamadılar. Takım geçtiğimiz yıl dış saha maçlarında iç sahadan daha iyi bir performans gösterdi ve ligin ikinci yarısındaki 17 maçın 8'inde sahadan puanla ayrılıp play-outa kaldı. Alt ligden gelen Den Bosch ve Helmond'u mağlup edip bu sezon da Eredivisie'de mücadele etme hakkı kazandılar. Takımın başından ayrılan ve NEC'e giden Alex Pastoor'un yerine, ilk teknik adamlık deneyimi yaşayacak John Lammers'la lige tutunmaya çalışacaklar. Lammers daha önce Feyenoord'da genç takımda hücum oyuncularının antrenörlüğünü yapmıştı. Yanında ise muhtemelen sonradan Feyenoord'da görev alacak Jon Dahl Tomasson oturacak.

Takımda şu anda 8 tane Feyenoord kökenli futbolcu bulunuyor. Geçtiğimiz yıl yaptığı 7 asistle takımın en etkili isimlerinden olan Ryan Koolwijk, eski hocası Pastoor'u takip edip NEC'in yolunu tuttu. Ama daha da önemlisi 10 golün altına imzasını koyan ve ezeli rakip Feyenoord'u 3-2 mağlup ettikleri maçta 1 tanesi 90. dakikada olmak üzere 2 gol atan Guyon Fernandez, büyük abiye transfer oldu. Pilot takım olmanın olumsuzluklarından birisi. İlginç olan, 5 Ağustosta başlayan ligin ilk haftasında Excelsior yine Feyenoord'u konuk edecek.

Ligde RKC Waalwijk'ın varlığı, onları son sıradan uzak tutacaktır. Play-out için 3-4 rakiple çekişmek zorundalar. Eredivisie'nin kapasite olarak en küçük stadyumunda maçlarını oynayan Excelsior (3.500 kapasiteli Stadion Woudestaein), ligdeki performansını sonradan Feyenoord'a göndereceği oyunculara göre belirleyecek.

1 yorum:

Çağdaş Yılmaz dedi ki...

merak ya işte Excelsior adı nereden gewliyor acaba...