27 Temmuz 2011 Çarşamba

EREDIVISIE 2011-12'YE DOĞRU: FC UTRECHT




















Kıyak geçeceğim takımıma biraz uzun tutacağım. FC Utrecht için rahatlıkla Hollanda'nın Ankaragücü'sü demek mümkün. 1970'de 3 takımın, Elinkwijk, DOS ve Velox'un birleşmesi ile kuruldular. Bunlardan 1901'de kurulan DOS, Eredivisie kurulduktan 1 sezon sonra, 1958'de şampiyon olmuştu ve o güne kadar hiçbir zaman ikinci lige düşmemişti. Aynı çizgiyi FC Utrecht de sürdürdü. Yani kulüp tarihi boyunca sürekli 1. ligde mücadele ettiler. Bunu başaran 3 büyükler ve Roda JC dışındaki tek takım. Gelin görün ki, 1970'den bu yana aldıkları en iyi derece sadece 1 kez gerçekleşen lig üçüncülüğ üve 1996-97 sezonundan beri 12.lik ve 5.lik arasındaki sıralarda gidip gelmişler. Ne şampiyonluk iddiası ne de küme düşme tehlikesi, ne uzalan ne kısalan bir takım. Dolayısıyla bir hedef uğruna doyasıya sevinmeleri mümkün olmamış. Gerçi 2003 ve 2004'te üstüste 2 kez kazanılan Hollanda Kupası'nı yabana atmamak lazım. Takım 2000'lerin başında oldukça iyi günler yaşatan ve bugün Sportif Direktör görevindeki Foeke Booy'un ardından, efsane Willem van Hanegem ve Ton du Chatinier bekleneni veremediler. Geçtiğimiz sezonu yine de bir kenara ayırabiliriz. Ricky van Wolfswinkel, Kevin Strootman, Dries Mertens gibi oyuncuların sürüklediği takım Celtic'i Galgenwaard'da dörtlemiş ve Avrupa Ligi gruplarına kalmıştı.

Şimdi takımın başında Koeman kardeşlerin küçüğü Erwin var. Teknik direktörlük kariyerinde kayda değer bir başarısı yok. Futbolculuğunda ise Mechelen'in Avrupa'nıntozunu attığı yıllarda takımın formasını gigiyordu. Hatta Belçikalıların, 1987-88 Avrupa Kupa Galipleri Kupası finalinde Ajax'ı 1-0 mağlup ettikleri maçta Amsterdamlıların karşısındaydı. Utrecht'in Van Wolfswinkel, Strootman ve Mertens'den gelen rakamı nasıl kullanacağı merak konusuydu. Bir kısmını doğrudan kasaya attılar tabii. Kalanı ise şu ana kadar 3 İsveçliye harcanmış görünüyor. 2010'da İsveç'te yılın oyuncusu seçilen ve 20 golle gol kralı olan Helsingborgs'lu Alexander Gerndt, bu sene İsveç milli takımının formasını giyen, Gerndt'in takım arkadaşı, defans oyuncusu Marcus Nilsson ve GAIS'ten alınan Johan Mårtensson.Bu 3 transfere toplam 6 milyon euro harcadı Utrecht. 2 yıldız adayı, 19 yaşındaki Avustralyalı Tommy Oar ve 18 yaşındaki Japon Yoshiaki Takagi'yi de kattığınızda önemli bir geçn oyuncu potansiyeline ulaşıyorsunuz. Diğer Avustralyalılar Adam Sarota ve Michael Zullo'yu da unutmamak lazım. Ancak Utrecht'in PSV'ye giden 2 yıldızından çok, Hollanda milli takımının ikinci kalecisi olan Vorm'u kaybetmesi en büyük handikap olacak. Yine de bu sezon artık ilk 5 peşinde koşan bir takım bekliyoruz. Yoksa vallahi o koltuğu sahaya atıciğim.

Sezon başlarken, geçtiğimiğiz sezonun en gollü maçlarını da verelim. Tabii ki en çarpıcısı Feyenoord'un Philips Stadyumu'nda dayak yediği maç. Bu maçın ilk devresi 2-0 bitmişti hatırlatmak lazım. Jonathan "Reis" 3 gol 1 asistle gecenin yıldızıydı. PSV, bu skordan önce de ligde çift haneli rakama ulaşan son takımdı. 18 nisan 1998'De, FC Volendam'ı Peter Møller ve Boudewijn Zenden'in 2'şer gol attığı maçta 10-0 mağlup etmişlerdi. Feyenoord ikinci devredeki maçı 3-1 kazanabildi ama bu galibiyetle PSV'yi şampiyonluktan edip bir nevi intikam aldılar. 2010-11'in en gollü maçları aşağıda.

Maç Sonuç
PSV-Feyenoord 10-0
Willem II-Roda JC Kerkrade 4-5
FC Groningen-Willem II 7-1
SC Heerenveen-FC Twente 6-2
Willem II-Heracles Almelo 2-6
VVV-Venlo-FC Groningen 3-5
Willem II-NEC 3-5

Hiç yorum yok: