25 Temmuz 2011 Pazartesi

EREDIVISIE 2011-12'YE DOĞRU: FEYENOORD



















Ne diyelim ki? PSV'ye 10-0 kaybettikleri gün sembolik bir gündür tarihlerinde. Bu hadise bundan 10 sene önce olmuş olsa ortalık birbirine girer, Feyenoordlu taraftarlar binler halinde antrenman sahasını basar, stadyumu dağıtır ve ortalık toz duman olurdu. Ama De Kuip'ın sakinleri, mutsuzluğa, yıkıma o kadar çok alışmışlardı ki, sadece 100 tane taraftar takım otobüsünü Rotterdam'da bekledi o kadar. O maç bir takımın büyüklüğünün bir süre boyunca askıya alındığının da kanıtıdır. Takım UEFA Kupası'nı kazandıran, bugünkü Hollanda milli takımının hocası Bert van Marwijk gittiğinden beri 6 farklı tam zamanlı teknik adam ile çalıştılar. Bunlardan son ikisi Eredivisie'nin genç hoca klasmanından gelen Gertjan Verbeek ve Mario Been'di. Birisi Heerenveen'i ülkenin en golcü takımı yapmış, diğeri de UEFA Kupası kazanılırken kulübede oturmuş ve NEC ile büyük sükse yapmıştı. İkisi de futbolcuların grupçuluğuna ve hizipçiliğine kurban gitti. Kariyeri boyunca hiçbir teknik direktörlük kontratını tamamlamamış Ronald Koeman var şimdi görevde. Vitesse, Ajax, PSV ve Benfica'dan kendisi istifa eden, Valencia ve AZ'den ise kovulan "eski" frikik üstadı, belki de bu sebeple bu sefer sadece 1 senelik kontrat imzaladı. İşi her zamankinden zor olabilir, zira elinde malzeme açısından oldukça sıkıntılı bir kadro var.

Takımın en önemli adamlarından Giorgio Wijnaldum soluğu PSV'de aldı. Luc Castaignos ise 18 yaşında Milano'nun yolunu tuttu. Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Karim El Ahmadi, Leroy Fer ve Diego Biseswar halen Feyenoord'u ayakta tutan isimler ama bu kadro bir türlü ileri adam atamıyor. Koeman'ın yanına bu sezon, has Rotterdam'lı Giovanni van Bronckhorst da oturacak ki bu onlar için önemli bir nokta. Son 40 yılda sadece ve sadece 5 kez şampiyon olabildiler ve 19989-99 sezonunda Leo Beenhakker yönetiminde gelen şampiyonluktan beri zirveye çıkamadılar, son 5 sezondur ise ilk 3'e dahi giremediler. Yani "Hollanda'nın 3. büyüğü" lafı maziye gömüldü. Şu an UEFA sıralamasında 108. sıradalar ve 1968 yılından beri bu derece gerilememişlerdi.

Efsane teknik adam Ernst Happel'in onlara 1970'de kazandırdığı Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nın üzerinden (Hollanda futbol tarihinde bu kupayı kazanan ilk takım olmuşlardır) oldukça zaman geçti. feyenoord son 5 yılda o kadar istikrarlı biçimde geriledi ki, dönmeleri için bunun 2 katı sürede başarıyı istikrara dönüştürmeleri lazım. Ronald Koeman bunun için doğru adam mı şüpheliyim. Louis van Gaal onun öncesinde teklifi alanlardandı ancak ortada, kafasındaki sistemi oluşturabilecek maddi kaynak olmadığından soğuk yaklaştı. Koeman bir gün, kariyer geleneğine uyup görevden ayrılırsa benim aklıma Şota Arveladze ismi geliyor ister istemez...Tabii o zamana kadar Kayseri'de neler olur görmek lazım.

Hiç yorum yok: