4 Ağustos 2011 Perşembe

EREDIVISIE 2011-12'YE DOĞRU: FC TWENTE


























Hangisini daha fazla arayacaklar. Michel Preud'homme'u mu Theo Janssen'i mi? Elbette ikincisini. Janssen Twente'yi bu sezon Kenneth Perez, Blaise Nkufo ve Miroslav Stoch gibi isimlerin ayrılışı sonrası sürükleyen isimdi. Nacer Chadli, Luuk de Jong gibi oyuncular da takımın lokomotifi olma yolunda adaydılar ama Janssen geçtiğimiz yıl adeta kariyer zirvesini yaptı. Şu anda, daha 2 ay önce transfer olduğu Ajax'ın ikinci kaptanı. Vertonghen ortalıkta olmadığından pazubandı o takacak, aynen dün Van der Sar'ın jübilesinde olduğu gibi. FC Twente'nin bunun dışında genel iskeleti koruması önemli. Ruiz, Brama, Wisgerhof, De Jong, Ruiz hala Grolsch Veste'de ter döküyorlar. Ayrıca Bajrami ve Chadli de henüz beklenen patlamayı yapmadılar. Onların arasına 33 yaşındaki defans oyuncusu Tim Cornelisse ve Rodai le iyi bir sezon geçiren Willem Janssen katıldı. Ama her sezon Twente'nin çıkardığı harika çocuk klasmanının bu sezonki sahibi Steven Berghuis. 19 yaşında. 2 sezon önce Go Ahead Eagles'dan transfer edildi. Hollanda 21 yaş altı milli takımının oyuncusu. Ve her şeye rağmen Marc Janko'nun da Salzburg kentindeki formuna henüz ulaşmadığını söylemek lazım. Ancak bu sefer bir şansı var. Co Adriaanse.

Adriaanse 2008-09 sezonunda Red Bull Salzburg'un başında iken Avusturyalı tam 39 gol atmış ve Avrupa'nın o sezon en çok gol atan oyuncusu olmuştu. Katsayı sebebiyle ayakkbıyı kaybetti. Adriaanse yapı açısından ne şampiyon hoca McClaren'a ne de "manyak" Preud'homme'a benziyor. Daha disiplinli, maç sonraları futbolculara kötü sonuçlar halinde acaip cezalar uygulayan ve futbol yorumculuğu rezalet olan bir adam (Twente'nin şampiyon olduğu sezon "başı, bu ligi ilk 3 dışına bitirirler, sonuna kadar götürecek güçleri yok" demişti). Ne olacağını göreceğiz. Tek bildiğim kulübün öyle bir başkanı var ki (Joop Munsterman) bataktan çıkardığı camiayı istikrarlı bir Avrupa takımı haline getirerek kenti ihya etti. Son 3 sezonda 3 farklı hoca ile çalışmaları bu istikrarı etkileyebilir. Ancak halen kupa kazanmaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz hafta Hollanda Süper Kupası'nda Ajax'ı mağlup edip sezona kupa ile başladılar.

Lig yarın başlarken artık son bilgilerimizi verelim. 1956-57'de başlayan Eredivisie'de sadece 3 teknik adam 2 farklı takımla şampiyonluk yaşadı. "Don" Leo Beenhakker, Louis van Gaal ve Ronald Koema. Tümünün kariyerlerinde Ajax'la yaşadıkları şampiyonluklar var ama bir başka takımı daha şampiyon yaptılar. Leo Beenhakker bunu tarihte başaran ilk isimdi. 1979/80 ve 1989/90 sezonlarında Ajax ile şampiyon olduktan sonra 1998-99'da Feyenoord ile zirveye çıktı. Bu aynı zamanda Feyenoord'un son şampiyonluğu. 2007'de Ronald Koeman PSV ile şampiyonluk yaşadı. Daha önce 2002 ve 204'te Amsterdam'da sevinmişti. 1 yıl sonra sıra Van Gaal'deydi. AZ'i mutlu sona ulaştırdı. 1994, 1995 ve 1996'da da Ajax ile üç sene üstüste şampiyon olmuştu.

Hiç yorum yok: