28 Ağustos 2011 Pazar

"GELECEK" TEKRAR YÜKSELİYOR



















Johann Cruijff geçtiğimiz sezon boyunca Ajax yönetiminden, Ajax hocasından ve Ajax altyapısı, De Toekomst'un sorumlulularından şikayet etti durdu. Yönetim kurulu toplantısında terör estirdi, başkan ve mayıs ayında röportaj yaptığımız altyapı sorumlusu Jan Oude Rekerink'i öyle bıktırdı ki adam Çin'e kaçtı ve Olimpik Milli Takımı 2012 Olimpiyatları'na hazırlama görevini üstlendi. O dönemki hikayeyi şuradan okumak mümkün.

Cuma günü Ajax Vitesse'yi 4-1 mağlup ederken sahadaki ilk 11'in yaş ortalaması 22.1'di ve aslında bu sayının daha da aşağılarda olmasının sebebi 30 yaşındaki Theo Janssen'di. Onu çıkardığınızda kalan 10 oyuncunun ortalaması 21.4'tü ve hiçbir oyuncu 25 yaşın üstünde değildi. Oyuna sonradan giren Boilesen 19, Serero 21, Lodeiro ise 22 yaşındaydı. Üstelik bu 11 adamın 7 tanesi Ajax'ın altyapısından gelmişti. Bu sezon takımın orta sahadaki maestrosu olan ve 2010 Dünya Kupası'nın en genç oyuncusu Christian Eriksen 16 yaşında Odense'den gelmişti, geçtiğimiz yıl ligin son haftasında oynanan Twente maçında takımını şampiyonluğa götüren 2 golün altına imzasını koymuş Siem de Jong De Graafschap'tan Eriksen'le aynı yaşta transfer edildi. Kaleci Kenneth Vermeer 13 yaşından beri akademinin yollarını tepiyordu, Gregory van der Wiel o yollara daha 8, Vurnon Anita da 10 yaşında girmişti. Defanstaki kaptan Vertonghen 16, Alderweireld 15 yaşında Germinal Beerschot'tan gelmişlerdi ve birbirlerini yıllardır tanıyorlardı. Oyuna sonradan giren Güney Afrikalı Thulani Sorero da Ajax'ın pilot takımı Ajax Cape Town'dan ülkeye getirildi.

Ajax'ın sonradan transfer ettiği oyuncular da bu yaş konusundaki çalışmanın bir ürünü. Nicolas Boilesen 18 yaşında Brondby'den transfer oldu. Ajax'la çıktığı 4 maçta 4 gol çakan Kolbeinn Sigþórsson henüz 21 yaşında. Dikkat çekilmesi gereken asıl adam ise Derk Boerrigter. Ajax'ın böyle zamanında akademiye alıp beğenmeden uçurduğu sonra da geri aldığı adamlar meşhurdur. Neyse ki Van der Wiel'i disiplinsizlikleri nedeniyle genç yaşında pilot takım Haarlem'e gönderdiklerinde çabuk uyandılar da 1 sene sonra geri aldılar. Boerrigter, 19 yaşında Ajax altyapısına girmişti. Sahaya çıkamadan önce Zwolle sonra da RKC Waalwijk'a transfer oldu. Geçtiğimiz yıl 2. ligde attığı 18 gol takımın Eredivisie'ye yükselmesini sağlayınca Ajax onu geri aldı. Ligde çıktığı 2 maçta 2 gol attı ve geçtiğimiz yıl El Hamdaoui'nin formsuzluğundan Siem de Jong ve Sulejmani'nin ayağına bakan Ajax için iyi bir alternatif olacak.

Amsterdam'da Kaos - Johann Cruijff ve Çetesi

Hiç yorum yok: